De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vrouwenraad: “Welke intieme beelden in vertrouwensrelatie naar elkaar gestuurd worden, daar hebben wij niets over te vinden”
Opinie - Magda De Meyer,

Vrouwenraad: “Welke intieme beelden in vertrouwensrelatie naar elkaar gestuurd worden, daar hebben wij niets over te vinden”

vrijdag 11 september 2020 20:23
Spread the love

 

Sinds enkele dagen worden naaktfoto’s- en filmpjes van drie bekende Vlamingen op WhatsApp en TikTok massaal gedeeld. Op 10 september diende Stan Van Samang klacht in tegen onbekenden en op 11 september reageerde Peter Van de Veire met een statement in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’.

“Het gaat om onze persoonlijke seksualiteit. En dat is privé. Van ons. En daar heb jij evenveel mee te maken als ik met de jouwe”, zei Van de Veire. Vrouwenraad geeft hem 100% gelijk en betuigt haar steun aan hem, de andere slachtoffers en hun omgeving.

Het gaat vandaag om drie volwassenen, maar heel vaak zijn jongeren het slachtoffer van foutgelopen sexting. Maar liefst 25% van de jongeren tussen 15 en 21 jaar stuurt wel eens een pikante foto van zichzelf in zwemkledij of onderbroek, 4,5% stuurt een foto waarop geslachtsdelen te zien zijn. Jongeren sturen seksueel getinte berichten en beelden om interesse te tonen, om te flirten, om een periode van fysieke afstand te overbruggen, seksueel zelfvertrouwen te krijgen en om een vertrouwensband te creëren. Sexting hoort in dit digitale tijdperk bij de normale seksuele ontwikkeling en bij de normale beleving van seksualiteit. Het is dus helemaal niet fout om met wederzijdse toestemming en zonder dwang pikante beelden van jezelf naar iemand te sturen.

Soms loopt het mis, bijvoorbeeld door het verkeerd inschatten van een vertrouwensrelatie, en raken de beelden verspreid. Dit is not done. Met de vinger naar het slachtoffer wijzen, is evenzeer not done. “Hij had die foto’s maar niet moeten sturen”, is nu een veelgehoorde reactie. Dat is victim-blaming, ofwel de schuld en verantwoordelijkheid bij het slachtoffer leggen. Victim-blaming kan een heel grote impact hebben op het slachtoffer, dat waarschijnlijk al schaamtegevoelens heeft. Het maakt de drempel om hulp te zoeken en juridische stappen te ondernemen alleen maar groter.

Slachtoffers kunnen wel degelijk juridische stappen ondernemen, zoals Stan Van Samang nu heeft gedaan. Het verspreiden van seksueel expliciete beelden zonder toestemming van de betrokkene is een misdrijf waarop celstraffen staan tot 5 jaar. Wie de beelden verspreidt uit kwaad opzet, riskeert een geldboete tot 80.000 euro.

Vrouwenraad hoopt dat deze zaak met de BV’s toch iets positiefs teweeg kan brengen. Laat ons sexting bespreekbaar maken en normaliseren, laat ons het verspreiden van de beelden unaniem veroordelen en laat ons hopen dat het besef eindelijk doordringt, dat het destructief en bovendien illegaal is om intieme beelden ongewenst te verspreiden.

 

Vrouwenraad ging alvast aan de slag om sexting bij jongeren op een positieve manier te benaderen in dit filmpje ‘Sexting is ok – Stop victimblaming’ .

 

 

Magda De Meyer is voorzitter van de Vrouwenraad.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!