De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Van struikelblok naar stapsteen :   Halle November Wereldmaand eert Jean-Pierre Laus (1949-2020)

Van struikelblok naar stapsteen : Halle November Wereldmaand eert Jean-Pierre Laus (1949-2020)

donderdag 7 oktober 2021 12:17
Spread the love

Op vrijdag 13 maart 2020, een dag voor het begin van de lockdown, moesten familie en vrienden afscheid nemen van de onverwacht overleden bekende Hallenaar Jean-Pierre Laus (foto’s). Dit jaar willen een aantal verenigingen en vrienden Jean-Pierre Laus eren met een hommage in kader van de jaarlijkse November Wereldmaand. Tijdens de maand november worden in Halle elke dag activiteiten georganiseerd die aansluiten bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen 2030 (SDG’s) van de Verenigde Naties.

We spraken met één van de organisatoren, Stef Lories.

JPLJPLJPLJPLJPL

JPL

 

JPL


Stef Lories
: “Ik heb Jean-Pierre in de jaren tachtig van vorige eeuw leren kennen als boekhandelaar en joggingpartner. Hij was toen al lang actief als artiest en wereldreiziger. Hij was ook enorm begaan met de strijd tegen racisme en fascisme. Je kunt gerust stellen dat hij voor onze stad een ware pionier is geweest in de bewustwording van meerdere generaties. Zijn boekenwinkel vormde hij later om tot Averechts, een ontmoetingscentrum dat dienst deed als galerij en studie -en actiecentrum waar heel wat memorabele activiteiten hebben plaatsgevonden.”

Jean-Pierre was toch vooral actief rond de dekolonisering?
Stef Lories : “De laatste jaren is hij zich gaan toeleggen op het onderzoek naar de koloniale sporen in onze stad, en dat zijn er nogal wat: standbeelden van o.a Leopold II (staat er nog steeds) en een half dozijn straatnamen genoemd naar onze koloniale ‘helden’. Zijn laatste project was een follow the money studie, een poging om de grote economische belangen van het kolonialisme in kaart te brengen. Dit onderzoek wordt trouwens door een aantal mensen verdergezet. Er duiken nog steeds nieuwe elementen op. Het werk is nog lang niet af.”

Jullie gaan ook wandelingen en een fietstocht organiseren ?
Stef Lories : “Jean-Pierre voerde actie om die straatnamen te doen wijzigen. Hij organiseerde als eerste wandelingen langs de hotspots van ons koloniaal verleden. Op zondag 7 en zondag 28 november organiseren wij begeleide wandelingen langs deze koloniale sporen. Naast deze wandelingen zullen er ook panelgesprekken worden gevoerd over thema’s die Jean-Pierre nauw aan het hart lagen.”

Stef Lories

Stef Lories bij het beeld voor de koloniale pioniers in het stadspark van Halle.

Interesse in het volledige programma Hommage aan Jean-Pierre Laus?
Stef Lories : “Je kan alle gegevens vinden via de website van Dekoloniseer Halle. Daar alle informatie en contactgegevens.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!