Ingang basis RAF Lakenheath in SUffolk, hoofdkwartier van de USAF in GB. Foto: Matt Kennard/Declassified UK
Analyse - Matt Kennard, Declassified UK,

US Air Force in Groot-Brittannië, massale nucleaire machtsontplooiing

De Britse website Declassified UK verzamelt en publiceert informatie over de activiteiten van het Britse leger in binnen- en buitenland. Met 9730 personeelsleden heeft ook de VS-Luchtmacht er een stevige voet aan de grond. Matt Kennard, onderzoeker bij Declassified UK somt de gegevens op die de grote Britse media devoot verzwijgen.

maandag 16 mei 2022 15:40
Spread the love

 

“In elke oorlog wordt iedereen die voorzichtig is, die naar de argumenten van beide partijen luistert alvorens een standpunt te vormen, of die officiële informatie in twijfel trekt, onmiddellijk beschouwd als medeplichtig aan de vijand”, aldus historica Anne Morelli.

Daar doet DeWereldMorgen niet aan mee. Wij veroordelen heel sterk de militaire invasie van Rusland in Oekraïne en alle oorlogsmisdaden die gepleegd worden. Het is een criminele agressie die ingaat tegen het internationaal recht. Maar wij hoeden ons voor zwart-wit versies. De geopolitieke situatie is buitengewoon complex. Wij willen aspecten naar voor brengen die in de mainstream media worden verzwegen of onderbelicht, om alzo het debat meer genuanceerd te kunnen voeren. Geloof niets zomaar, ook onszelf niet. Blijf kritisch denken. (n.v.d.r.)

 

Alleen Japan en Duitsland, landen die na de Tweede Wereldoorlog door het Amerikaanse leger werden bezet, tellen meer Amerikaanse piloten op hun grondgebied dan Groot-Brittannië. Tijdens de recente Oekraïense spanningen werden Amerikaanse B-52 bommenwerpers met nucleaire capaciteit ingezet op de basis in Gloucestershire.

In heel Groot-Brittannië zet de Amerikaanse luchtmacht (USAF) permanent 9.730 personeelsleden in. Dat betekent een stijging van 22 procent ten opzichte van zes jaar geleden.

Uit een analyse van Declassified UK blijkt dat Groot-Brittannië het op twee na hoogste aantal USAF-personeelsleden van alle landen ter wereld herbergt, meer nog dan historische Amerikaanse militaire buitenposten zoals Zuid-Korea en Italië.

Deze Amerikaanse luchtmachtmilitairen hebben de afgelopen jaren vanuit hun bases in Groot-Brittannië bombardementsmissies uitgevoerd naar Afghanistan, Irak en Libië.

“De aanwezigheid van de USAF in Groot-Brittannië is niet zomaar een overblijfsel van de Koude Oorlog, ze is permanent en ze is zeer actief”, vertelt Kate Hudson, voorzitter van de Campaign for Nuclear Disarmament (CND), aan Declassified.

Tijdens de voorbije maanden werden enorme Amerikaanse B-52 bommenwerpers met nucleaire capaciteiten gezien die opstegen en landden op een RAF-basis in Gloucestershire.

“Opnieuw hebben we een situatie waarin oorlog of andere militaire acties vanuit Groot-Brittannië kunnen worden uitgevoerd zonder parlementaire controle.”

“De VS beweren dat ze oefenvluchten uitvoerden om te zien of ze ‘klaar’ zijn voor een mogelijke oorlog in Oekraïne”, voegt Hudson eraan toe. “Opnieuw hebben we een situatie waarin oorlog of andere militaire acties vanuit Groot-Brittannië kunnen worden uitgevoerd zonder parlementaire controle.”

Uit de laatst gekende correcte cijfers (september 2021) blijkt dat momenteel 9.074 manschappen van de Amerikaanse luchtmacht in actieve dienst worden ingezet in het Verenigd Koninkrijk. Zij werken samen met 113 personeelsleden van de USAF-Reservisten en een lid van de USAF-National Guard. Zij worden ook nog eens ondersteund door 542 USAF-burgermedewerkers.

Tabel I. De 10 landen met de meeste ASAF soldaten ter wereld (zie land 9)

Van de 55.223 Amerikaanse piloten in actieve dienst die vorig jaar in het buitenland werden ingezet, bevond 16 procent zich in Groot-Brittannië (8.836, n.v.d.v.).

De USAF-inzet in Groot-Brittannië is de op twee na grootste ter wereld. De enige landen die meer USAF-personeel herbergen zijn Duitsland met 14.540 en Japan met 13.788. Beide landen werden door het Amerikaanse leger bezet nadat ze in 1945 werden verslagen.

In Duitsland vind je de VS-luchtmachtbasis van Ramstein, net buiten Kaiserslautern in het zuidwesten van het land. Zij is de thuisbasis is van het Europese en Afrikaanse USAF-Commando. De Japanse luchtmachtbasis Kadena op Okinawa huisvest de 18de Wing, de grootste gevechtsgroep van de USAF.

De vierde grootste ontplooiing, onmiddellijk na het VK, is Zuid-Korea. Dat land werd door de VS bezet na het einde van de Koreaanse Oorlog in de jaren 1950. De opdracht van de 8.315 USAF-medewerkers daar is “om een aanval tegen de Republiek Korea te ontraden en het land te beschermen en te verdedigen tegen mogelijke aanvallen uit Noord-Korea.”

Er is meer USAF-personeel in actieve dienst in Groot-Brittannië dan in 40 staten van de V.S. zelf, inclusief Maryland, waar de Joint Base Andrews is gevestigd, de thuishaven van o.m. Air Force One (het presidentiële vliegtuig, n.v.d.v.) en beter bekend als ‘America’s Airfield’.

De meest recente gegevens zijn afkomstig van het Defense Manpower Data Center, een afdeling van het Pentagon. Het aantal USAF-personeelsleden in Groot-Brittannië dat tijdelijk in dienst is of wordt ingezet ter ondersteuning van onvoorziene operaties (en dat erg kan oplopen), is niet inbegrepen.

Tabel II. Actief gestationeerde Air Force soldaten in staten VS en GB

USAF in Groot-Brittannië

Het Amerikaanse militaire personeel in Groot-Brittannië bevindt zich allemaal in Engeland en heeft er toegang tot 11 Royal Air Force (RAF) basissen, die zich uitstrekken van Cambridgeshire tot Yorkshire. Officieel staan zij bekend als de United States Visiting Forces (USVF).

In maart 2022 waren er in totaal 12.147 Amerikaanse militairen in Groot-Brittannië. Nog eens 150 Amerikanen worden ingezet voor specifieke NAVO-opdrachten, de meerderheid van hen in het inlichtingencentrum van de NAVO op RAF-Molesworth in Cambridgeshire.

Het Amerikaanse leger heeft 100 personeelsleden in Londen gestationeerd, waarvan 52 in de Amerikaanse ambassade. Honderdvijfendertig anderen worden op meerdere geheime locaties in het Verenigd Koninkrijk ingezet.

De grootste militaire VS-aanwezigheid vinden we terug op RAF-Lakenheath, een 727 hectare groot terrein in Suffolk. Hoewel het een RAF-basis wordt genoemd, is het verhuurd aan de USAF. Het aanwezige personeel is overwegend Amerikaans.

In maart waren er in RAF-Lakenheath 5.404 personeelsleden van het Amerikaanse ministerie van Defensie gestationeerd.

Lakenheath, een onopvallend dorp met een bevolking van 5.000 mensen, grenst onmiddellijk aan de Amerikaanse basis en ondergaat duidelijk een Amerikaanse invloed. Op de winkelgevel van de Turkse kapper wappert trots de Stars and Stripes naast de Union Jack. De Volvo-dealer aan de rand van het stadje heeft alleen maar Amerikaanse militairen als klant.

Inwoner van Lakenheath: “Als de oorlog ooit begint, dan zijn wij zeker een doelwit?”

In de supermarkt Coop, in de rustige High Street, is Klara (24) schappen aan het bijvullen. Ze kwam er een jaar geleden terecht in het kielzog van haar vriend, een ingenieur, die er werk vond in de buurt.

“Het was soms best vreemd, want er komen en gaan natuurlijk veel mensen het hele jaar door”, vertelt ze. “Vooral als ik in de winkel werk, zie ik veel nieuwe gezichten voor zo’n klein dorp.” Ze voegt eraan toe: “Veel Amerikanen, overigens.”

Klara zegt dat de Amerikaanse vliegtuigen de laatste maanden steeds vaker af en aan vliegen. “Toen ik hier kwam wonen, stegen ze om de drie uur op, met slechts vijf of zes vliegtuigen tegelijk, maar de laatste twee of drie maanden vliegen ze om de paar uur, dus het is in de loop van de maanden drukker geworden.” Ze voegt er ook nog aan toe dat “het met de vliegtuigen soms wel luidruchtig wordt.”

Klara zegt dat ze mensen heeft horen klagen over de geluidslast die de vliegtuigen veroorzaken. “Je hoort die klachten niet elke dag, maar je merkt wel dat mensen er veel last van hebben.”

Is ze bang voor haar eigen veiligheid nu ze naast een USAF-basis woont? “Ik denk daar wel eens over na. Als er een oorlog uitbreekt, zijn wij hier toch een soort doelwit, nietwaar, met die basis daar. Dus ja, soms is het wel een beetje eng, als je er goed over nadenkt.”

Tabel III. VS-basissen in GB met aantal soldaten

Thuisbasis van de VS-gevechtscapaciteit

RAF-Lakenheath is de thuisbasis van de 48th Fighter Wing, de enige F-15 gevechtseenheid van de USAF in Europa.

De F-15, geproduceerd door Boeing, werd gebouwd op verzoek van de USAF en is lange tijd haar voornaamste gevechtsvliegtuig geweest. Het vliegt sinds de jaren 1970 en wordt ook gebruikt door onder anderen Israël en Saudi-Arabië.

Volgens het Amerikaanse leger “was de 48th Wing altijd al de thuisbasis van de gevechtscapaciteit van [USAF-Europe] en dat is vandaag nog steeds zo.” De gevechtsgroep staat ook bekend als de “Liberty Wing” en beschikt over extra eenheden op het nabijgelegen RAF-Feltwell. Ze is sowieso de “grootste Amerikaanse gevechtsgroep in Europa”.

Commandant is kolonel Jason A. Camilletti, een veteraan van de oorlog in Irak die naar eigen zeggen 6.400 personeelsleden en 5,6 miljard dollar aan activa in het V.K. beheert, waaronder 75 gevechtsvliegtuigen en 600 gebouwen.

In 2015 kondigde het Amerikaanse leger aan dat de eerste basis van de vijfde generatie F-35 straaljagers in Europa op RAF-Lakenheath zou komen. “Dit besluit weerspiegelt de hechte defensierelatie tussen de VS en het VK en de militaire waarde van een basis in het VK”, aldus het ministerie.

De F-35, geproduceerd door Lockheed Martin, wordt omschreven als “het meest dodelijke, betrouwbare en controleerbare gevechtsvliegtuig ter wereld”.

In december arriveerde de eerste F-35 op RAF-Lakenheath. Het aantal F-35’s zal er uiteindelijk oplopen tot 24.

Bij aankomst van het nieuwe toestel zei Lt. Col. Ian McLaughlin, commandant van het 495 Fighter Squadron waartoe de F-35 vliegtuigen zullen behoren, dat zijn eenheid “van vitaal belang zal zijn bij het bepalen van het lot van onze tegenstanders in het gevechtstheater.”

Vorige maand bleek uit begrotingsdocumenten van de Amerikaanse regering dat de opslagkluizen voor kernwapens op RAF-Lakenheath werden gemoderniseerd. Na de eerste aankomst in 1954 sloeg de VS er meer dan vijf decennia lang Amerikaanse kernwapens op. In 2008 werden ze verwijderd.

Waarschuwing voor VS-bestuurders bij het verlaten van de basis RAF Lakenheath. Foto: Matt Kennard/Declassified UK

Rijd links

Buiten de mooie middeleeuwse kerk aan de High Street van Lakenheath praat ik met Sarah Smith, 53. Sarah is in het dorp geboren en groeide er op.

Ze vertelt me dat er goede en slechte kanten zitten aan het wonen naast de grootste USAF-basis van het Verenigd Koninkrijk.

Het Amerikaanse personeel, zegt ze, “bestaat voor het grootste deel uit lieve, beleefde mensen. Het goede is dat er veel diversiteit is en de meeste Amerikanen zijn gewoon aardig.”

Maar er zijn ook belangrijke nadelen. “De huurprijzen zijn absoluut torenhoog omdat de VS-militairen een huisvestingstoelage krijgen die kan oplopen tot twee- of drieduizend pond per maand. Als je dus een bungalow met twee slaapkamers hebt, waarom zou je die dan aan een Engelsman verhuren voor 800 pond per maand als je er van een Amerikaan tweeduizend voor kan krijgen?

Sarah voegt er nog aan toe dat veel Amerikaans personeel buiten de basis woont. “Er is huisvesting voorzien op de basis zelf, maar alles bij mekaar zijn er tussen de acht- en tienduizend Amerikaanse militaire gezinnen en contractanten. Daardoor denk ik dat ongeveer een derde van de mensen die in Lakenheath wonen Amerikaans is … dus de huurmarkt gaat hier gewoon door het dak.”

Ze voegt er nog een extra negatief punt aan toe. “Amerikanen zijn geen goede chauffeurs. Afgezien van hun rijvaardigheid, is er ook nog het extra probleem dat veel van hen hun Amerikaanse auto’s meebrengen. Daar zit de chauffeur links, en dat kan hier wel eens lastig zijn.”

Bij het verlaten van RAF-Lakenheath herinnert een verkeersbord de bestuurders eraan om “links te rijden”. De kwestie staat op de nationale agenda sinds 2019, toen de 19-jarige Harry Dunn werd gedood door de vrouw van een CIA-officier die aan de verkeerde kant van de weg reed in de buurt van RAF-Croughton, een andere door de VS gehuurde basis in Northamptonshire.

De VS hielpen de bestuurster, Anne Sacoolas, kort daarna het land te verlaten. Later beriepen ze zich op haar ‘diplomatieke onschendbaarheid’ voor de vermeende misdaad.

RAF-Croughton is niet alleen een CIA-basis, maar ook een USAF-communicatiestation. De basis verzorgt 25 procent van alle militaire communicatie tussen Europa en de Amerikaanse Bevel- en Controleketen.

Omheining van RAF Lakenheath. Foto: Matt Kennard/Declassified UK

Command and Control

De VS spenderen momenteel miljarden ponden aan het verbeteren van luchtmachtbases in het V.K., om Washington in staat te stellen internationale communicatie te onderscheppen en vanuit Groot-Brittannië sneller militaire aanvallen te kunnen uitvoeren.

Sommige van de locaties zijn knooppunten voor offensieve bombardementsmissies. RAF-Fairford in Gloucestershire is de enige Forward Operating Location, of militaire basis, van de USAF in Europa voor bommenwerpers.

De daar gestationeerde vliegtuigen “stellen Amerikaanse en NAVO-oorlogsvoerders in staat een volledig spectrum van vliegoperaties uit te voeren.” Fairford werd door de Britse regering ter beschikking gesteld (en gebruikt) door Amerikaanse bommenwerpers tijdens de oorlog in Irak in 2003.

Vorige maand werden twee Amerikaanse B-52 bommenwerpers met nucleaire capaciteit gespot toen ze RAF-Fairford verlieten voor een doelbestrijdingsoefening boven het Europese vasteland.

Het Verenigd Koninkrijk lijkt zeer weinig controle te hebben over wat er op de door de USAF geëxploiteerde bases gebeurt of over de missies die er vandaaruit worden gevlogen.

Het overkoepelend kader voor de stationering van Amerikaanse strijdkrachten in het Verenigd Koninkrijk komt voort uit twee stukken wetgeving. In 1951 bereikte de NAVO een akkoord tussen de lidstaten over de status en de regelingen voor het onderbrengen van troepen. Een jaar later werd de NAVO-overeenkomst door de Visiting Forces Act in de Britse wetgeving opgenomen.

Kate Hudson: “Het ziet er naar uit dat Groot-Brittannië bitter weinig controle heeft over wat er gebeurt in de door de USAF gebruikte basissen.”

Volgens Kate Hudson betekenen deze overeenkomsten “uiteindelijk dat de jurisdictie over Amerikaans personeel voorbehouden wordt aan de VS”.

De meeste Amerikaanse bases worden omschreven als bases van de RAF die worden geleased door de V.S. “Daardoor is het zo dat, hoewel de fysieke gebouwen waaruit de bases bestaan meestal eigendom zijn van het Britse Ministerie van Defensie, heel weinig van wat daar gebeurt door de Britse regering wordt gecontroleerd,” aldus nog Hudson.

Het is ook moeilijk voor het Britse publiek om te weten wat er op deze bases gebeurt, betoogt Hudson verder. “Het Ministerie van Defensie heeft de militaire verordeningen die van toepassing zijn op de RAF-bases aangescherpt en ze zo streng gemaakt dat activiteiten zoals het maken van foto’s en het niet verzamelen van hondenpoep in de buurt van de bases strafbaar kunnen zijn”.

Volgens Hudson “blijft de Britse controle op deze bases verwaarloosbaar, en wordt het inzicht van het publiek in hun activiteiten ernstig beperkt. Ondanks dat deze bases op Brits grondgebied opereren, staan ze stevig onder Amerikaanse controle. Deze situatie moet veranderen en er moet een einde komen aan de status van Groot-Brittannië als het ‘onzinkbare vliegdekschip van de VS’.”

Het Ministerie van Defensie heeft gezegd dat “elke Amerikaanse operatie vanaf een basis in het Verenigd Koninkrijk ‘geval per geval’ wordt bekeken, en dat dit ook de rechtsgrondslag voor elke voorgestelde activiteit omvat”.

Het voegde er ook nog aan toe dat “het gebruik van een basis in het VK wordt toegestaan in zoverre elke voorgestelde activiteit in overeenstemming is met de Britse wetgeving en de Britse interpretatie van het relevante internationale recht”.

 

US Air Force Deployment is Third Largest in World werd vertaald door Jan Reyniers.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!