Verzetsheld Manolis Glezos krijgt traangas in het gezicht tijdens een betoging in 2010
Verslag, Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Griekenland, Economische crisis, Duitsland, Tweede Wereldoorlog -

Kolonialisering van Griekenland?

Vorige week zorgde het Duitse voorstel om een permanente commissie in Athene te installeren die het budget van het land opvolgt, voor heel wat commotie. De Griekse regering zou dan geen enkel beslissingsrecht meer hebben over hoe ze haar geld kan besteden zonder de goedkeuring van deze commissie. Griekenland zou dan de facto geen onafhankelijk economische beslissingen meer kunnen nemen.

zondag 5 februari 2012 22:47
Spread the love

Uit een gelekt document (u vindt het hier terug) blijkt dat Duitsland wil dat Griekenland de controle over de belastingen en de begroting afstaat aan de Europese Commissie om op die manier 130 miljard euro te krijgen. Dit zogenaamde tweede hulppakket moet het land van het bankroet redden. De Griekse regering is er niet in geslaagd om het budget onder controle te krijgen, dat is een feit, en daar zijn heel wat redenen voor.

Maar om dan voor te stellen om een budgetcontroleur in Athene te stationeren, die het laatste woord zou hebben over de begroting? Het document suggereert zelfs dat Griekenland een wet moet stemmen om van het aflossen van de schuld een prioriteit te maken. Dit is inmenging in de wetgeving van een soevereine staat. Kunnen we spreken van kolonialisering? Of gewoon van een regelrechte ‘Anschluss’?

De Griekse publieke opinie was in shock. Er werd gezegd dat Duitsland aanstuurt op het plaatsen van een “Gauleiter” in het land. De Griekse overheid minimaliseert de hele zaak en geeft aan dat er helemaal geen sprake is van een dergelijke wet, laat staan van een dergelijke controlecommissie. Ook de Europese Unie heeft al laten weten niet achter het idee te staan.

Nare herinneringen

Maar het idee is gevallen, en het is neergeschreven. De hele kwestie bevordert zeker het vertrouwen niet tussen Griekenland en Duitsland. En op een dergelijk moment plooit een gemeenschap op zichzelf terug. De karakteriseringen van Duitsers als nazi komen weer naar boven. Sommige Grieken herinneren zich nog de Duitse bezetting. En dan komt ook de kwestie weer naar boven van de terubetaling van de oorlogsschade.

De Duitse bezetter heeft in Griekenland lelijk huis gehouden. De Grieken hebben de troepen van Mussolini tegengehouden aan het begin van de oorlog en de slag op Kreta zorgde er voor dat de Duitsers niet konden doorsteken naar Suez zoals ze wilden. De vergelding was groot. Duitsland heeft de goudreserves van de Griekse Centrale Bank leeggeroofd, en heeft het land verplicht om een lening aan te gaan om de kosten van de bezetting te dekken. De bevolking kreeg van de bezetter waardeloos geld in de plaats. De lening is nooit terugbetaald. Verder stierven 300.000 Grieken de hongerdood en werden vaak hele dorpen door de nazi’s uitgemoord.

Griekenland heeft de oorlogslening nooit teruggeëist. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het land terecht in een bloedige burgeroorlog, terwijl de rest van Europa weer werd opgebouwd met geld van het Marshall Plan. Nadien heeft geen enkele politicus deze kwestie nog bovengehaald.

Terugbetaling

Op 10 juni 1944 moordden de Duitse bezetters het dorpje Distomo (niet ver van Delphi) zo goed als uit. De weinige overlevenden en hun nakomelingen zoeken al jaren hun gelijk in diverse rechtbanken: zij willen een vergoeding. Het gaat hen niet zozeer om het geld, dan wel om de erkenning van de beestachtige wreedheden van de nazi’s.

Bij de Griekse rechtbanken hebben ze nooit gehoor gevonden, daar werd hun klacht onontvankelijk verklaard. Naar verluidt zou Duitsland gedreigd hebben om een aantal bilaterale akkoorden met Griekenland te herzien (lees: op te schorten) indien de klacht ontvankelijk wordt verklaard.

Daarom zijn de bewoners van Distomo jaren geleden naar een rechtbank in Italië gestapt (wat perfect kan in de Europese Unie), waar hun klacht wel ontvankelijk werd verklaard. Eerder deze week heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag echter beslist dat Duitsland als land immuun is voor schadeclaims van slachtoffers in buitenlandse rechtbanken.

Manolis Glezos

Manolis Glezos is 90 jaar oud en lid van het extreem-linkse SYRIZA. Hij is een man naar wie vele Grieken opkijken. Hij heeft het dan ook gepresteerd om op 18-jarige leeftijd de nazi-vlag van de Akropolis in Athene naar beneden te halen. Een daad waarvoor hij door de Duitsers is gevangen gezet en gemarteld.

Glezos ijvert al langer voor de terugbetaling van de oorlogsschade die de Duitsers in Griekenland hebben aangericht en dezer dagen klinkt zijn stem luider dan voorheen. Hij stelt dat Duitsland 54 miljard euro moet terugbetalen wegens die illegale oorlogslening en 108 miljard euro voor oorlogsmisdaden. Totaal: 162 miljard, zonder interest.

Eerder deze week hebben 28 parlementsleden een voorstel ingediend waarin ze de terugbetaling van deze schulden eisen. Op het internet is ook een petitie terug te vinden die Duitsland oproept om de oorlogsschade aan Griekenland terug te betalen (zie de links onderaan).

Niet verwonderlijk dus, dat de houding van Duitsland de Grieken doet denken aan een economische bezetting, die nu afmaakt wat in 1940 is begonnen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!