Offshore oil
Foto: Wallpaperflare
Analyse - and

Israël steelt olie van Libanon

Op 5 juni besliste Israël eenzijdig en onwettig een koolwaterstofveld in het Karish-gasveld voor de Libanese kust te gaan exploiteren. Er zit haast achter en dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Deze exploitatie kan de regio opnieuw in gevaar brengen.

woensdag 15 juni 2022 16:09
Spread the love

 

De vlucht vooruit

De ontdekking van het Karish-gasveld dateert van 2012, de reserves ervan worden geschat op 39,6 miljard kubieke meter. Sinds de ontdekking van het veld zijn Israël en Libanon voor het internationale gerecht in een geschil verwikkeld over de eigendom van het veld. Het geschil heeft ook betrekking op een ander veld, Block 72 genaamd, dat eveneens aanzienlijke reserves heeft.

Zonder de beslissing van de internationale rechtbanken af te wachten, besliste Israël in 2020 de concessie van Karish toe te kennen aan de Griekse onderneming Energean en die van blok 72 aan de onderneming Noble Energy van de VS.

Het besluit om onmiddellijk met de exploitatie van het Karish-veld te beginnen, brengt de regio opnieuw in gevaar. De Libanese president Michel Aoun waarschuwde onmiddellijk dat “elke actie of activiteit in het betwiste gebied zal worden beschouwd als een provocatie en als een vijandige daad”.

Het besluit om onmiddellijk met de exploitatie van het Karish-veld te beginnen, brengt de regio opnieuw in gevaar.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah verklaarde: “Het verzet heeft de financiële, militaire, veiligheids-, logistieke en menselijke capaciteit om de vijand te verhinderen olie en gas uit het Karish-veld te halen. Deze rijkdom behoort toe aan het gehele Libanese volk en is de enige hoop om Libanon uit zijn moeilijke economische situatie te redden en de enige hoop op een betere toekomst”.

Ondanks deze waarschuwingen begon Israël te boren onder zware militaire bescherming.

Band met de oorlog in Oekraïne

De versnelling van de gebeurtenissen houdt uiteraard verband met de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de olie- en gasmarkten. De VS gebruiken deze oorlog als onderdeel van hun olie- en gasstrategie op lange termijn.

De eerste episode van deze strategie dateert van het embargo van verschillende Arabische landen in 1973 als reactie op de steun van de VS aan Israël. Het bestond erin de bevoorrading van het Midden-Oosten veilig te stellen door een permanente militaire aanwezigheid in de Arabische Golf.

De VS gebruiken de oorlog in Oekraïne als onderdeel van hun olie- en gasstrategie op lange termijn.

De tweede episode bestond in het versterken van de zelfvoorziening op energiegebied door de ontwikkeling van olie en schaliegas op hun grondgebied. De productie van schaliegas is gestegen van 489 miljard kubieke meter in 2005 tot 939 miljard in 2019. De VS zouden zich nu als gasexporteur kunnen positioneren.

De derde episode is nu gestart. Het bestaat erin de Europese markt te veroveren met schaliegas uit de VS om Rusland te verzwakken. Door aan te zetten tot oorlog in Oekraïne zouden de VS eindelijk Europa over de streep trekken, waar jaren van druk hadden gefaald.

Om dit scenario te doen slagen, moet het Russische gas natuurlijk volledig kunnen worden vervangen. De VS hebben daarom besloten hun gaslevering aan Europa met 150% te verhogen tot 50 miljard kubieke meter tegen 2027. Aangezien dit niveau nog steeds niet voldoende is, heeft Biden beloofd andere bronnen voor de bevoorrading te vinden tijdens de overgangsperiode.

Een van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is een versterkte afhankelijkheid van de Europese Unie van de Verenigde Staten.

Deze bronnen zijn enerzijds een toename van de productie van Saoedi-Arabië en de emiraten en anderzijds de exploitatie door Israël van de rijkdommen in de Libanese maritieme zone. Een van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is een versterkte afhankelijkheid van de Europese Unie van de Verenigde Staten.

 

Dit is de vertaling door Frans De Maegd van het tweede deel van een nog te verschijnen videoboodschap in de reeks ‘De wereld van onderuit’ op Investig’action.

 

Om meer te weten:

Nasrallah: “Le Hezbollah est capable d’empêcher Israël d’exploiter le champ de Karish”, L’Orient .
Gisement de gaz libanais : Israël jette son dévolu sur le périmètre contesté de Karish, Perspective Med.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!