De slogan van Colruyt werd vervangen door: "De laagste prijs vernielt de landbouw." Foto: FIAN Belgium

Boerenprotest tegen aankoop landbouwgrond door Colruyt: “de laagste prijs vernielt de landbouw!”

Vrijdag 15 april organiseerden de Waalse coalitie RéSAP, Réseau de soutien à l’agriculture paysanne, en het Vlaamse Boerenforum en zijn partners een manifestatie in Halle tegen de aankoop van landbouwgrond door Colruyt: “Dit is een regelrechte aanval op de autonomie van boeren en boerinnen.”

woensdag 20 april 2022 15:29
Spread the love

 

“Doordat grote ondernemingen grond opkopen, worden de prijzen opgedreven”, laat Wim Moyaert, boer en coördinator van Boerenforum, weten. “Jongeren kunnen het zich niet langer veroorloven een boerderij over te nemen en beschikbare grond wordt schaars.”

Terug naar feodaal model

Begeleid door fanfares en demonstranten uit heel België reden tractoren afgelopen vrijdag naar het logistieke centrum van de supermarktengroep. Op verschillende plaatsen langs het traject voerden ze symbolische acties, met op het einde een berg aarde die voor het administratieve centrum van Colruyt werd uitgekapt.

Protestanten kappen berg aarde uit aan administratief centrum Colruyt. Foto: FIAN Belgium

“De groothandel maakt nu al gebruik van haar dominante positie om druk uit te oefenen op de landbouwers. Door hun landbouwgrond over te nemen wordt de onafhankelijkheid en onderhandelingspositie van boeren en boerinnen nog verder verzwakt. We keren terug naar een quasi-feodaal model”, aldus vertegenwoordiger Astrid Ayral van Fédération Unie de Groupements d’Eeleveurs et d’Agriculteurs (FUGEA).

Door landbouwgronden af te nemen wordt de positie van boeren en boerinnen verzwakt. Foto: FIAN Belgium

Iemand moet de prijs betalen

Met de acties richten RéSAP en Boerenforum zich tot de federale en regionale politieke machthebbers om de toegang tot landbouwgrond te reguleren en deze maximaal te beschermen.

“Overal ter wereld monopoliseren financiële groepen het land. Ze veranderen grondgebonden boerderijen in losse schakels die passen in hun industriële model”, besluit Eléonore Barrelet, coördinatrice van Agroecologie in Action (AiA).

Het boerenprotest bestond uit verschillende symbolische acties. Foto: FIAN Belgium

De betogers hopen met deze actie ook klanten bewust te maken van de gevolgen voor de landbouwwereld van de ‘laagste prijzen’-strategie waarvoor Colruyt bekend staat. Daarom vervingen ze de slogan van de supermarktketen door een spandoek met de tekst: “De laagste prijs vernielt de landbouw.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!