Campagnemeeting met 17:000 supporters in Tacoma, Washington. Foto: berniesanders.com
Opinie - Norman Solomon

“De klassenoorlog tegen Sanders escaleert”

De top van de Democratische Partij, de economische en media-elite zijn uiterst bezorgd over de stijgende kansen van Bernie Sanders om de voorverkiezingen en de nominatie te winnen. Gevreesd moet worden dat zij alles zullen inzetten om dat te beletten. Dit zal meer vergen dan de sabotage van Hillary Clinton met de partijtop vier jaar geleden, maar het ergste mag gevreesd worden. Mediacriticus Norman Solomon verwacht niet anders.

woensdag 19 februari 2020 20:40
Spread the love

Meer dan ooit is Bernie Sanders publieke vijand nummer één voor de machtselite die gedijt bij economisch onrecht. De Bernie 2020 campagne is een directe bedreiging voor de ondemocratische druk die extreem rijke individuen en enorme bedrijven onophoudelijk opleggen aan het politieke proces. Geen wonder dus dat we nu zoveel anti-Bernie razernij zien bij de leidende ‘corporate’ Democraten – die ijverig worden versterkt door de ‘corporate’ media1.

Flagrante vooringenomenheid van de media tegen Sanders is routine in een breed gamma van mainstream publicaties (de mediawatchdog Fairness & Accuracy in Reporting FAIR heeft dit probleem ruim gedocumenteerd in artikel na artikel na artikel na artikel alleen al deze maand). In scherp contrast daarmee is positiviteit tegenover Sanders in de massamedia zeer zeldzaam.

Geen plaats voor Sanders in de titel en commentaar van Jonathan Bernstein over de voorverkiezingen in New Hampshire. Hij werkt voor Bloomberg News, eigendom van Michael Bloomberg, zelf presidentskandidaat … Foto: screenshot Twitter Jonathan Bernstein

Dit patroon is doorweven van het corporatisme dat de campagne van Sanders wil vervangen door echte democratie – macht afnemen van grote rijkdom en bedrijfsoverwicht en alledaagse mensen macht geven om deel te nemen aan een echt democratisch proces.

Grote media versterken voortdurend de stemmen van goed betaalde verslaggevers en mediacommentatoren wiens jobs impliceren dat de macht van grote bedrijven aanvaarden, waaronder ook de prerogatieven van eigenaars en sponsors van de grote bedrijven. In de nieuwsberichten over de politiek is er een onuitputtelijke voorraad aan voormalige Democratische verkozenen en partijfunctionarissen die zich lucratief te goed doen aan de bedrijfsbanketten as lobbyisten, raadgevers en pr-agenten. Hun banden met de bedrijfswereld blijven daarbij onvermeld.

Een belangrijk hoofdkwartier van vijandigheid tegen de campagne van Sanders is MSNBC, eigendom van Comcast – een bedrijf notoir voor zijn anti-werknemers en anti-consumenten houding. “Op Democracy Now! zei ik daarover vorige week: ‘Mensen moeten zich realiseren dat als je bijvoorbeeld Comcast niet vertrouwt, waarom zou je dan een zender vertrouwen die eigendom is van Comcast? Er worden daar klassenbelangen opgelegd, waarbij de toplagen van de eigenaars en investeerders de CEO aanwerven, de hoofdredacteurs en de journalisten. En zonder daar retorisch over te doen, wat we hier zien is een klassenoorlog.’”

De mediacommentatoren waar de mainstream nieuwsprogramma’s beroep opdoen leven ver weg van de dagelijkse economische druk waar zoveel Amerikanen onder lijden. De meest assertieve mediaprofessionals met de luidste megafoons leven mijlenver weg van de achterban van Sanders.

Het stemgedrag in de voorverkiezing van New Hampshire toonde wiens economische belangen de campagne van Sanders belooft te dienen. Met tien actieve kandidaten op de Democratische stembrief won Sanders 4 op 10 van de stemmen in de gezinnen met een bruto jaarinkomen onder $50,0002 en 3 op de 10 gezinnen met een inkomen tussen $50,00 en $99,000 volgens deWashington Post.

Norman Solomon: “Flagrante vooringenomenheid van de media tegen Sanders is routine”. Foto: screenshot Democracy Now!

Drie onderzoekers van het Institute for New Thinking – Thomas Ferguson, Jie Chen en Paul Jorgensen – stelden vast dat “hoe hoger het gemiddeld inkomen van een stad, hoe minder stemmen” voor Sanders. “Steden met lagere inkomens in New Hampshire stemden overwegend voor Sanders, rijkere steden deden het omgekeerde.”

De onderzoekers zagen in deze data “verder dramatisch bewijs van een punt dat we eerder al stelden: dat de Democratische Partij nu scherp verdeeld is volgens sociale klasse.”

Dit is een realiteit met implicaties voor de media die open en bloot ‘verborgen’ worden gehouden. De dikwijls venijnige aanvallen op Sanders door machtige nationale media komen bijna altijd van welvarende en steenrijke personen. Ondertussen hebben Amerikanen met lage inkomens virtueel zero toegang tot de tv-studios (tenzij om na de werkuren alles op te kuisen).

Met zeer weinig uitzonderingen komen de luidste stemmen in de massamedia van individuen met een rijkdom die ver boven de financiële leefwereld van de gemiddelde Amerikaan staat. Geen van de meest gelezen, bekeken of beluisterde journalisten bevinden zich aan het lage uiteinde van de extreme inkomensongelijkheid van de natie. Als je het zo bekijkt en in het achterhoofd houdt dat de eigendomsstructuur van de media en de reclame de mainstream media domineren, hoeft het niet te verwonderen dat weinig prominente journalisten iets goeds te vertellen hebben over een presidentiële campagne die zich fel vereenzelvigt met de werkende klasse.

“Als er een klassenoorlog bezig is in dit land”, verklaarde Bernie Sanders op de conventie van de AFL-CIO3 van Iowa vorige zomer, “dan is het hoog tijd dat de werkende klasse van dit land deze oorlog wint en niet de economische elite.”

Voor de economische elite zijn dergelijke doelstellingen onaanvaardbaar.

 

Notes:

1   ‘corporate’, letterlijk ‘zakelijke’, is als politieke term moeilijk vertaalbaar, het zijn politici die aanleunen bij of meeheulen met de bedrijfswereld en hun belangen verdedigen.

2   Dit komt neer op 46.276 € of 3856 € per maand voor een gezin met twee werkende partners, voor afdracht van belastingen. Na fiscale afdracht is dat gemiddeld ongeveer 2544,96 € per maand met twee inkomens, of 1272 per persoon. De sociale afdrachten zijn veel lager dan hier maar de kosten voor privé-gezondheidsverzekering zijn daartegenover veel hoger in de VS.

3   De American Federation of Labor – Congress of Industrial Organizations is de grootste vakbondskoepel van de VS, die 50 vakbonden verenigt met meer dan 12 miljoen leden.

 

Het artikel The Escalating Class War Against Bernie Sanders van 17 februari 2020 werd vertaald door Lode Vanoost. Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License. Volledig vrije overname, ook van deze vertaling, voor niet-commerciële doeleinden, mits bronvermelding.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!