Een Palestijns gezin in een shelter terwijl een winterstorm. Foto: Mohammed Zaanoun / ActiveStills

50ste BACBI-nieuwsbrief biedt schat aan informatie over Palestina

De Belgian Campaign for an Academic and Cultural Boycott of Israel (BACBI) publiceert zijn 50ste nieuwsbrief. 497 Belgische academici en 198 kunstenaars en culturele werkers verzamelen daarin oproepen tot actie, open brieven, artikels, opinies, essays, analyses, video's en interviews in het Nederlands, Frans en Engels. Een uitstekende bron van informatie over de strijd van het Palestijnse volk voor hun recht op zelfbeschikking.

dinsdag 3 maart 2020 19:36
Spread the love

De Belgian Campaign for an Academic and Cultural Boycott of Israel (BACBI) startte als een oproep van academici, kunstenaars en culturele werkers om de Palestijnse oproep in 2005 tot Boycot-Divestment and Sanctions te ondersteunen met een academische boycot van alle academische instellingen in Israël die direct of indirect betrokken zijn bij de apartheid in Israël en bij de bezetting en kolonisering van de Palestijnse bezette gebieden. Wie deze oproep wil steunen kan zich er hier bij aansluiten.

Naast een archief van artikels, opinies en analyses op de website publiceert BACBI op regelmatige basis een nieuwsbrief, die nu aan zijn 50ste editie toe is. In dit nummer oproepen tot actie uit andere media om te protesteren tegen de beslissing van het Belgische VN-voorzitterschap om de uitnodiging voor een Palestijnse kinderrechtenorganisatie te schrappen en een oproep om deze organisatie Defense for Children International Palestine financieel te steunen.

Daarna volgt een agenda van komende actiemomenten in Brussel, Schaarbeek, Charleroi en Boom, gevolgd door reclame voor de komende Israel Apartheid Week 2020 van 16 tot 20 maart.

Verder nog analyse en commentaar van Oren Ziv overgenomen van de kritische Israëlische website +9721 en Frank Olbrechts in Apache.be, aandacht voor Palestijnse kunstenaars (en kunstenaars over Palestina), berichten van de internationale BDS-beweging en recente nieuwsberichten in buitenlandse media, een opiniestuk van Israëlisch journalist Gideon Levy, van de Israëlische beweging voor de mensenrechten B’Tselem en een opinie van Jos de Greef op vrt.nws.

Tevens 14 commentaren uit diverse binnen- en buitenlandse media op het plan-Trump en vijf boekbesprekingen. De nieuwsbrief sluit af met een lijst van interessante video’s, waaronder een reportage van Bob Peck voor de Latijns-Amerikaanse zender TeleSur “Five Largely Unknown Truths about Israel, Palestine and the Occupied Territories” (volledig te zien helemaal onderaan de nieuwsbrief, rechtstreekse toegang op YouTube alleen met account). Je kan de nieuwsbrief bestellen bij info@bacbi.be.

 

Note:

1 +972 is de internationale telefooncode van Israël.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!