Verslag, Nieuws, Economie, België -

Lidl geeft cadeaubon aan werknemers die #30J-stakers vervingen

Werknemers van Lidl die op 30 januari insprongen voor stakers, kregen enkele dagen geleden een cadeaubon van 20 euro. De socialistische bediendevakbond BBTK protesteert tegen “dit soort overlegmodel op z'n Duits”.

woensdag 14 maart 2012 17:36
Spread the love

De werknemers van de centrale zetel, de opslagplaatsen en het vliegende team bij Lidl werden gevraagd om op 30 januari stakende werknemers in de winkels te vervangen.

Deze week werden ze daar ook voor bedankt met een cadeaubon van Lidl van 20 euro. Bij de bon zat ook een boodschap voor de ijverige werknemers.

“Beste Medewerk(st)er,
Op maandag 30.01.12 werd een grootschalige staking georganiseerd in de Waalse en Brusselse filialen. Ondanks de talrijke syndicale acties toonde zich, dankzij jou, een groot aantal medewerkers bereid om te werken. Hierdoor konden wij een belangrijk signaal geven (…) Wij zijn dus zeer tevreden over de resultaten die op de stakingsdag in de filialen werden geboekt. Daarom willen wij je van harte bedanken voor de inspanning die jij hebt geleverd. Als teken van dankbaarheid voor je inzet bieden wij je met plezier een LIDL-bon aan ter waarde van € 20.”

“Aan een werknemer van de centrale van Merelbeke, Courcelles of van de vliegende ploeg vragen om de werkpost van een staker te komen bemannen, met een aankoopbon als dank voor de goede en trouwe geleverde diensten, en tegelijk de stakers in een slecht daglicht plaatsen: dat is een duidelijke minachting van het sociaal overlegmodel “op zijn Belgisch””, schrijft BBTK.

Toen de vakbond de directie van Lidl confronteerde met de brief, klonk het verweer dat het bedrijf de zaak niet goed had ingeschat.

Volgens BBTK klopt die uitleg niet. Deze werknemers, die normaal niet in een winkel werken, volgden volgens de vakbond al maanden een “express-opleiding” om de werknemers in de winkels te vervangen bij een staking. “Niet om afwezigheden wegens ziekte op te vangen – dat is de taak van de vliegende ploeg – maar wel om eventuele sociale onrust te counteren”, zegt BBTK.

Lidl beweert dat alles zeer spontaan is gebeurd. “Het gaat om een aantal medewerkers die in de aanloop naar de nationale stakingsdag aangaf dat zij bereid waren om vrijwillig voor één dag mee te helpen in één van onze winkels”, aldus de winkelketen in een reactie.

“De directie heeft dit toegestaan en heeft ter attentie achteraf een bon cadeau gedaan, net omdat ze bijzonder verrast was door het enthousiasme. Maar dat is absoluut nooit vooraf aangekondigd, noch beloofd of gepland. De attentie en bijhorende brief hadden geenszins de bedoeling om stakers in een slecht daglicht te plaatsen”, zegt Lidl.

take down
the paywall
steun ons nu!