De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dringend meer ambitie nodig om printers duurzamer en herstelbaar te maken
Opinie - Repair & Share vzw

Dringend meer ambitie nodig om printers duurzamer en herstelbaar te maken

dinsdag 25 mei 2021 18:21
Spread the love

 

Printers: typevoorbeelden van vroegtijdige veroudering

Als het over vroegtijdige veroudering gaat, zijn printers een van de typevoorbeelden. De toestellen gaan te snel kapot. Uit cijfers die de Europese Right to Repair-campagne verzamelde, blijkt dat de meeste printers maximum 3 jaar meegaan. Slechts 4% van de printers gaat langer dan 5 jaar mee. De inktcartridges moeten snel vervangen worden en veroorzaken te veel afval voor de beperkte hoeveelheid inkt die ze bevatten.

Waarom voeren we nu actie?

Vorig jaar beloofde de Europese Commissie in haar Circular Economy Action Plan om dat probleem aan te pakken. Ze gaf de sector tot september 2020 de tijd om zelf met een voorstel te komen. Indien fabrikanten zelf niet met een ambitieus voorstel zouden komen, zou de Commissie regels opleggen. Ondertussen zijn we acht maanden verder en nog steeds leveren de onderhandelingen tussen de Commissie en de fabrikanten geen tastbare resultaten op.

Bron: Repair & Share

Daarom trekken we met Right To Repair Europe aan de alarmbel. De vroegtijdige veroudering van printers legt een zware last op het klimaat en op de portemonnee van consumenten. Het is duidelijk dat we niet op de fabrikanten kunnen rekenen om dat probleem aan te pakken. Daarom vragen we de Europese Commissie om dringend werk te maken van een sterke regelgeving die paal en perk stelt aan praktijken van vroegtijdige veroudering van printers en inktcartridges.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!