“Doordat grote ondernemingen grond opkopen, worden de prijzen opgedreven”, laat Wim Moyaert, boer en coördinator van Boerenforum, weten. “Jongeren kunnen het zich niet langer veroorloven een boerderij over te nemen en beschikbare grond wordt schaars.”
Terug naar feodaal model
Begeleid door fanfares en demonstranten uit heel België reden tractoren afgelopen vrijdag naar het logistieke centrum van de supermarktengroep. Op verschillende plaatsen langs het traject voerden ze symbolische acties, met op het einde een berg aarde die voor het administratieve centrum van Colruyt werd uitgekapt.
“De groothandel maakt nu al gebruik van haar dominante positie om druk uit te oefenen op de landbouwers. Door hun landbouwgrond over te nemen wordt de onafhankelijkheid en onderhandelingspositie van boeren en boerinnen nog verder verzwakt. We keren terug naar een quasi-feodaal model”, aldus vertegenwoordiger Astrid Ayral van Fédération Unie de Groupements d’Eeleveurs et d’Agriculteurs (FUGEA).
Iemand moet de prijs betalen
Met de acties richten RéSAP en Boerenforum zich tot de federale en regionale politieke machthebbers om de toegang tot landbouwgrond te reguleren en deze maximaal te beschermen.
“Overal ter wereld monopoliseren financiële groepen het land. Ze veranderen grondgebonden boerderijen in losse schakels die passen in hun industriële model”, besluit Eléonore Barrelet, coördinatrice van Agroecologie in Action (AiA).
De betogers hopen met deze actie ook klanten bewust te maken van de gevolgen voor de landbouwwereld van de ‘laagste prijzen’-strategie waarvoor Colruyt bekend staat. Daarom vervingen ze de slogan van de supermarktketen door een spandoek met de tekst: “De laagste prijs vernielt de landbouw.”