(veto.be)

KU Leuven stopt medewerking aan omstreden project met Israël

Rector Luc Sels van de KU Leuven gaat de samenwerking met EU-onderzoeksproject Law Train niet verlengen. Hij noemt de deelname van het Israëlisch ministerie voor veiligheid aan het project "problematisch om ethische redenen". Deze beslissing is het succesvol gevolg van een campagne van academici, ngo's en persoonlijkheden.

donderdag 7 december 2017 16:49
Spread the love

Volgens rector Luc Sels van de KU Leuven is de deelname van de universiteit aan het onderzoeksproject Law Train “een ethisch probleem gezien de rol die de sterke arm van de Israëlische regering speelt in het opleggen van een illegale bezetting van de Palestijnse gebieden en van de onderdrukking van het Palestijnse volk die daar uit volgt.”

De samenwerking wordt niet onmiddellijk stopgezet. Vastgelegde engagementen zullen worden uitgevoerd, maar er worden geen nieuwe meer genomen. Bovendien zal de KU Leuven een Mensenrechtencharter opstellen om te vermijden dat de universiteit in de toekomst nog aan dergelijke projecten zou deelnemen.Op 25 september 2017 riepen collega-academici rector Sels op om de samenwerking van de KU Leuven met Law train stop te zetten (YouTube)

Organisaties dringen er al een jaar op aan om deze stap te zetten. Het project Law Train was immers een legitimering van de folteringen van Palestijnse gevangenen door de Israëlische veiligheidsdiensten. Het onderzoeksproject Law Train heeft als officiële doelstelling de strijd tegen internationale misdaad efficiënter te maken, maar laat in de praktijk toe dat de ervaring van de Israëlische veiligheidsdiensten worden gebruik als ‘wetenschappelijk materiaal’ voor de verbetering van ondervragingstechnieken. 

Bovendien is het hoofdkwartier van het Israëlische ministerie van openbare veiligheid gevestigd in Oost-Jeruzalem, het Palestijnse deel van de stad dat door Israël illegaal wordt bezet. De actievoerders hopen dat ook het Belgische ministerie van justitie nu zijn samenwerking aan het onderzoeksproject zal stopzetten. Zij roepen na de beslissing van de KU Leuven op om ook alle economische betrekkingen van België en de EU met de illegale kolonie in de bezette gebieden stop te zetten. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!