De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vernietiging in de Gazastrook. Foto: Saleh Najm and Anas Sharif/CC BY 4.0 DEED
Opinie -

Israël verbergt niet langer zijn agenda van etnische zuivering

Hoe kan het dat de wereld, inclusief onze naïeve (?) eerste minister Alexander De Croo, terug uit Israël, geen greep heeft op Netanyahu en zijn bende? Het antwoord stond in een artikel met de titel "Laten we ons niet intimideren door de wereld” gepubliceerd in de gezaghebbende krant Yedioth Ahronoth ('het laatste nieuws'). Daaruit blijkt dat de realiteit erger is dan men zich kan indenken.

vrijdag 8 december 2023 11:25
Spread the love

 

Het artikel citeert gepensioneerd generaal-majoor Giora Eiland, voormalig hoofd van de Nationale Veiligheidsraad van Israël. Hij zeg dat “de verspreiding van dodelijke ziekten in Gaza Israël zou helpen zijn oorlogsdoelen te bereiken” en suggereert dat “de gehele bevolking van het gebied zou voor hemeen geldig doelwit zijn”.

 

 

Hij maakt zijn stellingname concreet: “Wie zijn die ‘arme’ vrouwen van Gaza? Het zijn allemaal moeders, zussen of echtgenotes van Hamas-moordenaars” en … “Neen, het is geen wreedheid om de wreedheid, aangezien wij het lijden van de andere partij niet als doel steunen, maar als middel.”

Laten we dit even herhaen: “…aangezien wij het lijden van de andere partij niet als doel steunen, maar als middel”, kan je dan nog crimineler zijn? Eerste minister De Croo had dit beter gelezen voor hij zijn persconferentie aan de grensovergang in Rafah gaf waar hij verwonderd deed over de slachtingen in Gaza.

In dezelfde krant worden de uitspraken van gepensioneerde generaal-majoor Giora Eiland bevestigd door Bezalel Smotrich, minister van Financiën van de huidige regering in Israël.

 

 

Het artikel in kwestie wordt terecht hevig bekritiseerd door Gideon Levy in Haaretz (‘het land’), een andere Israëlische krant. Levy stelt daarin dat generaal Eiland een nazi-voorstel doet en dat dzijn uitspraak blijkbaar geen enkele controverse uitlokt. Hij stelt zich daarom de retorische vraag: “Beeld je in dat een Europese generaal suggereert om een volk uit te hongeren of het met een epidemie te doden.”

De vraag stellen is ze beantwoorden. Dat een gepensioneerd Israëlisch generaal, die dus de nazi-genocide kent of heeft beleefd, dergelijke taal spreekt is onaanvaardbaar, maar het gebeurt vandaag in Israël.

En vervolgens gebeurt er niets. Geen veroordeling, geen sancties… Netanyahu en zijn bende doen verder. Hoe kan je dat begrijpen?

De Croo weet van niets en zegt dat er geen genocide is in Gaza omdat er geen ‘intentie’ is. Een lezer weet in zijn commentaat bij het Haaretz-artikel beter: “Wanneer we ons in de positie van de zwakken bevinden, zijn we een weerloze prooi. Als we in een sterke positie verkeren, zijn we een meedogenloos roofdier. In tegenstelling tot dieren kunnen wij bij mensen vandaag de prooi zijn en morgen het roofdier. Trieste realiteit”.

Inderdaad triest, intriest. Dit verklaart waarom Israël zo genocidair kan reageren op het terrorisme van Hamas, zonder repercussies. Maar het toont ook hoe nationalisme kan evolueren en vervallen in zuiver fascisme. In Israël is dat verval het zionisme van vandaag.

Hoe zal het toenemende nationalisme in Europa vervallen? A bon entendeur, salut!

 

Naam en adres van de auteur van deze blog is bekend bij de redactie

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!