De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Illegaal, Asiel, Guinee-Conakry, Asiel en migratie, Theo Francken -

Illegalen terugsturen: de voorwaarden van Guinée

dinsdag 18 maart 2014 10:30
Spread the love

De weigering van Guinée om een chartervlucht met 27 Guineeërs te laten landen op hun grondgebied, doet wenkbrauwen rijzen. Staatssecretaris Maggie de Block (Open VLD) voelt zich “voor schut gezet”, Theo Francken (NVA) spreekt over de mislukking van het terugkeerbeleid. In Guinée stelt men dat er al eerder meegedeeld werd aan Staatssecretaris de Block dat het land niet aan dit soort operaties wil meewerken.

In een interview met François Fall, voormalig eerste minister en huidig minister van staat voor buitenlandse zaken van Guinée, geeft deze verdere details over de Guinese weigering om 27 asielzoekers opnieuw op te nemen. De voornaamste reden voor de weigering van Guinée lijkt het gebruik van een chartervlucht. Verder stelt het hoofd van de Guinese diplomatie dat er aan drie voorwaarden voldaan moet eer Guinée zal meewerken:

1. Maatregelen opdat elke Guineeër waarbij het mogelijk is, geregulariseerd kan worden.
2. Degelijke begeleiding bij elke terugvlucht.
3. Het gebruik van andere methodes als chartervluchten.

Staatssecretaris Fall stelde ook dat het protest tegen het gebruik van chartervluchten eerder werd gecommuniceerd naar de Belgische autoriteiten, en volgt de situatie nauw op met de Guinese ambassadeur in Brussel.

Intussen pleit Theo Francken, NVA-kamerlid, om de Guinese ambassadeur op het matje te roepen en om zware diplomatieke druk op Guinée te leggen. Staatssecretaris de Block onderzoekt mogelijkheden om de asielzoekers met commerciële lijnvluchten terug te sturen. Gezien de voorwaarden die Guinée bij monde van minister van staat François Fall stelde, lijkt dit een oplossing te zijn.

Over de identiteit van de 27 is weinig bekend. NVA-kamerlid Theo Francken maakt melding van “illegalen en een groot stuk criminelen”. Anderzijds wilde Els van Cleemput, woordvoerster van Maggie de Block, niet ingaan op een vraag van een Guinese krant hoeveel vrouwen en kinderen zich in de groep bevonden. Ze bevinden zich voorlopig nog steeds in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, 127bis.

Bekijk hier het interview met François Fall:

take down
the paywall
steun ons nu!