De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(5) MOL-conferentie in Istanbul: toch nog gerommel in Turkije
MOL-conferentie -

(5) MOL-conferentie in Istanbul: toch nog gerommel in Turkije

donderdag 12 mei 2011 21:03
Spread the love

(5) MOL-conferentie in Istanbul

Toch nog gerommel in Turkije

Diplomaten willen hun leven ook weer niet te eentonig maken. Na het akkoord over een Nieuw actieplan gisteren bleef er op de MOL-conferentie in Istanbul alleen nog discussie mogelijk over de politieke verklaring die bij het conferentieresultaat hoort.

Zo’n verklaring voegt normaal niks concreets meer toe aan de inhoud van het actieplan. Ze kan wel de politieke wil om iets met het plan te doen dikker in de verf te zetten.

Met de NGO’s vonden we het ontwerp van verklaring niet veel soeps. We probeerden er nog een erg kwalijke zin over handel uit te krijgen, en wat sterker woordgebruik over de civiele maatschappij binnen te smokkelen. Maar eigenlijk dachten we dat de landengroepen vrij snel zouden akkoord gaan met het voorliggende ontwerp. Beter een slap handje dan helemaal geen?

Buiten verwachting krijgen de onderhandelaars toch nog nachtwerk. Dat heeft allicht te maken met frustratie van de groep van 77 (de ontwikkelingslanden) en China en van de MOL zelf en met een misrekening van de Turkse gastheren.

Het is geen groot geheim dat de MOL ondanks wat lippendienst aan het nieuw actieplan niet écht enthousiast zijn over het resultaat. Maar dat boek is dicht.

Het initiatief rond de politieke verklaring lag bij de Turkse ‘gastheer’. De Turken hielden de pot erg lang dicht. Eerst zekerheid over het actieplan en dan zou een akkoord over de politiek verklaring wel makkelijk volgen.

Niet dus. Toen de verklaring vandaag voor de leeuwen werd gegooid, werd er onmiddellijk gegromd. De G77 kwam met een serie amendementen en echt inhoudelijke schrappingen en toevoegsels. De EU en de VS staan niet te juichen bij de nieuwe ontwikkeling. Ze vinden het vooral lastig, denk ik.

Zal dit het Istanbul Plan of Action kelderen? Ik ben vrijwel zeker van niet. Er komt ongetwijfeld een akkoord in de komende uren of morgenvroeg. Het kan wel nog zorgen voor wat bittere oprispingen in de commentaren op het einde van de conferentie. Het is immers de gewoonte dat na het officieel akkoord over plan en verklaring nog tussenkomsten volgen van verschillende landen en landblokken.

De EU-landen waren trouwens al aan het overleggen over de inhoud en de toon van hun commentaar op het actieplan . De Unie is alweer niet eensgezind.

Sommige landen, België bijvoorbeeld, willen een boodschap met wat extra politiek engagement. Andere lidstaten willen niet van extra engagement weten en houden de EU strak aan de teugel. Zoals te vaak gebeurt de jongste tijd. Schade beperkt, maar kans gemist.

Jammer.

Rudy De Meyer

Istanbul, 12 mei 2011

take down
the paywall
steun ons nu!