De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Durban 2011 -

Gedurfde actie van Nepalese vakbond

dinsdag 6 december 2011 01:55
Spread the love

Altijd doen er wilde verhalen over de meest straffe acties de ronde in de wandelgangen. Nu is deze tocht naar het dak van de wereld wel een erg eigenzinnige actie.

Op 26 mei 2011 omstreeks 6:30 plant Dorje Khatri, samen met een andere klimmer, de vlag van het Internationaal Vakverbond (IVV) 8848 meter hoog op het dak van de wereld. Deze ultieme tocht naar de top van de Mount Everest, de hoogste berg in de wereld (8850 meter), duurde 15 uur vanaf kamp IV.

Dorje Khatri, lid van de Nepalese vakbond GEFONT, werkt als gids voor klimmers die hun kans willen wagen in het Himalayagebergte. Aankomen op het dak van de wereld is uniek en door alle hindernissen zoals hoogteziektes en tekort aan zuurstof slechts weggelegd voor enkele gelukzakken. Voor Dorje Khatri de kans om aan de wereld duidelijk te maken hoe de klimaatverandering de Mount Everest en het Himalayagebergte beschadigd.

Hij bereikte sinds 2006 zeven maal de top van de Mount Everest. Tijdens de zeven expedities zag Dorje met eigen ogen de bergen veranderen. Klimseizoen na klimseizoen trekt de sneeuwlijn terug en smelten de gletsjers, bron van zoetwater voor de lager gelegen landen, verder af. Tenten die ooit rotsvast stonden in het ijs staan nu gevaarlijk los op de stenen. Meren waaruit vroeger klimmers vers water haalden zijn vandaag opgedroogd.

De reis van de vlag naar de top van de Mount Everest staat voor Dorje symbool voor de hoop van miljoenen werknemers over de wereld op een klimaatakkoord.

De boodschap is duidelijk: het klimaatakkoord is in het voordeel van alle werknemers en de aarde. De tijd dringt voor de overheden om een akkoord op de tafel te krijgen want Kyoto loopt stilaan op zijn einde.

Verhaal van Dorje verscheen via het Internationaal Vakverbond.

take down
the paywall
steun ons nu!