De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Naar aanloop van internationale Vrouwendag 2022. Foto: Collecti.e.f 8. Maars
Collecti.e.f 8. Maars

Collecti.e.f 8 Maars strijkt neer in Sint-Niklaas met een haka en collecte voor gratis menstruatieproducten

Een groep Wase vrouwen richt het ‘Collecti.e.f 8.Maars Sint-Niklaas’ op in navolging van enkele grote steden in België, maar ook Spanje, Zwitserland en Latijns-Amerika. “We starten vandaag met een raamkrijtactie rond vrouwenrechten en organiseren tijdens de internationale strijddag op 8 maart een actie op de Grote markt: we brengen een haka-dans voor hogere minimumlonen, zamelen menstruatieproducten in en roepen via getuigenissen op tot betere openbare diensten, pensioenen en daadkrachtig beleid tegen seksueel geweld”, zeggen initiatiefnemers Jessica Testaert en Debby Burssens.

woensdag 2 maart 2022 18:23
Spread the love

 

Het Collecti.e.f 8 Maars Sint-Niklaas heeft de week voorafgaand aan Internationale Vrouwendag drie opvallende oproepen voor de Wase vrouwen.

“We brengen op 8 maart een haka voor hogere lonen. Een haka is een Māorische dans vooral bekend dankzij het Nieuw-Zeelandse rugbyteam. Wie graag mee wil dansen, kan ons contacteren via mail of Facebook. We doen ook een oproep om maandverband, inlegkruisjes, tampons, cups … te schenken tegen menstruatiearmoede en die op 8 maart in onze grote houten bak die op de Grote markt zal staan te deponeren.

Naar aanloop van internationale Vrouwendag 2022. Foto: Jessica Testaert 

En we vragen aan creatievelingen om deze week slogans, filosofische zinnen en pakkende cijfers op hun raam te zetten rond de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Want zelfs in 2022 is er nog veel onwetendheid.”

Geweld & armoede

“Waarom zijn vooral de sectoren waar de meeste vrouwen werken onderbetaald? Waarom heeft een op de drie vrouwen een pensioen van minder dan 750 euro netto per maand?”, vult vakbondsecretaris Elien Broeckhove van ACV Puls, een van de medeorganisatoren, aan.

Ook ABVV, vrouwenbeweging Marianne, Hart Boven Hard, vzw Vrouwencentrum, vzw Furia en vzw Vrouwenraad organiseren mee deze actiedag. “We hopen dat de komende jaren ons collectief nog groeit, want er is nog zoveel en vooral onzichtbare ongelijkheid. En iedereen kan een klein of groot steentje bijdragen!”

“Waarom zijn vooral de sectoren waar de meeste vrouwen werken onderbetaald?”

“We roepen alvast iedereen op, vrouw, man, non-binair om op 8 maart om 19 uur op de Grote markt van Sint-Niklaas aanwezig te zijn”, zegt Jessica Testaert. Sinds 2019 roept het Collecti.e.f 8. Maars alle vrouwen en genderminderheden op tot een nationale vrouwenstaking, om ook de zorgtaken te staken, het betaalde werk of de lessen te onderbreken en om actie te voeren.

“De afgelopen jaren deden Debby en ik mee met de vrouwenstakingen -en acties in Gent en Brussel, maar ook in Sint-Niklaas is er veel seksisme, armoede onder de vrouwen en komen we vaak met geweld en grensoverschrijdend gedrag in aanraking. Wij zijn dus enorm verheugd dat wij in 2022 ook in het Waasland kunnen uitpakken met een eigen Collecti.e.f 8 Maars dat de komende jaren de ongelijkheid nog meer op de kaart zal zetten!”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!