Nieuws, België, Stampmedia, VRT, Ingrid Lieten, Jongerenkanaal, Watmet -

Ingrid Lieten gelooft in jongerenkanaal

Vlaams mediaminister Ingrid Lieten (SP.A) wil een derde televisiekanaal voor de VRT. Die nieuwe zender moet een project door en voor jongeren worden. Hoewel Lieten - zowel van de oppositie als vanuit de meerderheid - stevige kritiek kreeg, is zij er zeker van dat dit nieuwe kanaal er komt.

dinsdag 31 mei 2011 16:30
Spread the love

Lieten geeft aan dat de VRT op televisie te weinig jongeren bereikt. “De missie van de VRT is om alle Vlamingen te bereiken, dus ook de jongeren”, zegt ze. “Daarom moet er een derde kanaal komen dat zich volledig op die doelgroep richt. Want nu blijkt uit cijfers dat er te weinig bereik is bij deze leeftijdsgroep. Bovendien vindt bijna 70 procent van de Vlamingen dat de VRT programma’s moet aanbieden die specifiek gericht zijn op jongeren en jongvolwassenen tussen de 12 en 21 jaar.”

Open VLD tegen

Opvallend is dat Lieten de komst van dit derde net aankondigt, nog voor dat er een consensus bestaat bij de Vlaamse meerderheid, die naast SP.A uit N-VA en CD&V bestaat.

Open VLD’er Bart Tommelein stelt tegenover het persagentschap Belga het functioneren van de minister zelfs in vraag. “Na het mailingincident is dit opnieuw een bewijs dat deze minister totaal niet functioneert binnen de Vlaamse regering”, aldus Tommelein.

Daarnaast kant Open VLD zich ook resoluut tegen een jongerennet op de VRT. “De minister wil een soort van Studio Brussel en MNM op televisie. Als dit de doelstelling is, dan wordt dit problematisch. Het is al twee jaar duidelijk dat MNM een mislukt project is”, zegt Tommelein. “Het is ook tekenend hoe de minister willens nillens blijft vasthouden aan de toekomst van MNM.”

“Dit gaat zeker lukken”

Ondanks de kritiek houdt Ingrid Lieten, in een reactie aan StampMedia, vast aan haar plan. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit jongerenkanaal er zal komen. Ik heb er begrip voor dat sommige mensen van de meerderheid nog niet zo ver durven gaan. Maar ik zal er iedereen van overtuigen dat dit de beste keuze is. Dit gaat zeker lukken”, klinkt Lieten vol vertrouwen.

Voor en door jongeren

De minister ziet in de nieuwe jongerenzender, die volgens haar zeker geen Ketnet Plus mag worden, ook een rol weggelegd voor de jongeren zelf.

“De VRT heeft weinig ervaring met televisie maken voor jongeren. Daarom zou het interessant zijn als we gaan samenwerken met bijvoorbeeld StampMedia of Villanella.”

Dergelijke partners moeten er volgens Lieten voor zorgen dat jongeren in het project gaan participeren. “Het moet een interactief kanaal worden, dat zowel nieuws, cultuur, als entertainment aanbiedt, op jongerenmaat gesneden.”

De definitieve beslissing verwacht de minister nog voor de zomer. “Dan moet er duidelijkheid zijn. Ik heb bij de VRT een nota besteld over de haalbaarheid van een derde kanaal. Maar de VRT ziet dat in ieder geval zitten.”

© 2011 – StampMedia/Lessius – Robbe Van Lier

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!