Nieuws, Economie, België, Economie, Antwerpen, België, Toneelhuis -

LinksRechtsDebat – Over de waarde van arbeid – Video deel 2

LinksRechtsDebat – Over de waarde van arbeid – Video deel 2
woensdag 23 november 2011 15:34

Zet in deze tijden van crisis en sanering een vakbondsvrouw en een ondernemersvertegenwoordiger samen en je krijgt vuurwerk. Toch was er ook op het derde LinksRechtsDebat hier en daar eensgezindheid. Over de nefaste rol van Electrabel bijvoorbeeld. “Wij vechten daar dezelfde strijd, maar blijkbaar hebben we te weinig te zeggen”, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo.

De verzuchtingen van de werkgevers over de loonkosten in België zijn alom bekend. Dat ze ook te lijden hebben onder de torenhoge energieprijzen lees je minder vaak. Een middelgroot bedrijf betaalt tot 48 procent meer dan in Frankrijk. In Frankrijk legt de overheid maximumprijzen op. In België doet Electrabel (dat trouwens deel uitmaakt van het Franse GDF Suez) wat het wil.

“Objectief gezien hebben bedrijven en werknemers hier hetzelfde belang. De stijging in de energieprijzen is bepalend in de inflatie en dus in het debat over de index. Bovendien kan je één euro maar één keer uitgeven. Wat je aan Electrabel geeft, kan je niet investeren in onderzoek en ontwikkeling”, zegt Marijke Persoone van de christelijke bediendevakbond LBC-NVK.

Dus zowel werkgevers als werknemers lijden onder het bewind van Electrabel en toch kunnen zij de regering niet tot meer daadkracht bewegen. “Tot nader order slagen wij er niet in om daar iets aan te doen. Misschien moeten we eens kijken naar de technieken die de tegenstander gebruikt”, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo.

Ook het beleid van de Vlaamse regering rond groene energie kan op weinig begrip rekenen. Van Eetvelt: “Het Vlaamse beleid rond zonnepanelen slaat de bal mis. De beste manier om mensen minder energie te laten gebruiken is door de woningen energiezuiniger te maken. Niet door het foute cadeaubeleid dat men nu voert.”
‘Bedrijven betalen de crisis’

Over de loonkost en de aanpak van de begroting staan Van Eetvelt en Persoone mijlenver van elkaar. “Zeggen dat de werknemers de crisis een tweede keer gaan betalen, klopt niet. Zij hebben de crisis niet betaald. In België zijn het de bedrijven die de crisis hebben betaald. Bij duizenden bedrijven staat het water tot aan de lippen”, zegt Van Eetvelt.

Marijke Persoone van LBC-NVK wil dat de regering toch de misbruiken van de notionele interestaftrek en de fiscale fraude aanpakt. “Wij hebben onlangs een gesprek gehad met belastingsambtenaren die ons vertelden hoe hen de middelen worden ontzegd om de grote fraude aan te pakken. Ik erger me ook aan dat zinnetje ‘er mogen geen taboes zijn’ als het over de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen gaat. Maar dat hoort men nooit als het over de notionele interestaftrek of de vermogensbelasting gaat.”

De LinksRechts debatten over de maakbaarheid van de samenleving zijn een organisatie van deBuren – Toneelhuis – DeWereldMorgen.be.

take down
the paywall
steun ons nu!