De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Welkom…. aan de “homo EEEE”

Welkom…. aan de “homo EEEE”

dinsdag 17 januari 2023 16:31
Spread the love

Wij denken en zeggen:  WIJ zijn beter bezig…..

 

In een vorige bijdrage in DeWereldMorgen (https://www.dewereldmorgen.be/community/waarom-we-vaak-denken-zeggen-dat-wij-goed-bezig-zijn/) hadden we het erover hoe het komt dat we allemaal denken dat Wij goed bezig zijn, beter dan de andere(en). We gaven daarbij de belangrijkste oorzaken aan.

 

… maar WIJ weten eigenlijk wel beter….

 

We gaven in die bijdrage ook aan dat we eigenlijk wel beter weten.

Meer zelfs: gezien we dat onbewust of bewust weten, maken we verschillende belangrijke exit-maneuvers. We geven er hier een aantal van.

Ze hebben altijd al bestaan, doch nemen sinds enkele decennia meer vormen, meer excentrieke vormen, meer extreme en totaal nieuwe vormen aan. Ze nemen ons soms zelfs helemaal over. Ze maken van ons de “quadriple” of viervoudige E-mens (M/V): we Egocentreren, we Escapen, we Epicureren en we Exterioriseren.

U zal de voorbeelden die we geven (verre van volledig overigens) ongetwijfeld erkennen.

De homo (M/V) EEEE is geboren.

 

De homo egocentricus …. I’m the center of the world thus i exist

 

De homo egocentricus is de mens die zichzelf meer en meer ziet als het enige centrum van zijn eigen leven en van de hele samenleving.

De homo egocentricus kijkt vooral naar zichzelf: we zien dat in de eigen sportbeoefening, de werkprestaties, de hobby’s, de kinderen. Al onze ‘prestaties’, realisaties’, ‘verwezenlijkingen’ ‘relaties, ….  alles hangen we op aan ons cv. Op onze publieke apps kan men bekijken hoeveel ik vandaag gereden heb, welke sportieve prestaties ik op mijn leeftijd nog doe, hoeveel ik gepubliceerd heb, waar ik geweest ben, hoe hoog ik heb geklommen, … . Sinds de komst van de e-fiets, e-bikes, speed pedelecs en e-steps zijn het aantal ongelukken met slechte afloop (gewonden of doden) met tweewielers geëxplodeerd. Ook het aantal incidenten (geweld, uitkafferen, belemmeren van doorgang, …) tussen voetgangers (en kinderen) en tweewielers escaleert. De weg is van mij. De koers is van ons.

Zelfs als we zelf geen sport doen, maar sport bekijken, zien we een soortgelijk fenomeen: we laten zien aan elkeen voor wie we supporteren, waar we zijn, of we teleurgesteld zijn of niet. We bestaan pas als we aan de zijlijn spelers, arbiters, trainers schreeuwend duidelijk maken dat wij het wel weten hoe het moet en hoe ze die bal of puk of auto daar moeten krijgen waar hij moet komen volgens ons. Nog nooit was vandalisme in bepaalde sporten, het racisme in bepaalde sporten, het voetbalvandalisme kent ongekende hoogten, de onsportiviteit in de sport zo hoog als de laatste decennia. En het publiek neemt er vlot aan deel. Stadiaverbod, meer dan 1.800 jaar aan stadionverboden en meer dan 900.000 euro aan geldboetes voor inbreuken tijdens het Belgische voetbalseizoen 2021-2022. De sancties inclusief voor clubs, opleidingstrajecten, antiracisme campagnes; het lijkt allemaal niet te helpen, want niet de clubs zijn eigenaar van de spelers of van het spel… maar wijzelf, als toeschouwers. The games are mine.

In de (para-)politiek is het schering en inslag: eigen volk eerst (in Vlaanderen, in Catalonië, in Schotland, …), “vreemdelingen buiten” (zowat overal), “vluchtelingen liefst enkel tot aan de grens en niet in mijn dorp” (in vele contreien), nieuwe gevangenissen not-in-muy-backyard, ….. . Not in my backyard. Not in my country. My place is only mine.

 

De Homo escapendus … i escape thus i exist  

 

We pogen massaal te ontsnappen aan deze wereld. Wat houden we ervan om in een andere wereld onder te duiken dan de deze. Het lijkt ons zelfs in leven te houden.

We zien het in de verkoopcijfers van escapisme-boeken. Drie types bestverkopende boekensoorten ter wereld zijn de bijbel(s), Harry Potter(s) van J.K.Rowling, Lord of the Rings en Spare (het levensverhaal van UK-“prins” Harry.

Ze voeren ons alle drie terug:

-naar een verhaal met goeden en slechten: Harry Potter, de profeten en goeden, oud-prins Harry, de hobbits hebben allen hun eigen vijanden;

-naar een verhaal doorspekt macht: toverkracht bij De Potters en Lord of the Rings, koninklijke macht bij Harry(’s familie), goddelijke macht bij de bijbels;

-naar een verhaal met vechtersbazen: de bijbels hadden o.a. Kaïn en Abel, de Farizeeërs, … ; Harry heeft in zijn leven de paparazzi, een deel van de koninklijke familie, …. ; Potter heeft in elke boek wel één of een hele serie agressieve vijanden; in Lord of the Rings heeft elke volksgroep (elfen, mensen, …) zijn eigen vechtersbazen zelfs;

-naar een verhaal met een miskende held waar we ons deels of geheel mee kunnen of willen identificeren: Harry (Potter), (prins) Harry, Jezus, (hobbit) Frodo … ;

-naar een verhaal met een andere wereld: het wondere Zweinstein (bij Potter), het statige Windsor (bij de prins), een echt goddelijke wereld (bij de bijbels), een Midden-Aarde wereld bij de Lord of the Rings;

-zelfs de auteurs en hun leven spreken tot onze verbeelding: de menige auteurs van de bijbelversies; de arme J.K.Rowling die het van marginaal tot miljardair schopt; de prins die eerst zonder moeder valt en nadat hij trouwt het paleis en zijn status ontvlucht om de liefde van zijn leven en zichzelf te redden en te beschermen; J.R.R. Tolkien werd de “vader van de ‘high fantasy”.

 

We kijken met ongelimiteerd plezier naar films, maar liefst films van een andere wereld: escapisme-films.  Films rond Midden-Aarde, (de toverwereld van) Harry Potter, Avatar, Avengers Endgame, SpiderMan, Jurassic World, The Lion King, Avatar II, Star Wars, The Incredibles, Iron Man, The Minions,  Frozen, The Beauty and the Beast, Captain America, Aquaman, Lord of the Rings, Transformers, X-men ….  waren de grote kaskrakers. Niet in één ervan (op Titanic na) was het onderwerp de echte wereld.

We houden van vreemde werelden waarin we ons kunnen verliezen.

 

Escapisme-soaps zijn evenwel pas het echte einde, want we kunnen ons erin wentelen, vaak en lang én ze zijn er al heel lang.

Voor de ietwat ouderen onder ons: Dallas, Neighbours, Bonanza, The Bold and The Beautifull, Dynasty, Knots Landing, Goede Tijden, Slechte Tijden, Melrose Place, Falcon Crest, Sons & Daughters, Another World, As the world turns, … .  Ons aller Friends, maar ook dichter bij huis onze Thuis, Familie, … ; we leven in hun leven, we leven ons in in hun leven, we praten met buren en familie niet over ons maar over hun leven; wat er in hun leven gebeurt is soms belangrijker dan wat er in het onze gebeurt. Hun leven is het onze.

 

Escapisme door inleving in andere familielevens  in…. De Kardashians, de Pfaffs, de Planckaerts, Chateau Meiland, De Verhulstjes, …. brengen ons in de belevingswereld van een andere familie….. en we leven hun leven en beleven …. . Hun familie is de onze.

 

Escapisme social media zijn er ook, niet in het minst You Tube & Tik Tok. We creëren er onze parallelle wereld, waarin sommigen onder ons uren per dag vertoeven. We zetten ons on-line en bekijken anderen on-line. We leven in hun video’s …. weg van ons echte leven…..

 

Gaming is escapisme bij uitstek: uren kan je je verliezen in spelen, alleen, met anderen, tegen anderen, in ploegen, maanden lang, in games zoals The Witcher III: Wild Hunt, Grand Theft Auto V, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Elden Ring, Minecraft, Red Dead Redemption 2, Fallout 3. …. Je kan zelf de held uithangen zoveel je wil in Overwatch, God of War Ragnarok,  Call of Duty , … .

 

Escapismegokken is zoals gamen met echt en/of grof geld.  De gokgekte is van selecte casino’s uitgebreid naar ongeveer alle sporten in Europa. Je kan vandaag gokken online, op elke hoek van de straat, in een krantenwinkel en/of in gespecialiseerde winkels. Niet voor niets is sport nu ook al heel vaak gesponsord door de gokindustrie, soms zelfs al omgekocht door gokkers.

 

Escapisme via seks en relaties in ook erg in. “Serial sex”,  “serial relations” (al dan niet met seks) en “sex in all its positions & variations” zijn alle erg in, al is het meer in de intimiteit en in de schaduw dan tijdens de seksuele revolutie vorige eeuw.  Relaties die slechts kort duren en elkaar opvolgen, naaktsauna’s, RedLights, tantrawerelden, datingsitesspelerij, …… you name it, you can get it. Toch zijn er ook andere signalen: in onze contreien gaat de eerste seks ervaringsleeftijd gestadig en langzaam omhoog; de vele waarschuwingen rond aids, soa’s, grensoverschrijdend gedrag, ongewenste zwangerschappen, angst voor effecten via sociale media  en de droom van jongeren rond het perfecte lichaam, … spelen daar vermoedelijk een rol. It’s my body.

 

Vervoersescapisme is ook in. Vooral drie soorten vervuilend vervoer doen het voor het eerst alle echt schitterend:

-my car is my castle: in België kochten we vorig jaar voor het eerst ooit meer SUV’s (zwaarder, duurder, vervuilender, gevaarlijker, …)  dan ander auto(‘s; het marktaandeel van de SUV in aankoop nieuwe auto’s in België steeg van 16 % in 2012 naar maar liefst 51 % in 2022;

-my car is my luxurious joytoy: de verkoop van luxewagens boomt, zelfs in ons land : Lambo’s, Porsche, Rolls-Royce, Ferrari, Aston Martin, Bentley en Bugatti floreren als nooit tevoren in verkoop. En ook daar zien we het SUV-fenomeen opduiken: de best verkopende modellen in 2022 zijn bij Rolls-Royce de Rolls-Royce Cullinan SUV en bij Bentley de Bentley SUV Bentayga;

-my private jet is the max: het vervoer via private vluchten (al dan niet met eigen of gedeelde of gehuurde privé-jet) is fors gestegen in 2022.

Blijkbaar valt het te weinigen op: 2022 is hét  jaar waarin de wereld verbrandt, verzuipt en verkoolt door de opwarming van de aarde.

 

My home-work-home-time is my personal training hour. Ook vervoer met (vaak dure) elektrische fietsen steeg.  We kunnen er ons terugtrekken op onze fiets, onze individueelste vrijheid, los van alle files, stilstaand verkeer en vaak zelfs van de rode verkeerslichten of eenrichtingsstraten. We kunnen vrij de weg op. De straat is van ons.

 

In sociale media zien we escapisme het ten top gedreven: we creëren zelfs onze eigen nieuwe “ik”. De man of cvrouw op onze sociale media is bij menig een niet de man/vrouw die we kennen. Het is vaak een ander mens: de beste versie van onszelf. We zijn opgetut, in het nieuw gestoken, de foto toont onze beste kant, op een mooi moment, we worden gefotoshopt door onszelf dat het een lieve lust is, kappers, nagelstudios, esthetisch chirurgen in binnen- en buitenland (goedkoper en niet zichtbaar) doen gouden zaken. Soms kom ik in een gekende omgeving en stel ik vast dat weer iemand van uiterlijk is veranderd, lees onder handen is genomen; ik word steeds “zeldzamer” als niet-gecorrigeerde in sommige middens. We zoeken vooral likes en bevestigende boodschappen. We hebben overal pagina’s want wie niet op sociale media is, is niet.  Instagram, Tik Tok … zijn van mijn betere mij. Bestaan en gefilmd worden is zelfs een nieuwe job (influencer). The social media are my live.

 

Toerisme is dé escapeindustrie bij uitstek. Het heet letterlijk ‘er eens van tussen uit muizen”, “er vanonder muizen”, “er eens uit trekken”, “weg van alle dagelijkse sleur”, …. .

Dat geldt voor het internationaal toerisme: volgens het UNWTO (Wereld Toerisme Organisatie), is er sinds 2009-2019 sprake van het tiende opeenvolgende jaar van toerismegroei: alle werelddelen zagen wederom een toename van het aantal internationale aankomsten.

Maar geldt ook voor het toerisme in Vlaanderen: 2009 – 2019 waren tien groeijaren op rij.

Alleen Covid bracht de groei even tot stilstand in de jaren erop volgend.

 

Structural escaping from work is het hoogst sinds decennia. Het aantal niet-werkenden wegens burn-out en/of depressie bereikt ongekende hoogten in België. 36,44% van de mensen in invaliditeit op 31 december 2021 zijn arbeidsongeschikt door een psychische stoornissen. Van hen lijdt nu 66,39% aan een depressie of een burn-out. Bijna een kwart van alle mensen in langdurige arbeidsongeschiktheid is door burn-out of depressie. Tussen 2016 en 2021 steeg het aantal mensen in langdurige arbeidsongeschiktheid door een psychische stoornis met 30,97%, voor burn-out en depressie is de stijging 46,35%.

 

Escaping out of our live is torenhoog, als is er de laatste jaren wel een lichte daling in Vlaanderen. Vlaanderen hoort bij de Europese lidstaten die kampen met hoge zelfdoding: het Vlaams/Belgisch suïcidecijfer ligt 1,5 keer hoger dan het gemiddelde binnen de Europese Unie. Voor vrouwen bevindt België zich helemaal bovenaan, gevolgd door Litouwen en Vlaanderen. Voor mannen hebben 8 andere landen en België nog hogere cijfers. De Vlaamse (en bij uitbreiding Belgische) cijfers zijn dus hoog ten opzichte van de Europese landen, zo ook en in het bijzonder ten opzichte van Nederland. It’s my live.

Denk je aan zelfdoding, naam dan contact op met de Zelfdodinglijn op 1813.

 

De homo  epicurus …. i enjoy thus i exist

 

Eten en koken, ernaar kijken, erover praten, erover lezen, ….  is nog nooit zo populair geweest.  Je valt letterlijk over de eet- en kookprogramma’s in de vorm van wedstrijden, recepten, docu’s … op TikTok, Netflix, You Tube, overal  …. :  Over eten (VRT), Komen eten (Vier/Play4), MasterChef (Eén bij ons maar ook in verschillende andere landen), Dagelijkse Kost (Eén), De Keuen van Sofie (VTM), US Kitchen Nightmares (Vitaya), Ugly Delicious (Netflix), Koken met Van Boven (VPRO),  Foodweken (NPO 3), Brood (omroep Max), Chef’s Table (Netflix), Somebody Feed Phil (Netflix), Eten met Nick (YouTube), The Big Family Cooking Showdown (Netflix), Heel Holland Bakt (NPO), Miljuschka in … (YouTube), Estée in Parijs (24Kitchen en Disney+), ….  Er zijn zelfs aparte kookkanalen: vb. njam.
Nog nooit was eten en eten zonder zelf te eten zo populair als nu. Ik ben er soms beschaamd over: nog zoveel armoede in de wereld en zoveel doden van ontbering elke dag en de meerderheid van de wereld kijkt zich dood naar eten-programma’s.

De homo exteriorandus … it’s not my fault anyway….

 

Als er iets mis gaat of zelfs als het grondig misgaat, is het zelden of nooit …. mijn verantwoordelijkheid….. onze verantwoordelijkheid maar wel die van een ander.

Volgens velen is het (soms, vaak of altijd) de schuld van (alfabetisch)(volgens X, Y, Z) of niet:

-de grootbanken;

-de chinezen; vb. (niet volgens maar in) Tine Hens, …. ;

-de dagtrippers;

-de Engelsen;

-de makelaars in onroerend goed;

-de media; vb.  Thomas Jefferson, Guido Van Lieferinge, … ;

-de meisjes;  vb. De Pioniers, … ;

-de ouders; vb.  G. Bosmans, … ;

-de ratingburo’s;

-de sossen;

-de superrijken; vb. Oxfam, Alexandria Ocasio-Cortez, …. ;

-Donald Trump;

-het kapitaal; vb. Leen Jongewaard, Karin Bloenen, …. ;

-het werk;

-het westen; vb. Raisa Blommestijn, Paul Cliteur, Bart Collard, Perry Pierik), …. ;

-Montgomery; vb. Maarten van Rossem, …. .

-paars;

-twee drarries; vb.  Fikry El Azzouzi, …. .

– …. .

 

En als het niet de fout is van een “andere”, dan is volgens ons wel meestal en duidelijk het gevolg van een of andere vorm van overmacht, zoals

– Covid, ingeroepen door bepaalde verantwoordelijken van NewB voor het falen van haar (nota bene puur digitale) nieuwe bank;

– het was vrijdag de dertiende; de dertiende valt daarenboven – zonder zwanzen – het vaakst op een vrijdag. Dat was de verantwoordelijkheid overigens van paus Gregorius XIII. Die voerde in 1582 immers de Gregoriaanse kalender in.

It is never us.

 

De nieuwe mens

 

De home EEEE is de nieuwe mens?

 

Literatuur

 

Coeckelbergh, D., Waarom we vaak denken en zeggen dat WIJ goed bezig zijn, in https://www.dewereldmorgen.be/community/waarom-we-vaak-denken-zeggen-dat-wij-goed-bezig-zijn/, zondag 15 januari 2023 11:37

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230112_97924137

https://www.apache.be/2022/09/10/queen-dead-dure-gasprijs-schuld-van-trump-en-zweden-kiest

https://www.vrt.be/vrtnu/podcasts/klara/d/de-riviera/1/1–het-is-de-schuld-van-de-engelsen/

https://www.zelfmoord1813.be/feiten-en-cijfers/cijfers-over-su%C3%AFcide-en-su%C3%AFcidepogingen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20180703_03596502

https://www.riziv.fgov.be/nl/statistieken/uitkeringen/Paginas/langdurige-arbeidsongeschiktheid-burnout-depressie.aspx#Welke_mensen_zijn_in_arbeidsongeschiktheid_door_burn-out_of_depressie_in_2021

https://www.kobo.com/be/nl/audiobook/allemaal-de-schuld-van-montgomery-1

https://academievoorvastgoed.nl/opleiding/het-is-de-schuld-van-de-makelaar

https://radio1.be/lees/allemaal-de-schuld-van-de-media

https://www.startpagina.nl/v/entertainment/televisie/vraag/323684/zeggen-zin-schuld-paars/

https://www.hln.be/nieuws/t-is-de-schuld-van-de-dagtrippers~a48c4402/100454063/

https://rateyourmusic.com/release/single/de-pioniers/troelala-het-is-de-schuld-van-de-meisjes.p/

https://www.expoo.be/is-alles-de-schuld-van-je-ouders

https://www.epo.be/nl/politiek-econ

https://www.epo.be/nl/ecologie/4019-het-is-allemaal-de-schuld-van-de-chinezen-9789462671928.html

https://businessam.be/populariteit-privejet-blijft-op-bijzonder-hoog-niveau/

https://www.tijd.be/ondernemen/auto/verkoop-luxewagens-boomt/10360911.html

https://www.hln.be/nina/steeds-meer-jongeren-blijven-langer-maagd-de-focus-op-het-perfecte-lichaam-speelt-zeker-een-rol~a3d4443b/

https://www.gva.be/cnt/dmf20221013_96254493

https://www.hln.be/mobiliteit/ferrari-ziet-verkoop-wereldwijd-stijgen-deze-bolide-is-de-populairste~a8513141/

Stijging verkoop dure sportwagens

https://www.vroom.be/nl/nieuws/crisis-de-verkoop-van-luxewagens-boomt-24812/

https://www.parool.nl/nederland/gebruik-privejets-neemt-toe-twaalf-flessen-champagne-aan-boord-is-dat-excentriek~be436e4b/

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230117_92469719 https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5329428/privejet-privevliegtuig-rijk-allerrijkste

https://nos.nl/artikel/2449096-dit-jaar-meer-vluchten-met-privejets-uitstoot-per-passagier-enorm-hoog

https://businessam.be/prins-harry-bestseller-samenleving/?

utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=midday_brief_we_subsidieren_de_eu_kapot_circus_in_davos_nieuwe_superbatterij&utm_term=2023-01-16

https://www.standaard.be/cnt/dmf20220828_97675130

https://www.telegraaf.nl/financieel/24425255/gebruik-prive-jet-krijgt-vleugels-door-chaos-op-luchthavens

https://www.tijd.be/ondernemen/luchtvaart/er-werd-nog-nooit-zoveel-met-een-privejet-gevlogen/10398962.html

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/38/toegevoegde-waarde-van-toerisme-in-2021-licht-hersteld

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/economie/rijkentaks-ligt-weer-op-tafel/10383948.html

https://www.bnnvara.nl/artikelen/belast-de-rijken-is-het-zo-simpel

www.qelviq.com

https://www.facebook.com/hetishelemaaldeschuldvandesossen/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!