De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Slaapt Minister Lydia Peeters? Nieuw truckparking in Tongeren zonder sanitaire voorziening
Opinie - BTB-ABVV

Slaapt Minister Lydia Peeters? Nieuw truckparking in Tongeren zonder sanitaire voorziening

Langs de E313 ter hoogte van de op -en afrit 32 in Tongeren komt er een nieuwe truckparking. Deze komt naast de grote rotonde ten oosten van de huidige carpoolparking, die wordt uitgebreid tot 234 parkeerplaatsen voor auto’s. De truckparking zelf, op een apart omheind terrein, zal 44 plaatsen voor vrachtwagens tellen. Agentschap Wegen en Verkeer lanceerde zopas de aanbestedingsprocedure en uit de plannen blijkt dat op de parking geen enkele sanitaire installatie voor de chauffeurs is voorzien.

woensdag 14 oktober 2020 18:25
Spread the love

 

Nood aan extra plaatsen

In de zomer kondigde Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters aan dat er dringend nood is aan extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens en zeker ook in Limburg. Dat er nu extra capaciteit komt op 35 km van haar voordeur is een goede zaak. Maar dat er geen enkele (sanitaire) voorzieningen voor de chauffeurs komen is totaal onaanvaardbaar!

Tom Peeters, Adjunct v/d Federaal Secretaris BTB-ABVV Wegvervoer en Logistiek: “Slaapt Minister Peeters? We publiceerden nog geen maand geleden ons 9de Zwartboek snelwegparkings waarin we het gebrek aan (sanitaire) voorzieningen aanklagen. En nu is er in de aanbesteding van een nieuw aan te leggen truckparking geen enkel sanitair voor de beroepschauffeur voorzien!”

Aanslepende problematiek

Ook  in het verleden uitte BTB-ABVV al meermaals kritiek op het feit dat er op de openbare parkings het broodnodige sanitair ontbreekt. Op parkings zoals die in Peutie, Everberg, Landen, Lille, Crisnée, Helecine is – ondanks onze vraag aan de verschillende ministers – nog altijd geen toilet te zien.

Peutie langs de E19 is een van de schrijnendste voorbeelden. Het probleem is al zo’n tien jaar geleden aangekaart met toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits. Zij beloofde er iets aan te doen, maar tevergeefs.

Nieuwe wind is al gaan liggen

Tom Peeters: “Wij dachten dat met Lydia Peeters er een nieuwe wind waaide en er eindelijk naar de verzuchtingen en noden van de beroepschauffeurs zou worden geluisterd. Zeker na de aankondigingen van extra investeringen (met Europees geld) voor vrachtwagenparkings afgelopen zomer. Maar we moeten vaststellen dat de wind al is gaan liggen en dat de Minister blijkbaar geen moer geeft om de professionele chauffeur.”

Een toilet zou een basisvoorziening moeten zijn op elke parking. Dat deze in Tongeren niet wordt voorzien is onaanvaardbaar! Daarom zal BTB-ABVV de minister om uitleg vragen waarom er, ondanks haar beloftes, opnieuw niet naar ons en de beroepschauffeur wordt geluisterd.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!