Bossen hebben een grote natuurwaarde. Ze kunnen de klimaatverandering afremmen en beperken de nadelige gevolgen ervan. In de huidige toestand van het klimaat, is het beslist nodig om in te zetten op meer bomen in plaats van minder. Daar zijn wetenschappers en natuurkenners het over eens. En ook het beleid van de Vlaamse Regering zet daarop in. Die beloofde in haar regeerakkoord 10.000 hectare bosuitbreiding.
Het zet de kaalkap van dit historische bos des te meer in vraag. Hele oude bomen zoals deze beuken hebben bovendien een toegevoegde klimaatwaarde. Die kan niet zomaar vervangen worden door het aanplanten van nieuwe bomen. De beloofde heraanplantingen zijn dus slechts schrale troost: het zal vele jaren duren eer dit kleine oerbos terug herstelt in de oorspronkelijke staat. En dat heeft zeker gevolgen voor het klimaat, het milieu en de biodiversiteit in de streek.
Kapvergunningen worden uitgereikt zonder voorafgaandelijk openbaar onderzoek. Daardoor heeft geen enkele vereniging of buurtbewoner bezwaar of beroep kunnen aantekenen. Zelfs het gemeentebestuur van Zottegem was tot voor enkele dagen niet op de hoogte van de kapvergunning.
Buurt
Bij de buurtbewoners zit de schrik er duidelijk in. Kristel van de actiegroep ‘Red het Ravottersbos’: ‘We zijn bang dat de eigenaar morgen al begint met kappen. Het zou een ramp zijn voor onze buurt. Niet alleen voor de kinderen en de wandelaars. Dit bos schermt ons ook af van geluids- en andere overlast. En zie ‘s die kleuren! Dat het zomaar kan dat deze prachtige monumenten worden vernield!’
In de straat, spreken we nog een andere buurtbewoner. ‘Het is een schande. Pas enkele jaren geleden zijn er wandelpaden aangelegd. Mensen van dichtbij en wat verderaf komen hier graag een tochtje maken. Natuurpunt zorgde voor de bewegwijzering. De eigenaar van het bos ziet enkel de centen. De ecologische én sociale functie van het bos is veel groter!’
Onwettelijke kapvergunning
De afgeleverde kapvergunning is bovendien onwettig. Het bos maakt deel uit van het VEN-gebied “Midden- en Benedenloop van de Zalm” en is Europees beschermd habitatgebied. In dat geval zijn bijkomende toetsingen nodig die de schade opmeten en beoordelen. De vergunning bevat geen enkele van deze vereisten en is dus bij gevolg onwettig. vzw Climaxi en vzw ’t Uilekot stelden dan ook het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Minister van Omgeving, Natuur en Milieu in gebreke en wil eventuele schade op het agentschap en de minister gaan verhalen.