(Brian's Dallas Habitat For Humanity Photos)
Analyse -

De Amerikaanse oorlogen komen naar huis

Tom Engelhardt duidt zijn bezorgdheid over de onbesproken realiteit van de oorlogvoerende VS. De oorlog die de VS als jaren voert in het buitenland, komt terug naar de VS zelf met een militariserende politie, gewapende drones en veel geweld.

woensdag 20 juli 2016 11:50
Spread the love

Het is vreemd dat, te midden raciale spanningen na de moord op twee zwarte mannen door de politie in Louisiana en Minnesota begin juli 2016, en de moord op vijf witte politieagenten door een zwarte sluipschutter in Dallas, één Amerikaanse realiteit onbesproken blijft, namelijk die van de oorlogvoerende VS.

De VS vecht al bijna 15 jaar oorlogen in andere landen. Ook al lijken deze oorlogen ver van huis, toch komen ze terug naar de VS zelf, op een vaak onopgemerkte manier.

In de jaren dat de VS zich op een globaal niveau is gaan bewapenen, doet er zich in het land zelf ook een wapenwedloop voor. Amerikaanse wapens, voertuigen en militaire apparatuur (zoals gepantserde terreinwagens) uit verre slagvelden komen via het Pentagon terecht bij de Amerikaanse politie. Ook Veteranen die terugkeren uit Irak en Afghanistan gaan vaak werken bij de politiediensten.

Terwijl de politie militariseert, komen ook steeds meer wapens terecht bij de Amerikaanse bevolking. Wapenhandelaars maken hier volop reclame voor. Steeds vaker dragen burgers dus een wapen in het openbaar.

Dallas

Dit alles resulteert dan in gebeurtenissen zoals in Dalles. Micah Johnson was een veteraan van de Army Reserves. Hij was op militaire missie geweest in Afghanistan en oefende thuis zijn militaire technieken. Tot hij op een dag, gewapend met semi-automatische wapens en woedend over het politiegeweld tegen zwarte burgers, vijf witte agenten doodschoot.

Eén van die agenten was een Navy-veteraan (Amerikaanse zeemacht) die drie militaire missies achter de rug had in Irak. Een andere agent was bij de Marine. Hij trainde lokale politie bij DynCorp, een private onderneming, in Irak en Afghanistan.

Burgers kwamen die dag gewapend op straat op te protesteren, wat legaal is in Dallas. Toen de eerste schoten klonken, verspreidde iedereen zich. Twee ongewapende betogers werden gewond door Johnson.

Uiteindelijk werd Johnson vermoord door een ‘Remotec Andros F5 robot’, een gewapende robot dat door de politie werd ingezet. Dit de eerste keer dat een drone wordt gebruikt om iemand te doden in de VS. De oorlog lijkt dus gewoon naar huis te komen.

Militaire wapens ingezet in de VS

Defense One, de producent van deze militaire robotten, promoot deze gewapende robotten niet enkel om in te zetten in verre oorlogsgebieden maar ook in de VS zelf. De robotten zijn volgens hun promo: “bruikbaar, goedkoop en alomtegenwoordig” in de toekomst. De robotten kunnen niet enkel moorden maar ook stroomstoten geven.

Naast alle andere zaken die van oorlogen overkomen naar de VS, zijn er nu ook de drones die over het land vliegen, op missie voor het Pentagon, de FBI, de Border Patrol (grenswacht) en andere binnenlandse diensten.

De toekomst staat voor de deur. Eenmaal een drone in de VS ingezet is om te moorden met een afstandsbediening, zal het gebruik logischerwijs uitgebreid worden met gewapende raketten die gericht zullen worden op Amerikaanse doelwitten. Wat nu al jaren gebeurd in landen als Afghanistan, Pakistan, Jemen en Somalië.

Met deze binnenlandse wapenwedloop zal een toekomstige Micah Johnson dus zeker niet uitgesloten zijn. Dus welkom op het ‘thuisfront’, mensen.

Wat staat er nog voor de deur?

De vraag is nu alleen nog: wat staat de Amerikanen nog te wachten? Zeker na twee regeringen die de president veranderd hebben in een assassin-in-chief (huurmoordenaar, woordspeling op commander-in-chief, de rol van de president als opperbevelhebber over de militaire troepen) en twee regeringen die de wetten aanpasten om doelwitten op afstand te liquideren in verre oorlogsgebieden.

In deze context zal de ‘Trojan Drone’ zeker gebruikt worden in de VS zelf. De Trojan Drone is het ultieme techno-wapen van de Amerikaanse oorlogsvoering. Het is een op afstand bediend vliegtuig, bedoeld om sleutelfiguren uit te schakelen.

Dit is een artikel verscheen eerder op Tomdispatch. Tom Engelhardt lanceerde deze website in 2001, waarbij hij aan lezers visies en perspectieven wil geven die elders niet te lezen zijn. Hij wil hierbij globale verbanden aan de oppervlakte brengen die door de mainstream media meestal uit beeld blijven. 

Bronnen:

America’s Wars Come to “the Homeland”

Tomgram: Rebecca Gordon, How Extrajudicial Executions Became “War” Policy in Washington

Dit artikel werd vertaald door Sara Schaeken.

take down
the paywall
steun ons nu!