N-VA-reactie op open brief Field Liberation Movement
Opinie, Nieuws, België, Opinie, Field liberation movement, Barbara Van Dijck, Dossier N-VA - Peter Dedecker, Tine Eerlingen, Matthias Diependaele

N-VA-reactie op open brief Field Liberation Movement

De actievoerders van de Field Liberation Movement doen met ex-KU Leuven-wetenschapster Barbara Van Dyck als spreekbuis hun beklag dat wat zij 'de criminalisering van hun actie' noemen het GGO-debat in de kiem smoort. Zij vinden steun in een open brief van een honderdtal ondertekenaars. Volgens Peter Dedecker, Tine Eerlingen en Matthias Diependaele van de N-VA is dat een omkering van de feiten.

donderdag 10 mei 2012 13:09
Spread the love

Dinsdag begon het proces tegen de Field Liberation Movement, de actievoerders die vorig jaar in Wetteren een wetenschappelijk experiment met genetisch gewijzigde aardappelen deels vernietigden. De actievoerders, met ex-KU Leuven-wetenschapster Barbara Van Dijck als spreekbuis, doen in de pers hun beklag over het feit dat door “de criminalisering van hun actie” het debat over GGO’s in de kiem gesmoord wordt. Zij vinden steun in een open brief van een honderdtal ondertekenaars.

Dit is zowaar een omkering van de feiten. Als het debat over de GGO’s in deze al gesmoord wordt en zich verlegt naar de criminele feiten gepleegd door de actievoerders, dan ligt de oorzaak hiervan niet bij de vervolgende wetenschappelijke instellingen en agenten maar bij de actievoerders zelf.

Het is door hun keuze voor vernieling (men rooide hier niet zomaar een plantje) en weerspannigheid, door hun keuze voor de aanval op en het verwonden van politieagenten, dat zij vandaag voor de rechter staan en het debat hierover gevoerd wordt in plaats van over de maatschappelijke voor- en nadelen van GGO’s.

Democratische actie moet ten allen tijde kunnen, het debat moet aangezwengeld worden maar dan op een vreedzame manier. Men haalt geen gelijk door andermans eigendom te vernielen. De eigen overtuiging van een beperkte groep betreffende de schadelijkheid van een installatie vergoelijkt in geen geval eenzijdige vernietiging van een democratisch goedgekeurd wetenschappelijk experiment of pogingen daartoe.

Peter Dedecker, Tine Eerlingen en Matthias Diependaele

De auteurs zijn volksvertegenwoordigers voor de N-VA in het Vlaams parlement.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!