AZG vluchtelingen op zee
Vluchtelingen op zee. Foto: AZG
Video - Artsen Zonder Grenzen

Europa, herstel uw falende migratiemodel

De snelle goedkeuring van verschillende maatregelen om Oekraïense vluchtelingen toegang te bieden tot hulp aan de grens, veilige doorgang, gezondheidszorg, school en werk, was hartverwarmend. Wat deze reactie toonde is dat de EU altijd over de instrumenten beschikte om veilige hulp te bieden aan mensen die veiligheid zoeken in Europa. Het enige wat miste, was politieke wil. AZG klaagt dit aan in een webfilmpje.

woensdag 13 april 2022 11:57
Spread the love

 

De enorme positieve respons van EU-landen en leiders op mensen die Oekraïne ontvluchten, laat zien hoe Europa ook over de instrumenten en mechanismen beschikt om een humaan antwoord te bieden aan degenen die veiligheid zoeken aan haar kusten. Toch botsen mensen vandaag de dag nog steeds op een uiterst restrictief grensbeleid, op geweigerde hulp en op criminalisering, alleen al omdat ze veiligheid zoeken.

Elke dag zien we in onze operaties aan de grensgebieden van Europa, hoe mensen uit andere delen van de wereld op zoek zijn naar veiligheid, nog steeds blootgesteld aan een beleid en maatregelen die erop gericht zijn hen af te schrikken, terug te dringen, terug te dwingen naar de plaats waar ze uit proberen te ontsnappen.

Reem Mussa, adviseur voor migratie bij Artsen Zonder Grenzen zegt daarover het volgende:

“Hoewel de EU-lidstaten meer te doen hebben om de veiligheid en hulp te bieden aan vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten, staat dit in schril contrast met de omvang van de wreedheid en het geweld waarvan we de afgelopen jaren getuige zijn geweest aan de andere grenzen van Europa.

“De hulp aan Oekraënse vluchtelingen staat in schril contrast met de wreedheid en het geweld aan de andere grenzen van Europa.”

Afgelopen weekend zijn naar verluidt bijna 100 mensen omgekomen in de Middellandse Zee. Nog veel meer mensen op de vlucht zien hun reddingen geweigerd, of worden onderschept en teruggestuurd naar een cyclus van marteling en misbruik in Libië.

In heel Europa, in landen als Griekenland, Polen, Kroatië en Hongarije, gaan illegale en vaak gewelddadige push-backs door en degenen die de EU-landen bereiken, worden vaak vastgehouden in gevangenisachtige centra, uitgesloten van gezondheidsstelsels en worden geconfronteerd met uitdagingen bij het verkrijgen van asiel.

Iedereen die veiligheid zoekt in Europa, ongeacht ras of nationaliteit, moet met dezelfde menselijkheid en waardigheid worden behandeld. De reactie op Oekraïense vluchtelingen laat zien dat er een beter en humaner migratiebeleid mogelijk is, het ontbreekt alleen aan politieke wil.”

“De reactie op Oekraïense vluchtelingen laat zien dat er een beter en humaner migratiebeleid mogelijk is.”

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!