Nieuws, Cultuur, België, Stampmedia, Festival, Hardcore, Ieperfest, Ieper, West-Vlaanderen -

Ieperfest stimuleert engagement

Volgende weekend is het zover. Het grootste hardcore festival van Vlaanderen zet zijn tenten weer op in Flanders Fields. Ieperfest, dat is drie dagen loeiharde songs en strakke gitaarriffs. Toch heeft dit festival ook een heel andere kant. Het ijvert ervoor het meest ecologische en duurzame festival te zijn in Vlaanderen.

maandag 9 augustus 2010 17:23
Spread the love

De beginjaren

Al vanaf de eerste editie in 1992 willen de organisatoren de festivalgangers bewust maken van bepaalde ethische en sociale thema’s. Het was vooral de straight edge-beweging die een positieve boodschap wilde verkondigen. Ook dierenrechtenorganisaties en vegetarisme waren sterk vertegenwoordigd op het festival. Naarmate Ieperfest meer naamsbekendheid begon te krijgen, groeide ook het aantal bezoekers. Zo verschoof het zwaartepunt van maatschappijkritische thema’s naar duurzaamheid en ecologie.

More than Music

Naast het beleid om duurzaam te werk te gaan, zijn de politieke en sociale thema’s nooit ver te zoeken. Een speciaal ingerichte MTM-tent (more than music-tent) moet de bezoekers in contact brengen met actiegroepen en non-profit organisaties. Of het nu over dierenrechten gaat of politiek en sociaal engagement, iedereen is welkom om zijn stand op te zetten en zijn boodschap te verkondigen. Daarnaast is er ook nog een discussiepodium en een Zine-Library, een plaats voor onafhankelijke en zelf uitgegeven magazines. De Wereld Morgen, de mediapartner van het festival, brengt elke dag verslag uit en biedt een forum aan mensen die hun mening willen verkondigen over wat er zoal misloopt in de maatschappij.

100 procent plantaardig

Dat het niet evident is om festivalgangers te engageren om ecologisch te leven op een festival beaamt organisator Bruno Vandevyvere. De meerderheid is zich wel bewust van de problematiek van onze ecologische voetafdruk, maar uiteraard komen de meeste bezoekers voor de muziek. Toch doet de organisatie er alles aan om ter plekke het bewustzijn van de festivalgangers aan te wakkeren. Zo verspreiden de medewerkers brochures met uitleg over hoe men afval moet sorteren. “Mensen moeten uiteraard ook zelf de moeite doen om mee te willen werken. Wij voorzien daarvoor de mogelijkheid.” Ieperfest is ook het enige festival in België dat 100 procent plantaardige voeding aanbiedt aan zijn festivalgangers. Geen slechte zaak als je weet dat vlees eten een grote ecologische voetafdruk nalaat.

Duurzamer

Intussen is Ieperfest al aan de achttiende editie toe en nog steeds probeert het festival elk jaar duurzamer te worden. Dit jaar is het festival in de running voor de Groenevent Award, een award uitgereikt door OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) voor het groenste evenement in Vlaanderen. De organisatoren zijn best tevreden over hun ondernomen acties om dit evenement zo ecologisch mogelijk te houden, maar het is een groeiproces met veel hindernissen. Hardcore en ecologie is dan wel niet vanzelfsprekend, maar het is wel hét uitgaanspunt op Ieperfest.

© 2010 – StampMedia – Kea Koppen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!