foto: VRT
Nieuws, België -

Staking bij Belga: vertrouwensbreuk tussen personeel en directie

De directie van het persagentschap Belga wil 9 mensen ontslaan wegens economische redenen. Het personeel en de redactie ziet in de ontslagen echter een afrekening en legde woensdagochtend het werk neer. Als uw krant donderdag nog wat magerder is dan anders, weet u dus waarom.

donderdag 15 december 2011 08:21
Spread the love

Het is crisis en iedereen kondigt aan dat die begin 2012 in volle hevigheid zal toeslaan. Medialand is in dat opzicht een goede barometer en het ziet er dus niet goed uit.

Concentra (Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg) plant 25 ontslagen en een loonsvermindering van 2,5 procent, bij Sanoma staan er 17 medewerkers op de wip, bij Think Media voorzien ze 3 è 4 ontslagen op de redactie (o.a. P-magazine), bij VTM is er sprake van 28 ontslagen, VT4 schrapte zijn dagelijks journaal en ontslaat 20 mensen, bij Focus-WTV sneuvelen 5 banen, bij Rob-TV gaat het om 12 banen, TV-Oost wil 8 mensen ontslaan en bij TV-Limburg moeten 2 journalisten opstappen.   En deze week kondigde Belga dus ook aan dat er 9 mensen moeten opstappen.

Als het slecht gaat in medialand; dan is het persagentschap Belga altijd één van de eerste waarop redacties hun besparingen afwentelen. De andere media zijn immers ook de belangrijkste aandeelhouders van Belga.

Er is op Belga echter meer aan de hand en het ziet er naar uit dat men de crisis inroept om zich te ontdoen van een aantal ‘lastposten’. Dat is althans het gevoel bij het personeel.

De directie van Belga wilde dat de zaak snel vooruit zou gaan. Gisteren kondigde ze het plan aan en ze wilde onmiddellijk nadien overgaan tot het ontslaan van 9 mensen. De vakbonden drongen op overleg aan. Woensdagochtend was er nog geen overleg geweest maar de directie begon wel één voor één de negen mensen bij zich te roepen die ze wilden ontslaan. Daarop ging de rest van de redactie in staking.

Mediabedrijven zijn geen toonbeeld van democratie

Dat er problemen zijn op Belga, is al langer duidelijk. De werkdruk is in die mate gestegen dat er ook op de redactie van Belga nog nauwelijks tijd en ruimte is om feiten te checken en bronnen te raadplegen. Het moet dan ook niet verbazen dat er fouten worden gemaakt, bovendien vinden die dan steevast hun weg naar alle andere media.

De directie stelde een nieuwe hoofdredacteur aan die een hervorming uitwerkte waardoor de ploeg van Belga met minder mensen nog meer werk zou gaan verzetten. Dat er verzet was bij de journalisten blijkt alvast uit de communicatie van de directie.

Dat mediabedrijven geen toonbeeld van democratie zijn, blijkt ook alweer uit de manier waarop aandeelhouders en directie met dit conflict willen omgaan. De directie heeft een voorstel om te saneren, geen denken aan om dat voor te leggen aan de vakbonden of het personeel. De directie wil meteen overgaan tot het ontslaan van de personeelsleden die zij op haar lijstje zette. In heel wat bedrijven zou de directie een staking aan haar been hebben, daarom dat ze meestal kiezen voor overleg. Dat een redactie daarop overgaat tot staking is echter uitzonderlijk, maar deze keer was het dus zover. 

De belangrijkste eis van de vakbonden is dan ook dat er overleg komt. Ze aanvaarden de 9 ontslagen niet zo lang er geen degelijk overleg is. Volgens Fabienne Senock van het BBTK is er nog geen overleg geweest en zijn er ook heel andere opties waarover zou kunnen gesproken worden.

Heuse vertrouwensbreuk tussen het personeel en de hoofdredactie

Fabienne Senock beaamt ook dat in de ogen van het personeel de ontslagen worden gezien als een afrekening. Er was immers nogal wat verzet tegen de “meer werk met minder mensen” plannen van directie en hoofdredactie. Die wil nu de mensen die vooraan stonden in at verzet weg saneren.

Senock geeft aan dat er een heuse vertrouwensbreuk is tussen het personeel en de hoofdredactie.

Donderdagvoormiddag is er een personeelsvergadering voorzien waarop personeeel en vakbonden zullen beslissen hoe het nu verder moet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!