In januari 2013 vonden er zware gevechten plaats in en rond de stad Sêrékaniyé tussen Koerdische strijders en 'rebellen' van het Vrije Syrische Leger (foto: Mediapart.fr).
Opinie, Nieuws, Politiek, Koerden, Syrië, Aleppo, Opstand Syrië, Vrije Syrische Leger, Syrische oppositie, Burgeroorlog Syrië, Syrische Koerden, Sêrékaniyé, Hoogste Koerdische Raad, Michel Kilo, Volksbeschermingseenheden (YPG) -

Pact tussen de Koerden en het Vrije Syrische Leger

De Koerdische strijdkrachten en het Vrije Syrische Leger (VSL) hebben, na vijftien dagen van confrontaties in de grensstad Sêrékaniyé (Rass-al-Ain in het Arabisch), een vredesverdrag ondertekend. Het verdrag voorziet in het bijzonder in een gezamenlijke strijd voor de bevrijding van andere steden.

woensdag 20 februari 2013 11:50
Spread the love

Op 16 januari lanceerde een duizendtal leden van gewapende groepen, het merendeel geïnfiltreerd vanuit Turkije met zware wapens en tanks, een breed offensief op de stad Sêrékaniyé.

Gedurende vijftien dagen vonden er gewelddadige gevechten plaats tussen de Volksbeschermingseenheden (YPG), een Koerdisch leger bestaande uit mannen en vrouwen, en groepen gesteund door het Westen, Turkije en de Golfkoninkrijken. Deze gewapende groeperingen leden zware verliezen en vroegen een staakt-het-vuren nadat ze teruggedreven en klem gezet werden in de wijk Mahat, gelegen op de grens met Turkije.

Het Koerdische leger onderschepte talrijke wapens tijdens de strijd, alsook twee ambulances waarvan één op 29 januari met de Franse nummerplaat ‘CP-253-DE’. Deze bevatte goederen die gestolen waren door ‘rebellen’. De andere ziekenwagen, onderschept op 25 januari in de door de Koerdische troepen bevrijde Abra-wijk, had wapens aan boord. Er stond een Duits woord op de ambulance (met nummerplaat ‘GG-131-N’) geschreven: ‘Katastrophenschutz‘ of rampbescherming.

De inwoners van de stad zijn het slachtoffer geweest van diefstallen door de rebellen die vervolgens, vooraleer te vluchtten, meerdere huizen in brand staken. Daarenboven zouden de ‘rebellen’ een voedseldepot, bedoeld voor de inwoners, volledig geplunderd en leeggeroofd hebben. De voedingswaren en ander materiaal werd naar Turkije overgebracht.

Op 6 februari werden onderhandelingen gestart tussen een delegatie van de Syrische oppositie, onder leiding van Michel Kilo, en de Hoogste Koerdische Raad, die Syrisch Koerdistan vertegenwoordigt. Michel Kilo werd in mei 2006 gearresteerd en op 20 mei 2009 opnieuw vrijgelaten.

In april 2012 lanceerde hij in Caïro zijn eigen politieke beweging, het Democratisch Forum, met bekende persoonlijkheden uit de Syrische civiele samenleving.

Op 13 februari verklaarde Kilo in een interview met het Koerdische persagentschap Firat: “Ik erken de democratische autonomie die de Koerden opeisen. Dit is een legitieme eis. De Koerden moeten hun rechten krijgen.”

Enkele dagen later, op 17 februari, werd een vredesakkoord beklonken tussen de Koerden en het VSL. Beide partijen engageren zich om voortaan te handelen in een geest van eenheid onder de slogan “Syrië behoort aan de Syriërs”.

De punten van de overeenkomst

De overeenkomst voorziet in het bijzonder in “de terugtrekking van alle gewapende groepen”, de oprichting van een comité dat toeziet op de uitvoering van het akkoord, de oprichting van een ‘burgerlijke volksraad’, de controle door deze raad van de grensovergang, het opzetten van gezamenlijke controleposten langs de toegangswegen tot de stad bewaakt door Koerdische strijdkrachten en het VSL en het stoppen van wederzijdse beschuldigingen in de pers.

Het belangrijkste punt in de overeenkomst is het punt dat preciseert dat een gemeenschappelijke strijd voor de bevrijding van andere steden in werking zal worden gezet. Het verdrag voorziet ook in de erkenning als ‘bevrijde stad’ van vijf Koerdische steden, waar verschillende gemeenschappen samenwonen. Het betreft Til Temir, Dirbessiyé, Amude, GirkéLégué en Derik, onder controle van de Koerden.

Onder druk van Turkije hebben gewapende groepen de afgelopen maanden verschillende offensieven uitgevoerd op de Koerden om de strategische stad Sêrékaniyé te grijpen. Dit om zo de andere steden aan te kunnen vallen en om de controle te krijgen over de Koerdische regio Djazira, gekend om zijn olierijkdom.

De ‘rebellen’ werden na elke poging gedwongen zich terug te trekken en hebben zware verliezen geleden door de verdedigingseenheden van de YPG.

In december 2012 werd reeds een staakt-het-vuren overeengekomen in de stad tussen de Koerden en het VSL en vervolgens een akkoord dat voorzag in de terugtrekking van de gewapende troepen en de creatie van een volksraad om de stad te besturen.

Volgens Koerdische bronnen zijn een honderdtal ‘rebellen’ omgekomen bij gevechten tussen 12 en 14 december. De fronten verenigd onder de vlag van het VSL hebben dit verdrag niet gerespecteerd. 

Gewelddadige confrontaties in Aleppo

Verder hebben de Koerden de beveiliging van twee Koerdische wijken in Aleppo versterkt na gewelddadige confrontaties met het Syrische leger.

Bloedige gevechten vonden gedurende vier dagen plaats in de wijken Achrafieh en Sheikh Maqsoud tussen het Syrische leger en de YPG.

Volgens de Koerdische eenheid in Aleppo zijn er tussen 8 en 11 februari minstens 48 Syrische soldaten gedood en zijn er 22 anderen gevangen genomen. De eenheid bevestigt dat ze in totaal zeven strijders heeft verloren uit haar rangen, waarvan er vijf brutaal gemarteld waren, vooraleer te zijn vermoord. De confrontaties braken uit na het bombardement op 31 januari van een Koerdische wijk door de Syrische luchtmacht, waarbij 23 burgerslachtoffers vielen.

(Vertaald van http://blogs.mediapart.fr/blog/maxime-azadi/170213/l-accord-de-paix-entre-les-kurdes-et-l-asl )

Op vrijdag 1 maart organiseert het Koerdisch Instituut Brussel, met steun van het Centrum Maurits Coppieters en het Europees Parlement, een conferentie in het Huis der Parlementsleden over de positie van de Koerden in de Syrische burgeroorlog.

Gasten zijn onder meer Saleh Muslim, voorzitter van de PYD, de grootste Koerdische partij in Syrië, Ludo De Brabander, stafmedewerker van Vrede vzw en Midden-Oostenkenner en Khaled Issa, vicevoorzitter van het Nationale Coördinatie voor Democratische veranderingen in Syrië.

De deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Voor meer info over de inhoud, tijdstip en plaats en voor inschrijvingen: Koerdisch.instituut@skynet.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!