Shireen Abu Aqleh
Shireen Abu Akleh. Foto: Screenshot aljazeera.com
Reportage, Video - Mondoweiss,

Moord op Shireen Abu Akleh is Apartheid 2022, met onze gulle steun

De bekende journaliste Shireen Abu Akleh werd op 11 mei door een Israëlische scherpschutter gedood. Deze koelbloedige moord toont voor de zoveelste maal de ware aard van de Israëlische staat. In deze videoreportage geven Palestijnse mensenrechtenexperts uitleg over wat Apartheid betekent en hoe het van toepassing is op de controle van Israël over de Palestijnse bevolking.

zondag 15 mei 2022 08:36
Spread the love

 

Op woensdag 11 mei werd Shireen Abu Akleh zo goed als zeker door een Israëlische sluipschutter als doelwit gekozen en vermoord. De journalist die haar vergezelde en die zelf in de rug werd geschoten, verklaarde later dat er op dat moment geen Palestijnse strijders in hun buurt waren.

De zeer bekende Palestijnse journaliste die werkte voor Al Jazeera werd m.a.w. in koelen bloede afgemaakt. Hiermee is Israël niet aan zijn proefstuk toe. Sinds 1992 zijn er in Israël en de Palestijnse bezette gebieden ten minste 19 journalisten vermoord volgens het Committee to Protest Journalists (CPJ). De Palestinian Journalists Syndicate (PJS), een door de International Federation of Journalists (IFJ) erkende organisatie telt echter 50 door het bezettingsleger vermoorde persmensen sinds 2000. Het toont voor de zoveelste maal de ware aard van de Israëlische staat.

Dat journaliste Shireen werd uitgekozen is geen toeval. Zij was een zeer bekende Palestijnse journaliste en inspireerde veel jonge activisten in hun verzet tegen de brutale koloniale politiek van Israël.

Sinds geruime tijd bestempelen de Palestijnen de Israëlische bezetting als ‘Apartheid’. Deze omschrijving werd overgenomen door talrijke vooraanstaande mensenrechtengroeperingen in de wereld én in Israël.

In deze 22 minuten durende video geven Palestijnse mensenrechtenexperts uitleg over wat Apartheid betekent en hoe deze term van toepassing is op de controle van Israël over de Palestijnse bevolking. Gewone Palestijnse burgers van Israël, inwoners van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en vluchtelingen in de diaspora leiden ons binnen in hun huizen en steden en vertellen hoe het is om als Palestijn onder Israëlisch bewind te leven.

 

De reportage Inside Israeli Apartheid van Mondoweiss geeft ons een inkijk in de dagelijkse realiteit van het Apartheidssysteem in Israël en de bezet Palestina (Producer Yumna Patel, Palestine Productions, illustraties Dahlia Attoui, dit is een Creative Commons reportage – Engelse ondertitels, 22’02”):

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!