Nieuws, Wereld, Cultuur, Vrede vzw, Gent, Hip hop, Eye on palestine, Studio Skoop - Huize Hippoliet

Slingshot Hip Hop: in het spoor van DAM

Maandag werd in de Studio Skoop de documentaire 'Slingshot Hip Hop' vertoond in het kader van het filmfestival Eye on Palestine. De inleiding werd verzorgd door Ludo de Brabander.

dinsdag 22 maart 2011 15:38
Spread the love

In Slingshot Hip Hop volgt Jackie Reem Salloum (een Amerikaanse met Palestijnse en Syrische roots) Suhell en diens oudere broer Tamer, de front man van de pioniersgroep DAM.

Na een korte intro, waarin de roots van deze groep belicht worden, ontmoeten we verschillende formaties die door hen geïnspireerd werden. Zo onder andere drie jonge vrouwen die er ondanks de bedenkingen van hun familie op los rappen, en het rijzende trio PR (Palestinian Rapperz), wiens leden in Gaza leven en in de totale onmogelijkheid verkeren hun fellow hip-hoppers te ontmoeten.

De camera volgt hen op straat, tijdens het schrijven van nieuwe songs, onder weg naar optredens, en op de podia. De film bouwt naar een climax: de verschillende groepen laten het internet en de checkpoints achter zich om gezamenlijk in Ramallah op te treden.

Jammer genoeg geraken de leden van PR uiteindelijk niet door de checkpoints, hetgeen de kracht van het slot iets onderuit haalt, en is het verhaal iets te uitgesponnen.

Niettemin blijft de film sterk doordat Salloum er op aandoenlijke manier in slaagt de Palestijnse jongeren zelf aan het woord te laten en, vanuit hun perspectief, hun frustraties en woede aan de man te brengen. Bovendien is DAM een inspiratiebron voor al die Palestijnse jongeren op zoek naar hun identiteit en creëren ze een samenhorigheidsgevoel.

Dit maakt van Slingshot Hip Hop al bij al een aangrijpende documentaire, of om het met de woorden van de performers zelf te zeggen: ‘Art is more effective than violence!’
 

We geven hierbij nog de link van DAMs grootste hit: “Who’s a terrorist?”
http://www.youtube.com/watch?v=OgSVXjNLFgo

Eye on Palestine loopt nog tot 30 maart in Gent, Brussel en Antwerpen. Voor meer info: www.eyeonpalestine.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!