Verslag, Nieuws, België, Watmet -

G1000 bijéén over welvaart, sociale zekerheid en migratie

In Tour & Taxis is de G1000 van start gegaan. Op de burgertop zullen zo'n goede 700 deelnemers een hele dag debatteren over sociale zekerheid, welvaart en migratie.

vrijdag 11 november 2011 12:07
Spread the love

Heel het land spreekt, staat er als ondertitel op de schermen in de grote hal van Tour & Taxis. De deelnemers zitten telkens in groepjes van tien rond ronde tafels. Zo goed als alle 80 tafels zijn volzet. Dat betekent dus dat heel veel geselecteerde deelnemers de moeite hebben gedaan om naar Brussel te komen en zich daar bijna tien uur lang onder te dompelen in de burgerdemocratie.

De hele dag wordt gevolgd door tientallen journalisten uit binnen- en buitenland. Ook enkele waarnemers van sociale bewegingen kijken toe.

De verhouding man/vrouw zit goed (52 procent is vrouw). Ook wat leeftijd betreft, is er een mooie verspreiding, zo bleek uit een eerste test met de stemcomputers.

De thema’s worden ingeleid door twee academici, telkens een Franstalige en een Nederlandstalige. Voor het thema ‘sociale zekerheid’ waren dat Bea Cantillon en Philippe Van Parijs. Cantillon probeerde met wat cijfers en feiten de principes en de omvang van de Belgische sociale zekerheid te schetsen.

In de sociale zekerheid gaat 70 miljard euro om. Veertig procent daarvan gaat naar de gezondheidszorg. Zo’n 65 procent van de middelen is afkomstig van bijdragen op arbeid. Daardoor hebben de vakbonden en werkgevers hun zeg in het systeem.

Zonder sociale zekerheid zou 27 procent van de Belgen arm zijn. Nu is dat 14 procent. Maar de armoede bij werkloze gezinnen steeg wel van 39 naar 48 procent.

Cantillon deed haar best om haar inleiding zo neutraal mogelijk te houden. Bij de econoom en filosoof Philippe Van Parijs was dat wat minder het geval. Hij had het ook over een basisinkomen, iets wat in België niet bestaat en waar veel discussie over is.

Na de uiteenzettingen kunnen de deelnemers aan de slag. Samen met een ‘facilitator’ van de G1000 beginnen ze aan een discussieronde. De resultaten van die ronde worden in de namiddag voorgesteld waarna er over gestemd wordt.

Na de top van vandaag stopt het proces niet. Drie weekends lang werken 32 burgers verder met de resultaten van de G1000. Deelnemers mogen zich zelf voorstellen. Is dat dan wel nog representatief?

“Wij hebben het woord representativiteit nooit gebruikt”, zegt politoloog Dave Sinardet, één van de initiatiefnemers van de G1000. “We streven wel diversiteit na en als je de tafels bekijkt, zie je dat dat wel gelukt is. Jong en oud, man en vrouw, allochtoon en autochtoon. Bij deliberatieve democratie gaat het meestal om kleine groepen. Een proces met 1000 mensen zoals vandaag is heel zeldzaam.”

Sinardet: “Voor de deelnemers is dit ook een leerproces. We brengen mensen samen die normaal nooit of zelden met elkaar contact hebben. De deelnemers zullen hopelijk ook leren om meer begrip voor en inzicht in elkaars standpunten en invalshoeken te krijgen. Zo zullen ze ook zien dat het niet altijd evident is om een consensus te vinden. Wij gommen dus zeker niet de conflicten weg.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!