Scouts controleren de camping

 

Cultuur, België, Vrijwilligers, DIY -

DIY op Ieperfest: de vrijwilligers

Ieperfest hanteert het principe van DIY, Do It Yourself (Doe Het Zelf). Dat idee is eigen aan de punkscène en later ook de hardcorescène. Het festival draait al jaren op vrijwilligers. Wij geven deze mensen dan ook graag hun plaatsje in de spotlights.

zondag 15 augustus 2010 09:27
Spread the love

De Camping

Aan de ingang van de camping vinden we twee jonge kerels terug, zonder tatoeages en ruige kledij. Het blijken twee leden van de lokale scoutsbeweging te zijn, Kristof en Manu. “Met de scouts werken we een jaar lang op verschillende festivals om geld in te zamelen. Dan gaan we daarmee op reis.” In juli is de groep van Kristof naar Turijn in Italië gegaan. “Volgend jaar is het de beurt aan een andere groep. Ik werk nu eigenlijk gratis voor anderen.” Na een shift van 9 uur mogen ze zoals alle vrijwilligers naar de optredens gaan kijken, en krijgen ze ook bonnetjes voor drank en eten. Maar eerst moet er nog gewerkt worden! Ze moeten controleren of iedereen een campingbandje aanheeft. Vanop een stoel kijken ze toe, maar al gauw worden ze door een medewerker van de organisatie aangespoord tot meer ‘enthousiasme’:”Je staat beter recht om de mensen te controleren!”

De Parking

Bij de parking treffen we een bende olijkerds aan, gezeten op bierbakken en een omgekeerd winkelkarretje. Ook zij zijn van de scouts en zijn verantwoordelijk voor de goede verloop op de parking. “Wij zorgen er voor dat de mensen de juiste kant opgaan.”
Geen moeilijke job, zo blijkt. “Ze kunnen naar die kant of naar daar.”
Aan het geconsumeerde bier te zien, zijn het geen straight edgers. “De muziek is oké, maar we zijn niet straight edge of vegan.”
Een van de oudere leiders gaf ons zelfs een duidelijke boodschap mee: “Wij willen meer vlees op het festival!”

De Security

Er lopen dit jaar opvallend veel bonkige mannen rond, met leren ondervestjes: leden van de Brugse chapter van Free Riders, een motorclub. Zij zorgen voor de veiligheid op het festival. “Een vriendendienst”, aldus Cool, de enforcer, de persoon die zorgt voor de interne orde van de club. Ook zij doen het niet voor het geld. Na hun shifts krijgen ze eten en drank en
toegang tot het festivalterrein. Maar de muziek ligt hen niet echt. “Ik hou meer van rock en metal”, zegt Cool. Bands als Motörhead, Metallica en Saxon kunnen hem meer bekoren. “Wij doen ook de security op Graspop. Dat is echt voor de muziek.”
Tot nu toe zijn er weinig problemen geweest. Het hardcorevolkje gedraagt zich schijnbaar goed.

De Keuken

Een uniek aspect van Ieperfest is de volledig veganistische keuken. De man die de duizenden festivalgangers van eten voorziet is Theo, in het dagelijks leven de baas van label GSR Music. Vorig jaar is hij begonnen met koken op Ieperfest. Er zijn dagelijks drie verschillende menu’s te krijgen, en daarnaast nog frieten gebakken in kokosolie, vegan pitta en gebak. Alles is dagvers en de producten komen uit de streek en zijn biologisch.

“Het idee van de kokosolie is van (mede-organisator) Martijn Van De Walle. Hij is enorm bezig met recyclage.” Aan de smaak valt er niets op te merken, de frieten smaken lekker, zeker met de vegannaise. Theo werkt met een ploeg van acht vrijwilligers en hijzelf krijgt een vergoeding. Ondanks zijn twintig jaar in de scène bruist hij nog van enthousiasme.”Ik heb heel veel respect voor de organisatie van het festival gekregen, met achter de schermen mee te draaien. Elk jaar doen ze iets nieuws. Bij veel festivals zie je dat als het goed is, de organisatoren op automatische piloot beginnen te draaien. Hier niet, en dat houdt het boeiend voor mij.”

Volgend jaar wil Theo zijn eigen seitan maken, om nog meer diversiteit te krijgen in de maaltijden. “Iedereen kan naar de winkel gaan en 3000 vegan burgers bestellen. Wij maken het zelf.” Volledig in het idee van DIY dus.
Zelf is hij niet straight edge of veganistisch (hij omschrijft zichzelf als een alleseter), maar toch heeft hij een bloedhekel aan drugs en druggebruikers, net zoals mensen die overmatig alcohol gebruiken. “Dat is een van de redenen waarom ik gestopt ben als chef-kok, teveel dronken klanten.” Na 14 jaar maakte hij de overstap naar de muziek. “Van het ene op het andere moment ging ik van een Hugo Boss-kostuum naar een short met legermotief. Ik deed mijn auto weg en ging met de fiets.

En ik ben gelukkig” Op de vraag of hij dit ook op andere festivals zou doen, besluit hij dat hij het bij enkele kleine festivalletjes gaat houden. “Het draait allemaal om de fun. Ik wil het leuk houden voor mezelf, het moet nieuw blijven. Het is ook fantastisch om met deze ploeg vrijwilligers samen te werken.”

Wie van Theo’s heerlijke creaties wil proeven, zal dus naar Ieperfest moeten komen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!