Beeld: Screenshot YouTube u:night
Video - u:night

Opgroeien met sociale media: “Sociale media hebben me gebroken en ook opgebouwd”

Like, like, like, click, click, swipe. We zijn ratten in een wreed experiment, sociale media genaamd. Hoe is het om op te groeien met sociale media? Wat blijft er van ons over als we eenmaal op sociale media opgegroeid zijn? Wat en wie zullen we zijn? Wat wíllen we zijn? Facebook en Instagram van je gsm verwijderen? Btissame (24) worstelt ermee. Vanuit haar eigen ervaring overpeinst ze hoe sociale media haar (en ons) gevormd hebben.

dinsdag 17 september 2019 10:50
Spread the love

“Ik was 12 toen ik voor het eerst op sociale media zat. Toen was dat heel leuk, om te praten tegen een leegte. Een platform waar een vakje stond dat je kon invullen. Het was leuk om te zien wat andere mensen dachten en daar op te reageren.”

“Als ik teruglees wat ik toen postte, was dat heel beknopt en heel oprecht. Tegelijk ook betekenisloos.”

“In 2009 kwam de like-button erbij en kon je statussen beginnen leuk vinden. De onderwerpen waar ik over sprak veranderden. Ik heb het gevoel dat het meer draaide om bevestiging krijgen. Bewijzen dat je weet waarover je praat. Maken dat mensen dat leuk vinden. Uit mezelf treden, niet meer echt blijven tegenover mezelf. Puur om likes te krijgen.”

“Voor een bepaalde tijd zit je daar lekker veilig en voel je je vrij. En creëer je een nieuwe identiteit. Maar die identiteit is niet synchroon met wat je bent in je dagelijkse leven. Ik heb altijd gedacht dat sociale media mij konden helpen. Dat denk ik nog steeds. Het is een belangrijke tool om te connecteren, om inspiratie op te doen, om te weten wat er leeft.”

“Maar doordat Facebook zo onderhevig is aan algoritmes, word je zelf een algoritme, een herhaling. Als je niet weet wat de uitkomst is van een post, moet je blijven posten, blijven liken, blijven sharen.”

“Het is redelijk heftig om te beseffen dat je daarmee bent opgegroeid. Dat je constant die impulsen en prikkels nodig hebt. Dat je constant op zoek bent naar beelden en verhalen. Dat zit ook in onze natuur. Dingen vinden en daar een mening over hebben.”

“Ik heb het gevoel dat sociale media mij gebroken hebben. Maar ook gebouwd hebben. Ik ben nu echt op zoek om mezelf te kunnen opbouwen op mijn manier, zonder sociale media.”

“Op dit moment gebruik ik het enkel nog om evenementen op te delen. Maar niet meer om mijn hart bloot te leggen. Om te delen wat ik denk. Omdat ik superbeschaamd zou zijn, mocht er geen reactie op komen. Dat houdt me tegen om mezelf uit te drukken.”

“Terwijl het zo belangrijk is om te kunnen falen. En daar conclusies uit te trekken, omdat je alleen zo kan groeien. Ik heb het gevoel dat sociale media er voor zorgen dat we niet meer mogen falen. Dat alles perfect moet zijn vanaf de eerste keer. En als het niet perfect is, moeten we het verwijderen en doen alsof het nooit gebeurd is.”

“Ik weet niet of het verantwoord is om op sociale media te zitten zonder dat ik echt zeker ben van mijn identiteit. Als ik dan blij zou zijn met mijn identiteit, maak ik dan van mezelf geen bedrijf door mezelf te verkopen? Ga ik zo niet in tegen mezelf?”

“Soms wou ik dat ik niet opgegroeid was met sociale media. Dat ik dat niet wou. Maar ik wou dat. Ik had een platform nodig.”

“Ik had dat nodig omdat het leuk was. Dan werd het verslavend. Dan zit je daar met een soort van onvoldaanheid. Constant die opwinding als je een bing hoort of een bzzzt.”

“Ik kan daar precies niet boven geraken. Ik kan mij precies niet verheffen tot het idee dat wat ik deel er gewoon mag zijn. Ik ben geconditioneerd om altijd respons te krijgen. Dat vind ik niet fijn aan dat sociale media-gedoe.”

“Dit was een gedachte en ik wilde het delen. Ik weet zeker dat ik niet alleen ben. Ik heb mij hier vroeger, 12 jaar geleden heel veilig gevoeld. Maar nu … ik weet het niet meer. Ik weet het echt niet meer.”

 

Check hier haar volledige verhaal:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!