Debat – de Arabische Lente: luistert Europa?
Nieuws, Wereld, België -

Debat – de Arabische Lente: luistert Europa?

donderdag 23 februari 2012 13:03

Samir Amin en Sami Zemni gingen, ook met het publiek, in debat over de Arabische Lente. Moderator was Ludo De Brabander. Zemni is professor ‘Studie van de Derde Wereld’ aan de UGent en auteur van o.a. ‘Het Islamdebat’. Samir Amin is professor en vooral een wereldwijd gerespecteerd Egyptisch politiek denker en econoom. Hij schreef onder andere ‘Imperialism & Unequal Development’.

“Er zijn landen die zouden moeten verdwijnen”, zegt Samir Amin, “zoals bijvoorbeeld de Golfstaten, maar het kapitalistische imperialisme probeert die landen te bewaren.”

“De Arabische landen zijn in de laatste jaren 5 tot 8 procent gegroeid, terwijl dat in Europa amper 1 procent was”, vertelt Sami Zemni, “men dacht dat die groei goed was voor de hele bevolking in die landen. Dat was echter niet zo.”

Klik hieronder om het hele debat te beluisteren.
 

Het debat werd georganiseerd in De Centrale (Gent) in het kader van een studiedag over de relatie tussen Europa en de Arabische Lente door 11.11.11, De Algemene Centrale – ABVV; Broederlijk Delen; Pax Christi; FOS-socialistische solidariteit; Intal; LBC; Vrede vzw; Oxfam-Solidariteit; Oxfam-Wereldwinkels en Vluchtelingenwerk Vlaanderen en G3W.

take down
the paywall
steun ons nu!