Volkszanger Urbanus haat madammen met een bontjas.
Verkiezingen 2014, Urbanus -

Volkszanger Urbanus haat madammen met een bontjas.

donderdag 6 februari 2014 23:28
Spread the love

Het verkiezingscircus trekt zich definitief op gang. Een mens vraagt zich vertwijfeld af of wij met een dergelijke overdosis wansmaak 25 mei wel halen. Het is natuurlijk wel eten en drinken voor de media (al dan niet met een zelfverklaard kwaliteitslabel): dit tenenkrullend spektakel, who cares ?

De gele boskabouter met het V teken (1) en zijn rode tegenhanger met opgestoken middenvinger. De witte konijnen die niet zo vlot uit de hoed meer willen kruipen. De boegbeelden en de campagneploegen verklaren zich klaar voor de strijd.

De volksverhuizingen op de rechterflank van het schaakbord. Jean Marie vecht zijn laatste strijd achter de Yzer (2). Zijn trouwe matrozen verlaten het zinkend schip (één enkele drenkeling wordt gered door een Limburgse Open VLD reddingssloep). Terwijl blauwe miskenden eerder al ridderlijk zijn opgevist uit de Schelde.

Het Vlaams Blok (Belang heet het officiëel) blijkt melaats. Diegenen die toendertijd het hardst sakkerden over het cordon sanitaire hebben als eerste de sleutel in het slot omgedraaid. Wingewest voor verloren zielen. Misschien brengt het aanschurken bij Franse Le Pen of Hollandse Wilders nog enige beschutting (3).

Het doet allemaal wat aan de nachtmerrie van de Amerikaanse Conventies denken, waarvan wij dachten dat dergelijk orgasme van populistische waanzin ons zou bespaard blijven. Neen dus. Westerse glitter voor God en Vaderland. Fastfoodverkiezingen bij ons, zoals in de VS : stemmen binnen halen als een hapklare brok (4).

Zo ook verleden weekend het ideologisch congres van de N-VA in de Antwerpse thuishaven, met als opwarmer een rondje arbeidersbeweging jennen met opgerakelde ARCO kost (5). Aanbrenger van dienst was zakenkrant De Tijd. Ganse zaterdag over en weer gedoe.

Zondag : veel volk (6) en grote geestdrift. Blijde Intrede van de Grote Leider (7) met eens te meer een Messiaanse toespraak (8). De inzet is groot : een ticketje op tram drie. Een maximumbod, want wordt de dag na de verkiezingen, zo nodig, gratis ingeruild voor een abonnement op ‘de grootste partij van ‘t land’ (9).

Het zal niet vanzelf gaan. De Wever spreekt profetische woorden :  “Diegenen die vandaag op de troon zitten zullen er alles aan doen om ons als ketters door het volk te doen verbranden”. Zoals in de late middeleeuwen dus, de tijd van Maarten Luther. Messiaans. Zelfs een kruisiging wordt er desnoods bijgenomen.

Datzelfde Calimerogevoel bekruipt ook de linkse (niet zo fanantiek) Vlaamse hofnar Urbanus (het gele bloemenjasje kleurt mooi bij de grijze baard, humor blijkt een kostbaar en sensibel product… met beperkte houdbaarheid) : zijn sympathie is voor N-VA die door alle andere partijen in de hoek wordt geduwd.

Zoals zovele aanwezigen in de zaal voelt hij zich ook een beetje verongelijkt : waarom nooit een schouderklopje van de belastingregering Di Rupo “voor de mensen die dit land draaiende houden” (10) ? 

Alles op een rijtje hou je het schouwspel niet voor mogelijk, en toch. Onderwijl heeft het ochtendberichtje over de 2.450 frauderende Belgen (11) met zwart geld bij de HSBC bank die het op een akkoordje kunnen gooien met de Bijzondere Belastinginspectie (12), het avondnieuws niet gehaald.

Op het Shumanplein zijn ze volop bezig met … de opvolging van EU voorzitter Manuel Barroso. De Europese jeugdwerkloosheid piekt op 25 % (in Spanje en Griekenland zit 1 jongere op 2 zonder werk). Geert Mak heeft zo zijn vragen bij de euro en onzen Herman ziet licht aan het eind van de tunnel.

Professor Carl Devos beweegt hemel en aarde voor een inhoudelijk debat. Ivan De Vadder treedt hem volmondig bij. Wij zijn op enkele maanden van de hoogmis van de democratie. Politiek is altijd een beetje oorlog (schemeroorlog zoals Johny Vansevenant het uitdrukt).

Het zal velen worst wezen, al is dat misschien nu net de bedoeling.

(1)  Inclusief de kleine wereldoorlog op Twitter na de vergelijking met de hitler groet. De grote verontwaardiging was niet eens terecht, want een dag eerder had de hoofdact – Urbain, zie verder- het tegen de journalisten op het N-VA congres al zelfzelfzelf over zijn missie als verdediger van ‘de potentiële nazi’s’..

(2)  Een andere schertsfiguur uit dezelfde stal, Derk Jan Eppink met name, slijt zijn laatste dagen aan het Shumanplein. Geruchten gaan dat hij met de barones nieuwe plannen smeedt.

(3)  Annemans en De Winter voerden in Brussel Marine Le Pen op om hun verkiezingsstrijd op gang te trekken. In Antwerpen stak een diep donkerblauwe Frits Bolkestein (binnen de liberale familie de kwelduivel van een immer energieke Verhofstadt) de openingsspeech af : Calvinistisch streng maar rechtvaardig.

(4)  De constante : Democraten en Republikeinen (anderen zijn van de politieke markt weggedrukt) verkopen dezelfde onzin. In zijn boek ‘Stupid white men’, over het Amerika onder George Bush, (Arbeiderspers 2003) heeft Michael Moore het over “Bill Clinton, een van de beste Republikeinse presidenten die wij ooit gehad hebben” (blz 224).

(5)  Peter Dedecker rekent erop dat ACW-top hun rechtszaak tegen hem stop zet en eindelijk de waarheid aan het licht brengt. En Bart De Wever vertelt aangeslagen dat zijn moeder ook een Arcopar slachtoffer is, Van dat laatste waren wij ten overvloede op de hoogte.

(6)  Vierduizend aanwezigen. Waarschijnlijk alle inschrijvingen en geen politie, die niet kan tellen, om te verifiëren.

(7)  Met het V teken van de hogergenoemde gele kabouter. Het deed wat denken aan de geplande tocht naar het Schoon Verdiep op zondag 14 oktober 2012 (zie ook de wilde autorit van Nicolas Sarkozy naar Parijs op 6 mei 2007).

(8)  Zoals de voorzitter zelf, eerder bescheiden, het wou noemen.

(9)  Liggen de hogergenoemde Le Pen en Wilders ook niet op kop in hun nationale peilingen ?

(10)  Horen wij daar niet de echo van baggeraar Jan De Nul ? Alhoewel respect voor het werk van de zelfstandige/ondernemer ben ik een andere mening toegedaan. Wie op de eerste plaats ‘dit land draaiende houdt’ zijn de massa gewone mensen die dag aan dag hun job doen, vind ik. Inclusief die er geen vinden, of geen meer kunnen doen. Of die er morgen (al dan niet) een zullen hebben. En vooral, ik heb het wat gehad met die verdeel- en heersstrategieën zoals afkomst, arbeidsstatus, gindse of gene kant van de taalgrens en dergelijke meer.

(11) Ongetwijfeld zitten er veel mensen tussen die het land draaiende houden. Alleszins een gans pak Antwerpse diamantairs.

(12)  Hoeveel de fraudeurs uiteindelijk moeten betalen varieert van 5 tot 35 % van het totale bedrag.

take down
the paywall
steun ons nu!