De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Halle Dekoloniseer

Primeur in België: Halle opent nieuwe wandelroute langs koloniale sporen

Tijdens de November Wereldmaand 2022 opent Halle een nieuwe wandelroute langs sporen van Afrika en Congo in Halle. Halle krijgt hiermee een opvallende primeur want er komt een handige gids beschikbaar waarmee je in Halle een onderbelicht hoofdstuk uit onze geschiedenis kan verkennen. De folder kan je gratis oppikken in het toerismekantoor op de Grote Markt van Halle en is gratis te downloaden in de Erfgoedapp van Vlaanderen. 

donderdag 10 november 2022 16:30
Spread the love

‘Groot verhaal dichtbij’

“Het koloniale verleden staat volop in de belangstelling. Met de gloednieuwe folder en de aansluitende digitale Erfgoedapp speelt Dekoloniseer Halle hierop in en voorziet het in een behoefte”, zegt gemeenteraadslid Eunice Yahuma met familieroots in Congo.

“Het past in de filosofie van Dekoloniseer Halle om zowel een breed publiek aan te moedigen om kennis te nemen van een veelal verzwegen en verborgen verleden als specifieke doelgroepen te betrekken, zoals scholen en leerkrachten, met praktische info waarmee zij aan de slag kunnen.”

‘Congo in Halle’

“Iedereen is welkom op de officiële opening op zaterdag 12 november om 11 uur in het WereldCafé“, vervolgt Stef Lories van de werkgroep Dekoloniseer Halle. “Naast de lancering van de nieuwe wandeling kan je doorlopend gedurende de dag deelnemen aan een verrassende familiezoektocht door het centrum van Halle en om 15 uur een bijzondere lezing bijwonen van Congokenner en rasverteller Lucas Catherine; auteur van onder meer het alom geprezen boek Het dekoloniseringsparcours. Wandelen langs Kongolees erfgoed in België.”

‘Halle schrijft geschiedenis’

Blikvanger is ook de Wikipedia Schrijfdag op vrijdag 25 november in samenwerking met de Cultuur- en Erfgoedcel Zender. Met deze activiteit schrijft de November Wereldmaand ook letterlijk geschiedenis: door ontbrekende Wikipediapagina’s in te vullen voor markante lokale figuren die een verhelderend licht werpen op onze relatie met Congo.

Testimonial Nadia Nsayi met betrekking tot dit nieuwe parcours in Halle

“De laatste jaren merk ik dat België een kritischer debat voert over zijn koloniale geschiedenis en de omgang met de sporen van dat verleden in de Belgische samenleving. Ik krijg regelmatig de gelegenheid om in Vlaamse steden en gemeenten een lezing te geven en in gesprek te gaan met burgergroepen die ijveren voor dekolonisatie.

Sinds een paar jaar volg ik met interesse de initiatieven van Dekoloniseer Halle. Het nieuwe parcours is een toegankelijke manier om de inwoners te laten kennismaken met het koloniale verleden en de linken met Halle. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is om burgers eerst beter te informeren over de Belgische kolonisatie, alvorens hen te doen begrijpen waarom dekolonisatie een proces is dat streeft naar samen leven op basis van gelijkwaardigheid, zonder racisme en discriminatie.

Dit parcours is een educatief aanbod dat in Halle kan bijdragen tot meer dialoog en vormen van herstel op basis van historische kennis en bewustzijn. Ik hoop dat scholen en verenigingen ermee aan de slag gaan.”

Nadia Nsayi,
Politicologe en auteur van Dochter van de dekolonisatie

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!