IPS

Europese banken investeren volop in bedrijven in bezet Palestijns gebied

Europese banken investeren miljarden in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingen, blijkt uit onderzoek van onder meer 11.11.11 en FairFin. De oorlog in Gaza moet een wake-up call zijn, zeggen de organisaties.

dinsdag 12 december 2023 15:30
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Alle ogen zijn gericht op Gaza, maar sinds het begin van de Israëlische luchtaanvallen op 7 oktober zijn ook op de Westelijke Jordaanoever al meer dan tweehonderd doden en duizenden gewonden gevallen

Dat toenemende geweld weerhoudt Europese banken en pensioenfondsen er niet van om in totaal 308,9 miljard dollar te investeren in bedrijven die actief zijn in de illegale nederzettingen, stelt een rapport van ngo’s als 11.11.11 en FairFin.

Belgische banken

BNP Paribas is volgens het rapport de grootste Europese financierder, goed voor 26 miljard dollar. In de financieringsportefeuille van de Frans-Belgische grootbank zitten onder meer bedrijven die onderdelen leveren voor spionagemateriaal, bouwfirma’s voor nederzettingen, leveranciers van sloopmachines en wapenleveranciers van het Israëlische leger.

Zo leent BNP Paribas 91 miljoen dollar aan wapenleverancier Elbit, de hofleverancier van het Israëlische leger, stelt het rapport. Het bedrijf levert onder meer handgranaten, munitie en surveillance materiaal.

Ook banken als KBC, ING en AXA worden genoemd Staatsbank Belfius financiert voor 302 miljoen dollar in bedrijven die actief zijn in onder meer de sloop van Palestijnse huizen, de bouw van nederzettingen of levering van surveillance-apparatuur. Volgens Fairfin zijn de investeringen van Belfius wel aanzienlijk gedaald sinds het vorige rapport.

Wake-up call

11.11.11 en FairFin roepen de genoemde banken op om hun verantwoordelijkheid te nemen en, in navolging van grote Noorse en Nederlandse pensioenfondsen, ervoor te zorgen dat de bedrijven in hun portfolio zich terugtrekken uit de Israëlische nederzettingenindustrie. Als dat geen concreet resultaat oplevert, moeten ze zelf hun investeringen afbouwen vinden de organisaties.

“Ondanks de bestaande internationale regels doen veel bedrijven en banken nog wat ze willen”, zegt 11.11.11-expert Willem Staes. “Zij maken winst, terwijl kolonisten terreur zaaien in de Westelijke Jordaanoever. De echte verliezers zijn Palestijnen. De oorlog moet nu echt een wake-up call zijn.”

België is een internationaal voortrekker wanneer het gaat over de bescherming van Palestijnse burgers, zegt Staes. “Wij vragen dat Minister Van Peteghem die lijn doortrekt en dringend actie neemt, in het bijzonder wat betreft BNP Paribas en wapenleverancier Elbit.”

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!