De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opnieuw politie-inval bij Mambo Social Club
Hasselt, Mambo social club, Michel degens, Medicinale cannabis, Doug Fine -

Opnieuw politie-inval bij Mambo Social Club

zaterdag 25 januari 2014 21:03
Spread the love

Op donderdag 23 januari deed de politie opnieuw een inval bij de Mambo Social Club. Dit keer was het niet de voorzitter Michel Degens die de politie op bezoek kreeg, maar betrof het één van de plantenverzorgers van de Hasseltse vzw.

De actie was een rechtstreeks gevolg van de huiszoeking die heeft plaatsgevonden op 18 december. Degens was toen met de oogst van een 60-tal planten op weg naar de vierde ruilbeurs van de vereniging. Onderweg werd Degens met de oogst onderschept door de politie. Tijdens de huiszoeking die daarop volgde werden 27 cannabisplanten in beslag genomen, allen toebehorend aan de leden van de vzw. De ledenadministratie en andere documenten werden ook meegenomen.

“Bij de huiszoeking werden toen ook de gegevens van één van onze plantenverzorger ontdekt.”, getuigt Degens. “Het betrof een huurovereenkomst opgemaakt met desbetreffend persoon, ook woonachtig in Limburg. Het was voor de politie dan ook een klein kunstje om ook bij hem een kijkje te gaan nemen. Toch heeft het meer dan een maand geduurd vooraleer de lokale politie bij hem tot een huiszoeking is overgegaan. Genoeg tijd om alles op te ruimen. Maar dat hebben we niet gedaan. Wij hebben niets te vrezen. Wij staan recht in onze schoenen”.

“Ik werkte met de middagploeg, ik lag dus nog te slapen, toen ik om 9 uur ’s morgens de politie hoorde aanbellen’, vertelt plantenverzorger Mario, ‘Ik heb de agenten vriendelijk binnengelaten en hen een kop koffie aangeboden. Natuurlijk wist ik waarvoor ze kwamen. Ik heb dan ook onmiddellijk en vrijwillig ingestemd met de huiszoeking”. Mario is overigens zeer mild voor de agenten. “De politiemensen valt niets te verwijten, zij doen hun werk. Ergens verwachtte ik ze wel, maar omdat het al meer dan een maand geleden is dat ze bij Michel de bezwarende documenten hebben gevonden, begon ik toch te twijfelen of ze nog wel gingen komen”.

De buit is mager. In totaal troffen de agenten 9 planten aan. “Ik was net begonnen met oogsten. 2 planten hingen al te drogen. De andere 7 plantjes stonden nog onder de lamp. Niemand had er last van. Ik woon wel afgelegen, maar toch had ik, zoals het protocol van de vzw verplicht, een geurfilter aangebracht. Voorts hield ik me aan de ministeriële richtlijn, en had ik voor elke plant een schriftelijke opdracht van de eigenaar om zijn of haar plant te verzorgen. Het protocol tussen de plantenverzorger en de vzw eist een brandveilige situatie : brandveilige materialen en geen illegale stroomaftap.”

Degens is vooral ontstemd dat er opnieuw twee gebruikers van ‘medicinale cannabis’ worden getroffen: “Mario zorgde ook voor twee planten van mensen waarvoor cannabis het verschil maakt tussen een leven met of zonder pijn. Ik moet hen nog van het slechte nieuws op de hoogte brengen.” Mambo Social Club hoopt via het solidariteitsbeginsel snel iedereen weer te kunnen bevoorraden met 100% biologische cannabis. “We doen er alles voor om te zorgen dat onze leden zich niet in het illegale circuit hoeven te begeven”, verzekert Degens.

Mambo ontving na de vorige politie-inval de afgelopen dagen steunbetuigingen uit onder meer Nederland, Engeland, Italië en de VS. De Amerikaanse auteur en cannabisdeskundige Doug Fine liet weten: “Michel Degens laat zijn landgenoten zien hoe verantwoordelijke en veilige cannabis legalisering er uit ziet. Hij overlegde met de plaatselijke politie en begon een social club, gebaseerd op de Belgische één-plant-per persoon richtlijn. Zoals de telers uit Mendocino Californië die ik portretteer in mijn boek ‘Too High To Fail’ is Michel een eersteklas organisator en mens, die simpelweg geen crimineel wil zijn omdat hij kiest voor een veilig en verantwoord alternatief voor alcohol.”[1]

Een woordvoerder van de Italiaanse cannabis beweging verklaarde onlangs nog “verrast en woedend” te zijn, “dat het in een land als België, waar Cannabis Social Clubs legaal en volledig transparant opereren en een model vormen voor andere Europese landen, mogelijk is om zoveel schade toe te brengen aan tientallen mensen, onder wie patiënten, met een actie die elke logica en gezond verstand ontbeert. Al onze steun en solidariteit gaat uit naar Mambo Social Club.”[2]
 

p.s. Mario is een fictieve naam

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!