Facebook, Twitter, Mensenrechten, Moskee, Internationale gemeenschap, Amnesty International, Protestwake, Saoedi-arabie, YouTube, Protestbeweging, Gewetensgevangenen, Peter Benenson, I3tesam21, Status quo, Freedom for Our Detainees, Etisam -

30.000 gewetensgevangenen in Saoedi-Arabië: uit het oog, niet uit het hart

vrijdag 16 december 2011 01:01
Spread the love

Wie er in Saoedi-Arabië een “andere” mening op nahoudt, kan die maar beter voor zich houden. De overheid duldt er geen kritiek en de status quo wordt er met harde hand in stand gehouden. Amnesty International Canada stelt dat iedereen die er geen machtspositie bekleedt, of er invloed op kan uitoefenen, er in gevaar is.

Word je er in het Koninkrijk Saoedi-Arabië van verdacht niet eensgezind te zijn met het regime, dan kan iedereen die daartoe de bevoegdheid kreeg, je uit je huis, of van de straat plukken en je voor heel lange tijd gevangen zetten. Kom je in de mallemolen van het Saoedische rechtsysteem terecht, dan ben je maar van een iets zeker: je mensenrechten, de Saoedische wet en de Sharia (Islamwet) zullen veelvuldig en zwaar geschonden worden. (1)

Gewetensgevangenen

Volgens familieleden van gedetineerden en actiegroepen zitten er in Saoedi-Arabië meer dan 30.000 gewetensgevangenen achter slot en grendel. De term “gewetensgevangenen”, voor het eerst gebruikt in 1961 door Peter Benenson, die eerder in ditzelfde jaar Amnesty International oprichtte, omvat iedereen die omwille van een “of andere overtuiging, etnische afkomst, geslacht, kleur, taal, nationale of maatschappelijke afkomst, economische status, geboorte of andere status gevangen is gezet of in zijn of haar bewegingsvrijheid wordt beperkt en die geen geweld heeft gebruikt of gepropageerd … Amnesty vraagt voor een gewetensgevangene onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.” (2)

En Amnesty niet alleen. Uit het oog, is niet uit het hart. Familie, vrienden en sympathisanten vinden via officiële kanalen geen gehoor. Ook bij religieuze leiders vielen hun klachten in dovemansoren. En toen ze gezamenlijk naar het Ministerie voor Binnenlandse Zaken trokken, werden ze er gewelddadig aangepakt. Uiteraard vielen daarbij ook arrestaties.

i3tesam21: “Freedom for Our Detainees”

protestwake – vrijdag 16 december

Overtuigd van de onschuld van hun geliefden en van hun recht op vrijheid, hebben de familieleden van de gedetineerden nu hun krachten gebundeld tot de protestbeweging i3tesam21, of “Etisam movement”.

Onder de slogan “Vrijheid voor onze gedetineerden” roepen ze via netwerksites als Facebook, Twitter, en YouTube op tot deelname aan een van de protestwakes die vandaag, vrijdag 16 december 2011, gehouden worden voor 5 moskeeën in Saoedi-Arabië.

Dat i3tesam21 heel wat aanhangers heeft, merk je meteen. De i3tesam21 Facebookpagina werd op 6 december aangemaakt en al meer dan 2.200 Facebookgebruikers vinden dit leuk. Het i3tesam21 YouTube kanaal werd pas op 2 december aangemaakt, maar kon toch al rekenen op meer dan 82500 videoweergaves. Aan het aantal reacties te zien, is de betrokkenheid bovendien heel groot.

Internationale oproep

De beweging communiceert hoofdzakelijk in het Arabisch, maar vroeg de internationale gemeenschap gisteren in een Engelstalige Facebooknotitie om steun. i3tesam21 benadrukt daarbij dat de bijeenkomsten ordelijk en rustig zullen verlopen en dat de beweging elke vorm van geweld verwerpt. Door internationale bekendheid te geven aan de protestwake, hoopt i3tesam21 extra druk te kunnen zetten op de overheid en de 30.000 gedetineerden vrij te krijgen. De families roepen iedereen op om dit nieuws te verspreiden.

bronnen:

I3tesam21 online:

(1) Amnesty International Canada: http://www.amnesty.ca/SaudiArabia/1.php
(2) Amnesty International Vlaanderen: http://www.aivl.be/faq/wat-is-een-gewetensgevangene

take down
the paywall
steun ons nu!