De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zelfmoordcijfer daalt door legaal medicinaal cannabisgebruik
Legalisering, Zelfmoord, Medicinale cannabis, Preventief -

Zelfmoordcijfer daalt door legaal medicinaal cannabisgebruik

maandag 27 januari 2014 08:51
Spread the love

Een nieuwe studie toont een daling van het aantal zelfmoorden in de USA, meer bepaald in staten waar cannabis voor medicinaal gebruik legaal werd de laatste jaren.

Een team economische wetenschappers ontdekte dat legale medicinale cannabis leidt tot een scherpe daling in de zelfmoordcijfers onder jonge mannen, dit nieuws werd vorige week gepubliceerd in the American Journal of Public Health.

“De resultaten lijken het geloof dat cannabis gebruikt kan worden om stressvolle levensgebeurtenissen beter aan te kunnen te ondersteunen”, zegt co-auteur van de studie Daniel Rees, professor in de economie aan de Universiteit van Colorado Denver. 

Rees merkt op dat sommige studies suggereren dat cannabis werkt als een anti-depressivum, maar het bewijs hiervoor is nog niet overtuigend genoeg. Het legaal gebruik van medicinale cannabis werd wel gelinkt aan een lagere alcoholconsumptie.

“Die lagere alcoholconsumptie zou ook de daling in het zelfmoordcijfer kunnen verklaren”, meent hij.

Dit is één van de eerste studies waarbij het verband werd bekeken tussen medicinale cannabis en zelfmoord. Rees gelooft dat meer onderzoek noodzakelijk is als we klaarheid willen.

Rees en de co-auteurs D. Mark Anderson (Montana State University) en Joseph Sabia (San Diego State University) vergeleken veranderingen in de jaarlijkse zelfmoordcijfers van 1990 tot 2007 tussen staten die wel en staten die (nog) niet cannabis voor medicinaal gebruik gelegaliseerd hadden.

In staten waar medicinale cannabis op doktersvoorschrift te verkrijgen is en waar thuiskweek soms ook mogelijk is, is er statistisch gezien een opvallende daling van het aantal zelfmoorden bij mannen tussen 20 en 39 jaar oud. 

Het vorig onderzoek van het team toonde een sterke correlatie aan tussen legaal medicinaal cannabisgebruik en een vermindering van het aantal fatale verkeersongelukken. 

Origineel artikel: http://www.leafscience.com/2014/01/23/medical-marijuana-may-prevent-suicides-study-finds/

take down
the paywall
steun ons nu!