Verslag, Nieuws, Economie, België -

En toen werd Brussel stil

De openbare diensten lagen donderdag zo goed als volledig plat. De metro- en treinstations bleven gewoon gesloten. De vakbonden voerden op verschillende plaatsen in Brussel actie. Een verslag.

donderdag 22 december 2011 15:29
Spread the love

Er hing donderdag een onwezenlijke rust in Brussel. De overheidsgebouwen langs de AlbertII-laan aan het noordstation bleven leeg. Alleen aan het gebouw van de Vlaamse overheid op de hoek stond een stakerspost. “Behalve een kleine groep die wat wou provoceren, hebben we hier niemand gezien. De meeste mensen hebben de boodschap wel begrepen”, zegt Christoph Vandenbulcke van ACV Openbare Diensten.

Volgens Vandenbulcke stuurt ook de Vlaamse overheid nog snel oudere ambtenaren op pensioen. “Iedereen zegt dat we langer moeten werken, maar oudere werknemers worden massaal gedumpt. Ook bij de Vlaamse overheid. De besparingen hoopt men op te vangen door duurdere oudere ambtenaren te vervangen door goedkope jongeren”, aldus Vandenbulcke.

Stakende brandweerlieden hadden hun spuitwagens meegebracht naar de Troonplaats. Omdat ze door een politieblokkade niet tot bij het kabinet van de minister van Pensioenen Van Quickenborne geraakten, bezorgden ze dan maar het gebouw van Electrabel een schuimlaag.

“Brandweerlieden hebben nu recht op verlof voorafgaand op het pensioen vanaf 56. Er is grote ongerustheid of dat zo zal blijven nu de pensioenleeftijd verhoogd wordt tot 62. Bovendien wachten wij al lang geduldig op een nieuw statuut en wordt dat nu doorkruist door die eenzijdige beslissing over de eindeloopbaan”, zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten.

Een delegatie van het ABVV geraakte via een omweg wel tot bij minister Van Quickenborne. Ze mochten zelfs even binnen, maar kregen er meteen te horen dat de minister niet veel tijd had. “En we zijn dommer terug buiten gekomen. Het was één grote mistbank. De minister belooft overleg, maar is daar heel dubbelzinnig over”, zegt Eddy Van Lancker van de socialistische vakbond ABVV.

Van Lancker riep de aanwezige militanten waaronder heel wat piloten op om te mobiliseren voor de actie van 30 januari. “Dat is veel te laat”, werd geroepen. “We hebben er voor gekozen om het overleg nog een kans te geven. Dat gaat niet als je nu al alle registers opentrekt. We hopen misschien tegen beter weten in dat het nog iets oplevert. Maar er zullen voor 30 januari zeker nog acties volgen”, aldus Van Lancker. 

Eerder was het ABVV ook al langs geweest bij minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). “Ik heb niets beloofd. Ik begrijp dat een aantal zaken moeilijk liggen, maar het regeerakkoord moet worden uitgevoerd”, zei De Coninck achteraf volgens de VRT.

Ook Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten hoopt op overleg. “Binnen de regering zullen ze het niet gauw toegeven, maar ik denk dat ze wel beseffen dat ze een grote stommiteit hebben begaan. Het is totaal onaanvaardbaar dat er geen overleg was en ik ga minister Van Quickenborne ook dwingen om te zeggen dat er bijsturingen zullen komen”, zegt Hamelinck.

Volgens Hamelinck is het ook een vergissing om te denken dat slechts een kleine groep werknemers hier van wakker ligt. “Onze blog over deze maatregelen wordt overrompeld. We krijgen ook ongelooflijk veel vragen. Helaas is het niet makkelijk om te antwoorden want er is nog zoveel onduidelijk. Deze wet is echt een juridische draak.”

Of er nog acties komen, hangt volgens Hamelinck af van het antwoord van de regering. “En als het spannend wordt in een sector, dan zal dat zich uiten.”

De Franstalige christelijke bediendevakbond CNE trok naar het hoofdkwartier van de PS en kleurde het gebouw blauw met een grote doek. “Deze partij die beweert links te zijn, voert een rechtse politiek. Door de werklozen, de gepensioneerden, de werknemers en het geheel van de bevolking aan te vallen door te snijden in het budget van de sociale zekerheid heeft deze regering met aan het hoofd een socialist gekozen om de crisis te laten betalen door de zwaksten”, zegt Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van CNE.

take down
the paywall
steun ons nu!