Super Vita fast attack craft
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Turkije, Griekenland, Overheidstekort, SIPRI, Defensie-uitgaven, PASOK, Besparingsplannen, Staatsbankroet, Grootste wapenimporteur, Duitse wapenexport, Evangelos Venizelos, Wolfgang Schäuble -

Griekenland grootste wapenimporteur van de Europese Unie

ATHENE - Op 19 maart publiceerde SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) zijn jaarlijks rapport over de wapentransfers over de hele wereld. Dit keer werd de periode 2007-2011 onder de loep genomen. Eerste opvallend feit: het volume aan wereldwijde wapenstransfers is in deze periode met 24 procent toegenomen in vergelijking met 2002-2006. En Griekenland staat op de 10de plaats.

dinsdag 20 maart 2012 12:10
Spread the love

Het failliete Griekenland staat wereldwijd op de 10de plaats in de lijst van wapenimporteurs en is daarmee de grootste invoerder van wapens in de Europese Unie. Samen met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen staan deze drie Europese landen zelfs in de top-20.

De cijfers

Griekenland verminderde zijn wapeninvoer met 18 procent in vergelijking met de periode 2002-2006, toen het nog de vierde grootste invoerder ter wereld was. Het land heeft geen bestellingen voor conventionele wapens geplaatst in 2011, maar ontving wel de vier Super Vita fast attack crafts van het Verenigd Koninkrijk (reeds voordien betaald) en wapensystemen voor deze schepen vanuit Italië en Nederland.

Griekenland ontving ook al een eerste lading van de 20 NH-90-helikopters die het in Frankrijk had besteld. Er loopt nog steeds een bestelling voor vijf type-214-onderzeeërs die vanuit Duitsland komen.

Griekenland is een goede klant; dat weet men in Europa. Het land koopt 13 procent van alle wapens die in Duitsland worden geproduceerd en is daarmee de beste klant van de Duitsers; het koopt ook 10 procent van alle wapens die in Frankrijk worden geproduceerd, waarmee het de tweede beste klant van de Fransen is.

“Het land koopt 13 procent van alle wapens die in Duitsland worden geproduceerd en is daarmee de beste klant van de Duitsers; het koopt ook 10 procent van alle wapens die in Frankrijk worden geproduceerd, waarmee het de tweede beste klant van de Fransen is”

Voor een land dat aan de rand van de financiële afgrond staat, zijn dit hallucinante cijfers: het gaat om miljarden euro’s. De Grieken moeten nu al maanden horen, zeker van de Duitsers, dat ze minder boven hun stand moeten leven en dat ze nog meer de broekriem moeten aanhalen. Duits minister van Financiën, Wolfgang Schäuble (CDU), gaf onlangs in een interview aan dat hij vindt dat hij daarmee niet eens streng is geweest voor de Grieken.

Besparen op defensie

Er wordt dus op alles bespaard in Griekenland, behalve op de uitgaven voor defensie. Integendeel: er gaan nu stemmen op om de dienstplicht in Griekenland opnieuw te verlengen, om zo de werkloosheidscijfers onder de jongeren naar beneden te halen.

En wat horen we vanuit Brussel? Wordt daar aandacht besteed aan de Griekse defensie-uitgaven? Het blijft oorverdovend stil binnen de Europese Commissie, een interventie van Daniël Cohn-Bendit niet te na gesproken. Is het bovendien toeval dat in de periode van 2009 tot 2011 Evangelos Venizelos minister van Defensie was?

Deze man was, tot zondag, minister van Financiën in de regering van Loukas Papadimos en is nu de nieuwe PASOK-voorzitter. Deze man is verantwoordelijk voor de zwaarste maatregelen die Griekenland sinds decennia heeft genomen. Uit de mond van Venizelos horen we nooit dat er moet worden gesneden in de uitgaven voor defensie.

Duitsland en Frankrijk houden de kaken stevig op elkaar natuurlijk: als Griekenland geen wapens meer koopt, dreigt dat hun hele wapenindustrie grondig te ontwrichten.

De Turkse dreiging

Telkens het thema van defensie-uitgaven in Griekenland dreigt aangesneden te worden, duiken er berichten op in de media van een Turks onderzoeksschip dat boringen doet op de tectonische platen die zich op Grieks grondgebied bevinden, onder het mom van onderzoek naar aardbevingen.

Of erger nog: er wordt dan melding gemaakt van Turkse gevechtsvliegtuigen die het Griekse luchtruim zijn binnengedrongen, of Turkse oorlogsschepen die in de territoriale wateren varen. Het is een feit dat dit soort dingen gebeuren en misschien gaat het om meer dan plaagstoten van het Turkse leger.

Maar zijn Griekenland en Turkije niet samen lid van de NAVO? Zou één NAVO-lid ooit een ander aanvallen? En zou Europa zo maar toelaten dat Griekenland door Turkije aangevallen wordt (mocht Turkije daar al zin in hebben, want dat is nog lang niet zeker)? Zou dat de Europese solidariteit zijn?

In ieder geval blijft het erg bizar dat een land, dat zo goed als bankroet is, de grootste wapenimporteur van de EU is. Het is vreemd dat Europa daar geen punt van schijnt te maken.

Bruno Tersago

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!