De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De nieuwe vijanden van het Iraanse regime: honden en hun eigenaars
Iran, Illegaal, Drugs, Honden, Fatwa -

De nieuwe vijanden van het Iraanse regime: honden en hun eigenaars

donderdag 21 juli 2011 11:49
Spread the love

Iraniërs hebben niet het recht een hond te houden. Dat is het gevolg van een door ayatollah Nasser Makarem Shirazi in 2010 uitgeroepen fatwa.

Die oordeelde dat honden ‘onzuiver’ zijn en enkel mogen worden ingezet door veiligheidsbedrijven en de politie. Een paar jaar geleden had voornamelijk een kleine groep verwesterde Iraniërs een hond, maar omdat de bevolking nu via satteliet Amerikaanse tv-soaps kan zien, waarin vele families een hond hebben, krijgen ook steeds meer Iraniërs interesse in zo’n huisdier.

Omdat de wet voorschrijft dat wie een hond bezit een misdaad begaat, ruilen honden op de zwarte markt van eigenaar voor prijzen die tot 7.000 euro kunnen oplopen. Kandidaat-kopers worden geblinddoekt naar de aankoopplaats gebracht opdat ze de verkopers niet zouden kunnen aangeven. ‘Ik wist niet of ik een Beagle zou aantreffen, dan wel in het hart van een internationaal drugskartel terecht zou komen,’ zegt een 32-jarige zakenman die recent een hond kocht, In The Wall Street Journal.

Om de wet te omzeilen leggen geïnteresseerden eerst contact via websites met weinig aan de verbeelding overlatende namen als  Woof Woof Iran Digital Pets of Persianpet. Hondenhandelaars importeren honden illegaal vanuit Oekraïne, Turkije en Armenië.

Iraniërs die een hond bezitten moeten hun uiterste best doen om zich niet in gezelschap van het beest te laten opmerken. Ze laten het beest dan ook vaak ‘s nachts uit of rijden uren met de wagen teneinde het in een bos uit te laten, ver van de stad. Wie toch betrapt wordt betaalt en boete van 350 euro of ziet zijn wagen in beslag genomen en zijn rijbewijs ingetrokken.

Een ander pervers effect van deze wetten zijn de veelvuldige klopjachten op honden die regelmatig in de grote steden worden georganiseerd waarbij straathonden worden opgejaagd en afgemaakt.

Volgens de journalist  Omid Memarian zijn die brutale en gruwelijke afslachtingen het zoveelste bewijs van de culturele oorlog die het regime voert tegen al wat westers is. ‘Het lijkt wel of we in twee verschillende werelden leven,’ zegt hij in Time magazine: ‘die van het volk en die van onze machthebbers.’

http://online.wsj.com/article/SB20001424052702303365804576430161732491064.html

http://persianpet.org/

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2065873,00.html

Bron : The Wall Street Journal / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!