Ron Hudai, burgemeester van Tel Aviv (WikiMedia Commons)

Burgemeester Tel Aviv: “Palestijns terrorisme gevolg van bezetting”

Ron Hudai, burgemeester van Tel Aviv, reageert op de recente terreuraanslag in zijn stad, waarbij vier burgers werden vermoord door twee Palestijnse terroristen. Hij wijst de bezetting van Palestina aan als een van de oorzaken van dat terrorisme. Zijn reactie moet gezien worden als onderdeel van een politieke machtsstrijd binnen de Labourpartij.

vrijdag 10 juni 2016 14:59
Spread the love

Bij een aanslag op een terras in het centrum van Tel Aviv werden woensdag 8 juni vier burgers afgeslacht door twee Palestijnse terroristen. Twee dagen later schokt burgemeester Ron Hudai heel wat Joodse Israëli’s met zijn commentaar op deze aanslag.

In een interview op de radiozender van het Israëlisch leger stelt hij dat de bezetting van de Palestijnse gebieden een van de drijvende factoren is die de Palestijnen aanzetten tot terrorisme. Hij zei dat in een reactie op de berichten dat in stadswijken van Gaza en de Westelijke Jordaanoever met gejuich werd gereageerd op deze aanslag.

Bezetting als oorzaak

“Israëli’s zouden zich beter concentreren op het feit dat Israël misschien wel het enige land ter wereld is dat een andere natie onder een bezetting zonder burgerrechten houdt… Er bestaat geen manier om mensen onder een bezetting te houden en te denken dat ze tot het besluit gaan komen dat alles OK is en dat ze zo verder zullen leven. “

“Ik heb aan de bezetting deelgenomen (Hudai was gevechtspiloot bij de Luchtmacht). Ik erken die realiteit en meen dat moedige leiders actie moeten nemen en niet alleen maar praten. Het feit dat wij nu lijden leidt blijkbaar niet tot een verandering in het begrip van wat gedaan moet worden… De moed ontbreekt om te doen wat gedaan moet worden om een (vredes)akkoord te bereiken.”

Ron Hudai is niet de eerste de beste lokale politicus. Hij is naast burgemeester van Tel Aviv ook een van de leiders van de Israëlische Labourpartij. Huidig partijvoorzitter Isaac Herzog doet weinig meer dan lippendienst bewijzen aan de politiek van de conservatieve regering van Netanyahu. Met zijn controversiële uitspraak doet Hudai in feite een gooi naar het leiderschap van de partij.

Hudai zegt in feite niets spectaculair. Zowat de hele wereldopinie buiten de regeringen van de VS en West-Europa deelt zijn analyse. In de Israëlische maatschappij is de bezetting van Palestina een onbestaande non-issue. De meeste Joodse Israëli’s zijn zich nauwelijks bewust van de dagelijkse gruwel van de bezetting die zich in hun naam op enkele kilometers van hun deur afspeelt. Voor hen is Palestijns terrorisme een lukraak ongeleid fenomeen zonder oorzaken, enkel gebaseerd op primitieve haat van fanatieke dwazen.

Afkeurende reacties

Joods-Israëlische media reageren afkeurend op zijn uitspraken. Volgens de website Arutz Sheva toont Hudai “begrip voor de Arabieren die de terreuraanval op zijn stad vieren”. Wat hij de “bezetting” noemt hoort “de bevrijding van Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria” te heten. Dit gaat volgens de site ook niet over Palestijnen maar over “Arabieren”.

Hudai is echter formeel: “Wij moeten onze buren tonen dat we echt naar de realiteit willen terugkeren, naar een Joodse staat die veel kleiner is maar een veel stevigere Joodse meerderheid heeft.”

Burgemeester Ron Hudai is geen voorstander van een seculiere staat Israël, maar hij durft het wel aan om de dingen bij hun naam te noemen. Volgens journalist Edo Konrad van 972Magazine is Hudai, zelfs als hij deze uitspraken doet uit berekend politiek opportunisme, “iemand die gewoon de waarheid zegt in een land waar het idee dat 49 jaar militair regime iets vandoen zou hebben met het Palestijns geweld door de meeste mensen als verraad wordt beschouwd. Daarvoor moet hij geloofd worden.”

Bronnen: 

Tel Aviv mayor says the occupation is a cause of Palestinian terror

Tel Aviv mayor blames terror attack on ‘occupation’

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!