De Somalische Farhia, acht maand zwanger, werd op 29 januari 2014 gedeporteerd uit Saoedi-Arabië nadat ze daar tien jaar illegaal als huishoudhulp had gewerkt. Ze kreeg geen enkele gelegenheid om een asielaanvraag in te dienen (foto Samer Muscati/Human Rights Watch).
Nieuws, Politiek, Vluchtelingen, Asiel, Human rights watch, Saoedi-arabie, UNHCR, Asielrecht, Somalia -

Saoedi-Arabië zet duizenden Somaliërs het land uit

De Saoedische autoriteiten hebben dit jaar al meer dan twaalfduizend Somaliërs het land uitgezet, zonder ze kans te geven op een asielprocedure. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

woensdag 19 februari 2014 16:15
Spread the love

“De Saoedische overheid heeft duizenden mannen, vrouwen en kinderen gedeporteerd naar het door oorlog verscheurde Somalië en ze geen enkele kans gegeven op asiel”, zegt Gerry Simpson van HRW. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zullen er in de komende weken nog eens dertigduizend Somaliërs het land uitgezet worden.

Deze uitzettingen zijn onderdeel van een campagne tegen illegale arbeiders in het land. Door de vluchtelingen zonder onderzoek terug te sturen, riskeert Saoedi-Arabië internationale verplichtingen te schenden, en mensen terug te sturen naar een plek waar hun leven of vrijheid in gevaar is. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) bestempelde in januari delen van Somalië als “erg gevaarlijk”.

Centra

Gedeporteerde Somaliërs vertellen over de overbevolking in de Saoedische detentiecentra, een gebrek aan lucht en daglicht, enorme hitte en beperkte medische voorzieningen. Ze kregen ook te weinig en slecht eten. Sommigen vertellen over mishandelingen door bewakers.

Saoedi-Arabië past de geijkte procedures voor de behandeling van asielaanvragen niet. Ook andere regels betreffende de behandelingen van personen worden geschonden. Kinderen mogen op grond van hun verblijfstatus niet opgesloten worden, en alleenreizende kinderen mogen niet samen met onbekende volwassenen worden vastgehouden. “Het land moet de beschuldigingen van misbruik in de detentiecentra onderzoeken”, zegt Gerry Simpson (HRW) , “en zo snel mogelijk de verschrikkelijke omstandigheden in de centra verbeteren.”

take down
the paywall
steun ons nu!