De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ACV-delegatie ontvangen op Belgische ambassade in Tunis
Belgische ambassade, Tunis, UGTT, Discriminatie van vrouwen, Patrick De Beyter -

ACV-delegatie ontvangen op Belgische ambassade in Tunis

maandag 25 maart 2013 18:10
Spread the love

De dertig ACV-CSC-afgevaardigden die momenteel in Tunis verblijven voor het Wereld Sociaal Forum werden deze namiddag gedurende één uur ontvangen op de Belgische ambassade door ambassadeur Patrick De Beyter. Het werd een informeel gesprek over de politieke en syndicale situatie in het meest vrije Arabische land.

De Beyter werd enkele dagen voor de start van de jasmijnrevolutie begin 2011 in Tunesië aangesteld als ambassadeur. Hij kan dan ook goed aangeven voor welke positieve en negatieve veranderingen deze revolutie twee jaar later heeft gezorgd. Op vakbondsgebied bijvoorbeeld de huidige autonomie en slagkracht van de grootste Tunesische vakbond UGTT dat in de voormalige politiestaat samenwerkte met de president. Anderzijds betekende deze ommekeer bij UGTT geen doorbraak voor de vertegenwoordiging van vrouwen in de Tunesische vakbond. Vrouwen van middelbare leeftijd kiezen, blijkbaar vanuit een vorm van protest, om in Tunesië thuis een verborgen leven te leiden.

In Tunesië zijn 260 Belgische bedrijven aanwezig die aan om en bij de 25.000 mensen werk verschaffen. Maar het land lijdt ook onder de economische Europese crisis, de toerismesector heeft het moeilijk. Buitenlandse investeringen werden on hold gezet. En de bevolking kijkt uit naar democratische verkiezingen dit najaar. De islamitische stromingen, al dan niet gewelddadig, zullen daarin een belangrijke rol spelen. Vanuit het buurland Libië is er ook een wapen- en drugtrafiek in Tunesië. Een democratiseringsproces dat net als deze blog, wordt vervolgd.

Meer info over de Belgische diplomatie in Tunisië, vind je op  http://www.diplomatie.be/tunisnl/

Momenteel krijgt de ACV-delegatie een uitleg over het land van Daniel Soil, afgevaardigde van de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest in Tunesië. Lees ook onze Franstalige blog via http://cscforumsocialmondial2013.blogspot.be/  

take down
the paywall
steun ons nu!