Critical Mass Brussel: start Climate Assembly
Nieuws, Milieu, België, Klimaatverandering, Fietsactie, Brussel, Critical mass -

Critical Mass Brussel: start Climate Assembly

Vrijdag 26 november, 18 uur. Start van de maandelijkse Critical Mass aan de Naamsepoort in Brussel. Deze keer stond de Critical Mass ook in het teken van de Europese Assemblee voor Klimaatgerechtigheid.

maandag 29 november 2010 10:50
Spread the love

Een 120 fietsers vroegen al trappend met spaken en tandraders aandacht voor de klimaatproblematiek.

In november en december vindt de VN klimaatconferentie (COP-16) plaats in Cancun, Mexico.

Er bestaat een reëel gevaar voor een manipulatie van de gesprekken door de rijke geïndustrialiseerde landen, multinationale ondernemingen en internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank. Met als doel de verdere verdeling en privatisering van wat er over blijft van onze leefomgeving.

En verder om de wereld valse oplossingen zoals agrobrandstoffen, kernenergie, CGO’s, koolstofcompensaties en het opnemen van bossen in de koolstofmarkten op te dringen. België en Europa wordt momenteel geconfronteerd met serieuze problemen betreffende klimaat- en sociale gerechtigheid. Er is het risico van een nieuwe generatie van kool- en nucleaire centrales, en een gevaarlijk zwak, nationaal en internationaal klimaatbeleid.

Ook worden strenge soberheidsmaatregelen opgedrongen als antwoord op de economische crisis in plaats van een “rechtvaardige omschakeling” naar nieuwe duurzame vormen van productie, distributie en consumptie. Activisten van milieu-en sociale bewegingen van over gans Europa zullen daarom samenkomen in Brussel van 26 tot 29 november om ideeën,ervaringen en visies op klimaat- en sociale gerechtigheid in Europa uit te wisselen.

Dit evenement wordt georganiseerd door Europese en Belgische milieu- en sociale bewegingen , waaronder Friends of The Earth, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid en La Via Campesina.

Tijdens de Critical Mass werden verschillende kruispunten geblokkeerd. Dichtbij het Schumanplein, in het hartje van de Europese wijk, werden enkele slogans op de grond gespoten: “System Change not Climate Change”.

Er werd ook halt gehouden aan de Spaanse Ambassade om steun te betuigen aan Roberto, deelnemer van de Bici Critica in Madrid.Tijdens deze Critical Mass werd Roberto aangereden door een auto. In plaats van de bestuurder op te pakken arresteerde de politie echter… Roberto.

Aan de Spaanse Ambassade kregen de actievoerders het dan weer aan de stok met de Brusselse politie, omdat iemand met krijt een vredesduif op de muur had getekend. Volgens de reactie van de politie was dit blijkbaar een halsmisdrijf. Het volledige programma van de Climate Assembly vind je op http://climateassembly.wordpress.com/programme/.

Zondag 28 november in de namiddag was er “Zingen voor het Klimaat” op de Kunstberg in Brussel.

En maandag 29 november om 14 uur ten slotte is er een actie gepland tegen emissiehandel aan het Schumanplein. Breng spandoeken,fluitjes, drums en vrienden mee!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!