Jean-Luc Dehaene en Jan Blommaert in gesprek over ‘hoe democratisch is ons land?’
Nieuws, Politiek, België -

Jean-Luc Dehaene en Jan Blommaert in gesprek over ‘hoe democratisch is ons land?’

De democratieën liggen er gehavend bij. Minder mensen stemmen, de geloofwaardigheid van de politiek daalt. Politici van klassieke partijen verdedigen niet langer een politiek project. Bovenop, ze bestrijden niet langer ongelijkheid en geven vrij spel aan de economie. Tijd voor het eerste LinksRechtsdebat, over de crisis van de democratie, nu maandag 30 mei in Antwerpen.

maandag 23 mei 2011 19:33
Spread the love

Wanneer binnenlandse, Europese en mondiale evoluties – van populisme tot globalisering – de democratie onder druk zetten en zowel onze politieke als onze economische democratie in een gehavende toestand hebben gebracht, komen we vanzelf bij die cruciale vragen: hoe redden we die democratie? Hoe bouwen we die Vlaamse, Belgische en Europese politieke en economische democratie uit?

Met Jan Blommaert en Jean-Luc Dehaene zitten we zeker goed voor een boeiend gesprek over de crisis van onze democratie. Dat is het onderwerp van het allereerste LinksRechts debat over de maakbaarheid van de samenleving.

Allereerst is daar de crisis van de politieke democratie. Die is meest bekend. Minder mensen gaan stemmen, de geloofwaardigheid van politici en partijen daalt. De politici van klassieke partijen hebben opgehouden een politiek project te vertellen en te verdedigen.
Het gesprek zal onder andere inzoomen op het stilvallende middenveld, het opkomende populisme, de grote spreidstand van christen- en sociaaldemocratie en het moeilijke Belgische democratische samenleven.

Minder aandacht krijgt de crisis van de economische democratie. Belangrijk nochtans, want wie geen greep heeft op zijn of haar economische bestaan, b.v. van honger omkomt of elke nacht wakker ligt over hoe morgen het levensonderhoud te betalen, kan maar moeilijk volwaardig deelnemen aan de politieke democratie.
Het debat schenkt aandacht aan de groeiende inkomens- en andere ongelijkheid en de politieke abdicatie om die ongelijkheid te willen bestrijden, de onevenwichtige relatie tussen politiek en economie, het zogenaamde Duitse model en de kwestie of er ergens nog een politiek links is in het sociaaleconomische debat, en aan de cruciale vraag hoe de economische en ook politieke democratie te herstellen.

De LinksRechts debatten over de maakbaarheid van de samenleving
zijn een initiatief en een organisatie van deBuren, Toneelhuis en DeWereldMorgen.be.

De debatten inviteren sprekers om hun analyses, inzichten en verhalen te brengen over essentiële maatschappelijke vraagstukken, en om die ook te argumenteren.
Geen boksmatch, wel een verdieping van het inhoudelijke gesprek over democratie, cultuur, solidariteit en arbeid.
Toch een debat. Omdat, hoe beleefd ook sprekers van gedachten wisselen, hun verhalen en hun antwoorden zullen grondig verschillen.

Praktisch:
maandag 30 mei 2011 – 20.00 uur
Toneelhuis | Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen
Moderator is Dirk Barrez, journalist van DeWereldMorgen.be
Welkom door Dorian van der Brempt, directeur van deBuren
Fact checker is Christophe Callewaert
 

Gratis, reserveren aanbevolen – www.toneelhuis.be
Om in te schrijven – klik hier

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!