Turkse aanval ‘operatie Olijftak’ tegen Afrin (update 5)

Turkse aanval ‘operatie Olijftak’ tegen Afrin (update 5)

dinsdag 30 januari 2018 08:57
Spread the love

Turkse samenwerking met salafistische milities

Nu zou ik toch graag eens weten waar de NAVO en haar regeringen mee bezig zijn. De NAVO verklaarde afgelopen week dat Turkije ‘het recht heeft om zich te verdedigen’ en levert daarom ook steun aan de Turkse luchtafweer. Het Turkse regime wordt niet alleen alsmaar repressiever en oorlogszuchtiger maar gaat ook in zee met extremistische milities. Gisteren waren er nieuwe indicaties – en dat is niet de eerste keer – van een samenwerking tussen hun Turkse bondgenoot en Hay’at Tahrir al-Sham (HTS).

Deze groep is exact een jaar geleden ontsproten uit een fusie met Jabat Fateh al Sham (de opvolger van Fatah al Nusra, de Syrische tak van al-Qaida) met andere radicale salafistische groeperingen zoals de Nour al-Din al Zenki beweging die we nog kennen van de strijd om Oost-Aleppo, waar ze uiteindelijk door het Syrische leger en bondgenoten verdreven werden.

Volgens berichten van ooggetuigen en videobeelden, begeleidde HTS een groot konvooi van het Turkse leger (naar verluidt een honderdtal militaire voertuigen waaronder twintig tanks) op weg naar al-Aiss, een plaats ten zuiden van Aleppo in oppositiegebied. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want HTS greep vorig jaar de macht in grote delen van Idlib. Sinds vorige zomer bezet het Turkse leger de noordelijke zone van Idlib die grenst aan Afrin, een zogenaamde de-escalatiezone in afspraak met Rusland, en dat kan maar mits afspraken met HTS.

Dreigende confrontatie tussen Turkse en Syrische leger

Even werd er gisteravond gevreesd dat er een confrontatie zou zijn tussen het Turkse konvooi en het Syrische/Russische leger. Het werd tot staan gebracht als gevolg van Syrische bombardementen vlakbij. Naar verluidt waren er wel schermutselingen met (Iraanse?) milities geallieerd met het Syrische leger.

Vraag is waarom het Turkse leger een dergelijke strijdmacht zo dicht bij de zone brengt waar Syrische troepen al een enkele weken aan het oprukken zijn. Al-Aiss ligt helemaal uit de richting van Afrin. Is Ankara van plan om het hele noordwesten van Syrië, Afrin en Idlib te bezetten?

Hoe het ook zij, de nauwe samenwerking tussen het Turkse leger en de vele salafistische jihadi-groepen groepen in Noord-Syrië doet de invloed van deze extremisten sterk toenemen. Ideologisch is er amper een verschil met de Islamitische Staat.

Het is zoals het jaar 2013-14 toen de zogenaamde ‘gematigde’ oppositie met door Frankrijk en andere NAVO-lidstaten geleverde wapens overliepen naar de Islamitische Staat, waarna de ‘internationale coalitie’ zijn ‘oorlog tegen de terreur’ opstartte.

 

Noot:

Turkije voert al meer dan een week oorlog tegen Afrin, de overwegend Koerdische enclave in het noordwesten van Syrië dat militair verdedigd wordt door de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten waar de Koerdische YPG lid van is). U vindt een eerste analyse bij het begin van de operatie op de website van Vrede.

Mijn opinie over deze agressieoorlog kan u hier lezen. Er volgden ook vier updates die u hierhierhier en hier vindt.

take down
the paywall
steun ons nu!