Raffinaderij Petroplus: vakbonden zetten in op behoud site
Nieuws, Economie, België -

Raffinaderij Petroplus: vakbonden zetten in op behoud site

Het Zwitserse Petroplus bevindt zich sinds dinsdag in het oog van zwaar financieel onweer. Het verloor namelijk toegangen tot noodzakelijke kredietlijnen. Dat zet mogelijk de toekomst van de volledige groep op de helling, waaronder de raffinaderij in de Antwerpse haven.

donderdag 29 december 2011 18:54
Spread the love

De situatie op dit ogenblik is erg onduidelijk. De betrokken ABVV centrales zetten alvast in op twee zaken: het vrijwaren van de rechten van de werknemers –in elk scenario- en het voortbestaan van de site in de Antwerpse haven.

Patrick Lodewijckx, secretaris AC Antwerpen: “Een raffinaderij is een uiterst kostbaar maar ook fragiel staaltje technologie. Een dergelijke site heeft continu toezicht en onderhoud nodig. Zo niet kan er ernstige, zelfs onherstelbare schade ontstaan. Dat dreigt mogelijk uit het oog verloren te worden door de financiële experten die in de komende weken de financiële knoop van het bedrijf zullen trachten te ontwarren. ABVV Petroleum zal alvast samen met de werknemers (230 rechtstreeks, 300 indirect), binnen de mate van het mogelijke, het nodige doen om de fysieke integriteit van de installaties te waarborgen.”

“Aangezien er op dit ogenblik volstrekte onduidelijkheid heerst over de uitbetaling van de lonen zal het personeel er ook op toezien dat er geen grote hoeveelheden producten de site verlaten. De raffinaderij draait op dit ogenblik normaal, maar als ABVV Petroleum zouden we het onbeschaafd vinden om nu producten van het bedrijf weg te halen op een moment dat het personeel nog niet weet of het morgen zal worden uitbetaald.” aldus Benny Willems, Secretaris BBTK.

Het Zwitsers moederbedrijf heeft in het verleden weinig scrupules getoond in het bonusbeleid, sociaal klimaat en gebruik van fiscale gunstmaatregelen.De  betrokken ABVV centrales bekommeren zich in de eerste plaats dan ook over de toekomst van deze raffinage-eenheid in de Antwerpse haven, met de daaraan gekoppelde tewerkstelling.
 

take down
the paywall
steun ons nu!