De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

HypocriSyrië
Volkerenmoord, Assad, Islamophobie -

HypocriSyrië

maandag 25 november 2013 23:05
Spread the love

via @charlo_be
Vertaling vanuit het Engels door O.P. Roerkraeyer

Laat ons toegeven: ik ben een leek als het gaat over het conflict in Syrië . Ik vat er wel zo’n beetje de algemene essentie van, ik kan een paar namen opnoemen van de strijdende partijen en ken sommige plaatsnamen maar vraag me niet om die laatste op een kaart aan te wijzen.

De informatie die mij wel bereikt komt voornamelijk via twee twitter accounts. Pieter Van Ostaeyen en Brown Mozes leveren een dagelijkse en constante stroom van feiten en cijfers, retweets en zelfs het laatste nieuws.

Ik wou dat ik ons nationale nieuws kon toevoegen aan mijn lijstje van informatiebronnen maar helaas.   Als en wanneer Belgische kranten toch berichten over de situatie in Syrië, verwacht dit dan niet eerder dan na pagina 12 . En het liefst niet een te groot artikel . En zeker niet te grafisch.

 “de moslims moeten het zelf maar uitvechten”

Uiteraard word je wel op tijd en stond getrakteerd op de typische voorpagina kreten.  Wanneer bijvoorbeeld het aantal kinderen dat gedood of  verminkt werd te groot was, of wanneer het Assad-regime chemische stoffen gebruikt . Maar een dag later is alles weer goed en wordt het onderwerp terug naar pagina 12 verbannen.

Ik begrijp het wel, het conflict sleept al nu meer dan 2 jaar aan en buiten een paar hulporganisaties is het niet alsof iemand iets doet .  Nog niet een beetje.De meeste mensen zijn gewoon niet geinteresseerd in het conflict . Ik heb mensen horen zeggen dat het te ver van hun bed is, dat het allemaal ok is want “de moslims moeten het zelf maar uitvechten”.

 Te veel mensen zien alleen de ‘ moslim vs moslim ‘ kant terwijl het in werkelijkheid ‘overheid vs bevolking ‘ is.

En daar ligt het onderliggende probleem: een gebrek aan inzicht omdat de mainstream media falen in hun job en mensen niet informeren . Te veel mensen zien alleen de ‘ moslim vs moslim ‘ kant terwijl het in werkelijkheid ‘ overheid vs bevolking ‘ is.

Voor sommige mensen trek ik, als hulpmiddeltje, een paar parallellen. “Beeld je in dat een Augusta -helikopter van het Belgische leger over de school van je kind hangt en een brandbom op het schoolplein laat vallen tijdens de speeltijd. ” – “Dat … dat zou misdadig zijn!” – ” Wel, dat is wat de overheid daar doet. “

En dan pas begint men de situatie een beetje te begrijpen. Dat mensen ginder worden gedood omdat ze op een bepaalde plaats zijn.  Omdat ze er gewoon “zijn”.

En hoe naïef van me: ik dacht eigenlijk dat de bewezen chemische aanval van deze zomer iets zou veranderen. Nu zou er zeker een ommekeer komen in de publieke opinie! Helaas nee dus. Enkel wat inhoudsloze woorden van sommigen dat een rode lijn werd overschreden en … ja, dat is het zo’n beetje denk ik.

Ik geloof dat ze hebben geprobeerd om Albanië te dwingen tot het vernietigen van de chemische stoffen. Die hebben dat ??aanbod geweigerd.  België neemt het aanbod ook niet aan.

Er is geen olie en er valt geld te verdienen met wapens.  Dit zijn de feiten die het lot van een volk bepalen.
 

Kortom de wereld kijkt toe vanaf de zijlijn.  Hoewel ‘kijken’ veel gezegd is.  Het is zoals naar het kijken van een horrorfilm : de wereld houdt haar handen voor haar gezicht en kijkt door de vingers . En waarom ? Omdat er ofwel geen belangen te vinden zijn ofwel tegenstrijdige belangen. Er is geen olie en er valt geld te verdienen met wapens.  Dit zijn de feiten die het lot van een volk bepalen.

We zijn dus woedend wanneer mannen gaan vechten maar we negeren wel het feit dat een regering haar eigen volk afslacht.
 

Maar wacht! We zijn wel bezorgd over het conflict wanneer de jonge moslims van onze Westerse landen naar Syrië vertrekken om de wapens op te nemen tegen Assad. Misschien omdat we dan bang zijn dat ze als goed getrainde terroristen terugkeren . Of misschien voelen we ons een beetje beschaamd dat sommige mensen, gedreven door hun geloof, actie ondernemen terwijl onze regeringen slap blijven. ( En nee, ik ben geen voorstander van de gevechten)

We zijn dus woedend wanneer mannen gaan vechten maar we negeren wel het feit dat een regering haar eigen volk afslacht. Ik zei het al eerder, stel dat hier gebeurt. En beeld je eens in dat er geen hulp van buitenaf komt van waar dan ook.

Dat is een bloedstollende en deprimerende gedachte.

http://pietervanostaeyen.wordpress.com/2013/11/25/guest-post-hypocrisyria/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!